Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Eltemették Fodor József festőművészt

Katolikus gyászszertartás keretében helyezték örök nyugalomra Fodor József festőművészt tegnap a vásárhelyi Kincses temető díszsírhely parcellájában. Vásárhely és Mártély díszpolgárát a város nevében Lázár János polgármester, a barátok nevében pedig Gyulai József akadémikus búcsúztatta.
Barátok, pályatársak és művészetszeretők kísérték utolsó útjára tegnap a vásárhelyi Kincses temetőben a május 8-án rövid, súlyos betegség után 72 éves korában elhunyt Fodor József festőművészt. Vásárhely és Mártély díszpolgára római katolikus gyászszertartását Németh László plébános celebrálta, aki hangsúlyozta, a művésznek az a dolga, hogy istentől kapott tehetségét kibontakoztassa.

A vásárhelyi képzőművészet jeles alkotójától búcsúzó Lázár János polgármester arról szólt, hogy Fodor már a hetvenedik születésnapján megrendezett retrospektív kiállításon a megbékélt ember életéről adott számadást. Elmondta, hogy Fodor természetet bemutató képei a józan hétköznapokat ábrázolják, míg portréi kesernyések. Alkotói világát is ez az állandóság jellemezte öt évtizeden keresztül. Soha nem akart elszakadni attól a közösségtől, melyből vétetett. Lázár vigasztalást kívánt a családnak, hangsúlyozva, hogy Fodor Józsefet mindenki szerette. „Jóska bátyám! Legyen számodra könnyű a föld!" – búcsúzott tőle.

A barátok nevében Gyulai József akadémikus búcsúszott Fodor Józseftől. Hangsúlyozta: a vásárhelyi festőiskola – melynek egyre több alkotója nyugszik a Kincses temető díszsírhely parcellájában – egyenrangú a méltán nagy hírű nagybányai és szentendrei festőiskolával. „Fodor József a csodálatos és élő szürkék festőjeként marad meg nekem!" – tette hozzá, azzal, hogy a művész valódi halhatatlanná a következő évtizedekben lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden jó, de a tető beázik

Minden szakmai követelménynek magas szinten felel meg a százéves vásárhelyi könyvtár – csak a… Tovább olvasom