Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Eltűnhet a híres vásárhelyi hímzés

A hetvenes években 23 országba exportálták a vásárhelyi hímzéssel díszített termékeket – de ma is van vevő a műhelyben készülő holmikra. A város egyik legértékesebb hagyománya a különleges népi hímzés, amelyet már a harmincas évek óta védenek. Kérdés, vajon meddig marad fönn, mert a mintákat és fogásokat egyre kevesebben ismerik. A műhely tagjai hiába járták az iskolákat: a diákok nem nagyon lelkesedtek.
A hímzőműhely jelenleg a Hódfo Szociális Foglalkoztató Szent István utcai épületében működik, 3 évvel ezelőtt költözött oda – halljuk Chappon Adrienn intézményvezetőtől. A műhelyben 18-an dolgoznak, 12 nő hímez. Ők mind az idősebb generáció tagjai, utánpótlás pedig nincs. A műhely dolgozói egy időben felkeresték a helyi általános és középiskolákat, ahol délutáni foglalkozás keretében próbálták tanítani a diákokat. Ott szembesültek azzal, hogy a mai fiatalokat egyáltalán nem érdekli ennek a varrásnak az elsajátítása.

Pedig a vásárhelyi hímzés iránt lenne kereslet, főleg a külföldiek vásárolják. Az ország szinte minden szegletében lehet kapni. Budapesten például három belvárosi üzlet is árusítja, de megtalálható még olyan nagyvárosokban is, mint Debrecen, Miskolc és Szeged. Ám a kis létszám miatt korlátozott mennyiségben készülnek a termékek. A város vezetése minden támogatást megad a műhely fennmaradásához, a műhely pedig a megrendelések mellett rendszeresen vesz részt pályázatokon, kiállításokon.

– Terítőket, párnákat, futókat, alátéteket, könyvjelzőket, tűpárnákat és ballagótarisznyákat készítünk, amiből sikerült hagyományt teremteni, hisz a helyi általános és középiskolák mindig tőlünk rendelnek – magyarázza Angyal Frigyesné a műhely egyik dolgozója.

A termékeken legtöbbször a gránátalmás, talpas rózsás és kelyhes mintát alkalmazzák. A hímzés öltéstechnikáját sokkal nehezebb elsajátítani, mint egyes más tájegységeken alkalmazottakat. Akinek viszont közel áll a szívéhez a kézimunkázás, annak könnyebben megy a tanulás.

A hímzőműhely valamennyi tagja az eredeti vásárhelyi hímzés fennmaradásáért dolgozik nap mint nap, ez ad nekik erőt a munkához. Szívből remélik, hogy a helyi fiatalok egyszer újra felfedezik majd a népművészet ezen ágát, hozzájuk hasonlóan tovább viszik, és nem engedik, hogy a vásárhelyi hímzés az örök feledés homályába merüljön.

Szűcs Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegediek szeretik a vásárhelyi éttermeket

Közkedveltek a szegediek körében a hódmezővásárhelyi éttermek, ahol kedvezőbb árakkal és nagyobb… Tovább olvasom