Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Elszaporodtak a lopások Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az egyik vásárhelyi iskolában ipari kamerákkal figyelik azokat, akik belépnek az épületbe. Más intézmények kapujában ügyeletes vagy portás ül, aki fölírja a belépő nevét.
Egy 25 év körüli, zöld színű baseballsapkát viselő, borostás arcú fiatalemberre figyelt fel az iskola tanárijában nemrégiben a vásárhelyi Corvin-szakközépiskola munkatársa. Kérdésére, hogy mit keres ott, a férfi azt válaszolta: egy bizonyos Orsolyának hozott egy telefonkártyát. Mivel nem volt nála semmi, nem tartóztatták fel. Pedig utóbb kiderült: tolvaj volt. Az iskola egyik tanára ugyanis már csak jóval később, odahaza vette észre, hogy hiányzik a táskájából a pénztárcája, a benne lévő 19 ezer 300 forinttal, bankkártyájával és személyes okmányaival. A rendőrség lopás vétsége miatt indított nyomozást ebben az ügyben.

Más vásárhelyi iskolákban is fordultak elő lopások az utóbbi hetekben, jellemzően a gyerekek mobiltelefonjai tűntek el. Az intézmények különböző módon védekeznek a hívatlan látogatók ellen.

– Tőlünk utoljára 6-7 évvel ezelőtt loptak az egyik tanteremből, amelyet kollégánk nyitva hagyott. Mire visszament, már nem volt meg a pénztárcája – mondta lapunknak Vágó János. A Péczely Attila Művészetoktatási Intézmény vezetője hozzátette: a folyosókról nincs mit elvenni, a tantermeket pedig, ha nincs tanóra, mindig zárva tartják. Több iskolában is portás engedi be a látogatókat napközben, vagy éppen diákok ülnek a bejárat közelében – például a katolikus általános iskolában vagy a Németh László gimnáziumban – ők felírják a látogatók nevét. Délután pedig a tanárok és a diákok már a folyosókon észreveszik az idegen arcokat.

Zárt láncú ipari tévé működik a gregus-szakközépben. Fotó: Tésik Attila
Zárt láncú ipari tévé működik a gregus-szakközépben. Fotó: Tésik Attila

A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban hamarosan módosítják a házirendet. – Ismét szeretnénk bevezetni a korábban már működött diákügyeletet – mondta Bálint Vilmosné igazgató. Hozzájuk napközben csak az aulába nyíló nagykapun lehet bejutni, az udvari ajtót zárva tartják. A portásfülkéből pedig látszik, hogy ki ment be. A Bethlen folyosóiról amúgy nincs mit elvinni, a gyerekek kabátjait és táskáit az osztálytermekben tartják. A Kalmár-szakközépbe a portás engedi be a látogatót, ahogy a Corvinba is. Ez utóbbiban is elektromos zár tartja távol a hívatlan látogatókat. Igaz, jó, hihető indokkal mindkettőbe be lehet jutni.

Levelet ír a rendőrkapitány

Az iskolai lopások elszaporodása miatt bűnmegelőzési felhívást juttat el az intézményvezetőknek Dezső József. Vásárhely rendőrkapitánya a Biztonságos Vásárhely program keretében hívja fel az érintettek figyelmét arra, milyen lépéseket tehetnek a lopások megakadályozása érdekében.

– 2007 júliusa óta zárt láncú ipari tévé működik a Gregus-szakközépiskola aulájában a portaszolgálat helyett. A kamera képét – tudtuk meg Nagy Zsuzsa tagintézmény-vezetőtől – az igazgatói titkárságon és a tanáriban is figyelemmel kísérik, s ha valaki kívülről akar bejutni az épületbe, annak az elektromos zárat mindkét helyről ki tudják nyitni. A kamera felszerelése óta megszűntek a lopások az öltözőkből is, a monitorokon ugyanis azok ajtaja is látható.

Az iskolai lopás nem csak vásárhelyi probléma: mint hírül adtuk, február 18-án a Makói Általános Iskola igazgatóját, Almási Pált két szülő bántalmazta. A konfliktus amiatt robbant ki, mert az iskolában több lopás is volt, és amikor a két ismeretlen gyerek bement az épületbe, az intézményvezető visszatartotta őket, és értesítette a rendőrséget. Ezt nehezményezték a szülők. A konfliktusból rendőrségi ügy lett.

Olvasóink írták

 • 5. JB007 2009. március 11. 17:20
  „Norman!

  Ott irreleváns volt a bőrszín, egyszerűen beosont és kipakolta a kabátokat. Egyedül volt, esélye nem sok...

  Mivel az ip címem nyilvános, természetesen nem emlékszem!”
 • 4. trixi11 2009. március 11. 16:57
  „Ne csak verd, irtsd is!”
 • 3. Norman_Bates 2009. március 11. 16:29
  „JB007 : emléxel , hogy elvertük azt a rohadt cigányt anno a frankelba, amikor lopott!? Hejj ... azóta se vertem cigányt :(... pedig keresem az alkalmat....”
 • 2. cikicakk55 2009. március 11. 14:29
  „Mivel én nem vagyok Miskolc rendőrkapitánya, így nem kell félnem, hogy elbocsájtanak az állásomból.Ezért bátran kimerem jelenteni, hogy tipikus cigány bűnözési mód.Vigyázni kell azonban, mert egyre több a szőke kék szemű cigány, akikről csak akkor derül ki a fajtájuk amikor megszólalnak, mert hiába fehér a színük azt a tipikus cigány nyelvezetet beszélik.”
 • 1. trixi11 2009. március 10. 19:08
  „Hja, meg a sötét bőrűek is! Vagy van valamiféle összefüggés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öveges professzor ördöglakatai Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi művelődési központ különleges kiállításán a 83 éves Ernő bácsi… Tovább olvasom