Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Eltűnik az Észak utcai telep

Hódmezővásárhely - Száztíz ember elhelyezését kell megoldani, ha a vásárhelyi önkormányzat antiszegregációs terve során 2010-ig felszámolják az Észak utcai telepet. A 42 komfort nélküli szociális bérlakásban élők többségének olyan kicsi a jövedelme, hogy másutt nem tudnák kifizetni a jóval magasabb lakbért.
A hódmezővásárhelyi Észak utca 90–92. szám alatti negyvenkettő, komfort nélküli önkormányzati szociális bérlakásban jelenleg 110-en élnek. A lakók negyven százaléka tizenkét éven aluli kisgyermek. A családok nagy része havi 80-90 ezer forintból próbál megélni,
szerencséjükre a havi lakbér nagyon jutányos: négyzetméterenként mindössze 35 forintot kell fizetniük. A hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselők nemrégiben elfogadták az úgynevezett antiszegregációs tervet, amely szerint 2010-re megszüntetik az összes komfort nélküli lakást. Ez azt jelenti, hogy felszámolják az Észak utcai telepet. – Már beszédtéma nálunk a felszámolás. Szeptemberben az alsó végről három család el is költözött. Ugyanis elsőként ezt a részt bontják le, mert itt jóval rosszabb állapotban vannak a házak, mint feljebb. Négy családnak, köztük nekünk is, két éve saját tulajdonunkba került az otthonunk. Tataroztunk, új nyílászárókat tettünk be – mondta a telep koordinátora, Fehér István.

A középkorú férfi jól ismeri az Észak utca valamennyi lakóját. Kérésére az önkormányzat felmérte vagyoni helyzetüket. Kiderült, a többségüknek olyan kevés a havi bevétele, ami főleg segélyekből áll, hogy máshol nem tudnák kifizetni a lakbért. – Egymagam élek egy 28 négyzetméteres szoba-konyhás lakásban. Csak villanyom van, a vizet az utca végén lévő kútról hozom. Egy kis vegyes tüzelésű kályha adja a meleget. Fára nem nagyon telik, így használt, öreg rongyokkal fűtök – árulta el Lakatos János.

Lakatos János használt ruhákkal eteti a vaskályhát, más tüzelőre nem telik. Fotó: Tésik Attila
Lakatos János használt ruhákkal eteti a vaskályhát, más tüzelőre nem telik.
Fotó: Tésik Attila

A közelében lakó Huszka Magdolna átjár a férfinak segíteni. Egy nagy kádban mossa ruháit. Az asszony a 14 éves fiával él együtt, havi 62 ezer forintból. Elmondása szerint ennyi pénzből komfortosabb otthont nem tudna megfizetni. Fehér Istvántól megtudtuk, idén felmérést végeztek a telepen, azt vizsgálva, mennyibe kerülne a lakások felújítása, közművesítése. Ezt nagyjából 70 millióból lehet megvalósítani, de erre ennyi pénze nincs az önkormányzatnak. A telep koordinátora nagyon bízik abban, hogy már jövő augusztusra felszámolják a telepet, s mindenkit sikerül elhelyezni máshol. Attól nem tartanak az Észak utcaiak, hogy az utcára kerülnek, mert az egyeztetés során arra kaptak ígéretet: még azoknak is megpróbál segíteni a város a minőségi cserében, akiknek nincs érvényes lakhatási engedélye.

Eddig kettőt számoltak fel

Vásárhelyen eddig két olyan telepet számolt fel az önkormányzat, ahol többnyire rossz állapotban lévő, komfort nélküli épületek voltak. A Szántó Kovács János út végén lévő, úgynevezett Endreitelep utolsó házait még tavaly elbontották. A város másik szélén, a Kutasi út mentén álló téglagyári telepen tíznél is több család élt, akiket nemrégiben máshová költöztettek, s a telepet felszámolták. Mindkét terület ipari besorolást kapott, hasznosításukról még nem döntött a közgyűlés.

