Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Eltűnnek a telefonfülkék Vásárhelyről

Hódmezővásárhely - A mobiltelefonok elterjedésével, egyre kevesebb telefonfülkét látni a városban. Bár kinézetük, állapotuk és kihasználtságuk is különböző, a legtöbbjük tökéletesen működik.
Szinte napra pontosan negyven éve, 1973. április 3-án indították az első mobiltelefonos-hívást a világon. A történelmi jelentőségű telefonbeszélgetés óta jelentősen megváltoztak az emberek telefonálási szokásai. Ma a Föld hétmilliárd lakójára közel ugyanennyi mobilelőfizetés jut. Magyarországon, 2012 végén 11,6 millió feltöltőkártyás és havidíjas előfizetést tartottak nyilván, azaz 100 magyarországi lakosra, mintegy 117 mobiltelefon-előfizetés jutott, négyszer annyi, mint vezetékes. Tavaly az összes telefonbeszélgetésre fordított idő több mint háromnegyedét tették ki a mobil készülékről indított hívások. Úgy tűnik tehát a vonalas telefonok egyre inkább kiszorulnak az emberek mindennapjaiból. A személyes telefonbeszélgetések egyre kevésbé a dohányzó asztalra tett vagy az ágy mellé készített vezetékes készülékeken folynak, még kevésbé utcai fülkékben, nyilvános telefonon.

Egyre kevesebb telefonfülkét látni a városban
Egyre kevesebb telefonfülkét látni a városban

A telekommunikáció fejlődésének első áldozatai közt találjuk a köztéri telefonfülkéket. Hódmezővásárhelyen ma alig félszáz nyilvános telefonállomás működik, fele annyi, mint tíz évvel korábban. A legtöbbjük ma inkább csak hirdető oszlopként, eső elleni menedékként szolgál. Van, hogy napokig nem használják őket rendeltetésük szerint. Pedig tapasztalataink szerint működőképesek. Tíz, véletlenszerűen kiválasztott fülke közül mindegyik telefonálásra alkalmas volt. Ikerfülkéket viszont már sehol sem találtunk, ahogy külön álló kártyás készülékeket sem. A telefonkártyák eltűnésével, ismét a pénzes fülkék váltak népszerűvé. Az érmés telefonok - az öt forintos kivételével - valamennyi forgalomban lévő aprópénzzel működnek, illetve 50 centes, 1 és 2 eurós érmével is használhatóak.

 Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

- Lenulláztam az egyenlegem, ezért használtam a fülkét. Amúgy évek óta nem telefonáltam ilyenből, drágább is lett azóta. Alig pár másodpercet beszéltem, kértem, hogy hívjanak. Kicsit halk volt, ezért rosszul hallottam, de tudtam beszélni és ez a lényeg. Láttam már szebb fülkét, de nem igazán foglalkoztat, hogy hogy néz ki. Fontos, hogy működjön - mondta egy fiatalember az egyik hódtói nyilvános telefon előtt.
A vásárhelyi fülkék állapota valóban eltér egymástól. Míg a belvárosi állomások rendezettek, esztétikusak, a központból kifelé haladva egyre több piszkos, összefirkált fülkét látni, melyek pusztán a funkciójukat hivatottak betölteni. Gyakran a színük is más. Kék zöld és piros telefonba is belefuthatunk a városban. Szembetűnő továbbá, hogy szinte sehol sem találtunk telefonkönyvet.

A vásárhelyi fülkék állapota jelentősen eltérhet.
A vásárhelyi fülkék állapota jelentősen eltérhet.

Bár a mobilok egyre elterjedtebbek, azonban sokak számára még mindig a közterületi telefonok jelentik az egyetlen telefonálási lehetőséget, éppen ezért a hódmezővásárhelyi fülkék sem fognak egyik napról a másikra eltűnni. A hatályos törvények szerint minden városban, 2500 lakosonként egy, illetve ennél kisebb lélekszámú településeken szintén egy nyilvános telefonfülkét üzemeltetni kell.

Olvasóink írták

  • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. április 06. 08:51
    „Helyes, csak a bűnözés melegágya volt.... BMW megáll, színesbőrű kiszáll, fülkébe telefonál, ... tán nincs mobilja, haggyál má, mi ez, ha nem bűnöző?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zorán a szüleire emlékezett a vásárhelyi templomban

Nagyon örül, hogy meghívták – mondta Zorán, Kossuth és Liszt-díjas gitáros-énekes a vásárhelyi szerb–ortodox templomban. Tovább olvasom