Olvasóink írták

 • 14. Gyurómuró 2009. január 15. 13:02
  „Arra én is kíváncsi lennék, hogy merre fogják az ott élőket elhelyezni a városban. De azt biztosra veszem, hogy jobb körülmények fogják az ott élőket majd fogadni, de mindaz pár hónapig fog tartani.... azután majd az ablakeret is hiányozni fog majd a helyéről mert eladják.....Nap mint nap járok én is azon a környéken és tudja mindenki, hogy az ott élők mind segélyekből élnek...kissebb tisztelet a kivételnek de az ott élők zöme...állandóan full piás... és nem lehet velük mit kezdeni....mi adófizetők tartjuk el őket, ők meg kihasználva azt, hogy nem tud ellenük a törvény fellépni éldegélnek....
  Lassan mi munkával rendelkező adófizetők is egyre kizsákmányoltabbak leszünk, csak az a nagy kérdés, hogy ha nekünk sem lessz már pénzünk arra, hogy őket és magunk el tudjuk tartani, miből fognak majd részünkre is segélyt osztani...
  Igy gondoljon a jövöre a "magyar" ....”
 • 13. JB007 2008. december 22. 19:52
  „Van egy olyan érzésem, hogy Mr. Bates csak a moderátor reakcióidejét méri. :)”
 • 12. Norman_Bates 2008. december 22. 16:52
  „Sok sikert az új észak utcához..... faszfej!”
 • 11. i.beata 2008. december 22. 11:14
  „Ja és azokat az új lakásokat is lelamolják majd? Teljesen tönkretesznek minden újat:-(Akkor meg minek új ezt nem értem”
 • 10. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 21. 10:23
  „Talán ha a Lakatos úr is munkából próbálna megélni nem pedig a segélyekből és ha kevesebb alkohólt is fogyasztan talán akkor jobb anyagi helyzetet tudna magának teremteni! Vannak ő hozzá hasonló helyzetben lévő Magyar családok is! De ők bizony nem számíthatnak az önkórmányzat segítségére. Vajon miért???? De amíg városunk szemefénye nyalogassa az úgynevezett kissebség fenekét dupla segély, ingyenkaja, de most már ingyen lakás is! Ezek továbra is csak szarják tucatszámra a kőlkeiket mert azért van annyi eszük még annak ellenére is hogy írni és ólvasni sem tud nagyon sok közüllük ha másért nem is de a sok kölök után jó segélyt kapnak de most már meg ingyenlakásokat is! Ezekkel a segítségekkel pedig nem lehet őket munkára bírni! De az ingyen lakásokat miből foglyák majd fenntartani? Mert akkor sem lessz nagyobb a jövedelmük. Hát gondolom hogy majd a város adófizetőik fogják helyettük majd ezt megtenni! Hiába nem egészsen csiszta Magyar városunk szemefénye sem! Így hát nem csoda ha továbra is előnyt élveznek majd újmagyarjaink!”
 • 9. vadlab 2008. december 20. 21:22
  „A sörösüveget az árokparton találták, a műanyagban is csak kannás viz volt.
  Látom a menyecske jó vendégszerető módjára KV-t főzött az újságíróknak!
  Le merem fogadni hogy a DM emberi nem KV-ztak! :-)) :-))”
 • 8. Beth 2008. december 20. 08:22
  „A fénykép sarkában ott virít a sörösüveg, meg az üdítő. Persze erre van pénzük!!! De normális körülmények között élni, tanulni, nem gyereket csinálni, no azt is tanulni kéne :(”
 • 7. totya66 2008. december 20. 07:30
  „Csak megjegyezném nálam a lakbér 8ft/Nm, igaz ez saját lakás, és ingatlanadónak hívják.”
 • 6. pixelplus 2008. december 20. 06:34
  „kislevi! ez marha jó volt:DDDDDD”
 • 5. kislevi 2008. december 20. 05:35
  „Norman Bates!

  Bármit is írtál, egyetértek.”
 • 4. vadlab 2008. december 19. 20:28
  „Sajnos nagyon igazatok van! Az a gond, hogy bármit mond az ember rájuk, a törvény őket védi. Én elismerem hogy segiteni kell őket, de azt is be kellene már látni hogy a munkára is rá kéne nevelni vagy kényszeríteni őket. Ma voltam a bontandó "lakópark" előtt és a gyomrom majd fel fordult! Nyomor, igénytelenség, szemét, kosz, putri. Miért nem tudnak ezek az emberek maguk körül rendet rakni? Miért az Önkormányzatnak kell a területet kitisztítani? Miért kell a szemetet a kuka mellé borítani amikor a hulladékgyüjtő üres? Az omladozó téglafal szerintem életveszélyes! Valaki nem akarja lebontani? Addig míg valakire rá nem esik a fal !
  Ha bekerülnek a városba nem hiszem hogy az életvitelük komolyabban megváltozna!
  Lenne még véleményem de az nem szalonképes, inkább le sem irom!

  csavok - Kizárva! De még a Lázár házban (régi KÉV) sem lesz 1 sem -- szerintem. Kivi leszek hová tudják őket elhelyezni ahol a saját kultúrájukat tovább tudják élni!”
 • 3. csavok 2008. december 19. 19:53
  „Remélem néhányat a Zsoldos utcába is költöztetnek. Így a mi derék pm-ünk , a deszegregáció lánglelkű élharcosa, közelebbről is megismeriheti majd őket.
  Persze ez csak vágyálom, messzire kerülnek ők az ominózus utcától. Kirakat ez és kiszúrás azokkal, akik majd elszenvedik (azok mi leszünk) a dicső deszegregációt. Lásd pl. Holló utcai iskola !!”
 • 2. dodó 2008. december 19. 19:40
  „A TE ADÓD AZ Ő JÖVŐJÜK!”
 • 1. Norman_Bates 2008. december 19. 16:28
  „(moderálva - a szerk.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a mártélyi betörőt

Hódmezővásárhely - Őrizetbe vette a vásárhelyi rendőrkapitányság a 21 esztendős mártélyi P. E.-t,… Tovább olvasom