Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Élve találták meg a Tiszába esett Hódinét

Csoda, hogy életben maradt az a vásárhelyi asszony, aki vasárnap esett bele a Tiszába. A rendőrség és a tűzoltók órákon át keresték a mindszenti Nagyrévnél, de nem találták. Hétfőn délután egy csónaktulajdonos, a helybeli Igaz Mihály bukkant rá az asszonyra.
Kis-Molnár Imre és Igaz Mihály tegnap ismét elmondta a rendőröknek, hogyan sikerült kihúzni a nőt. Fotó: Segesvári Csaba
A csodával határos módon menekült meg a haláltól a vásárhelyi Hódi Sándorné. Az ötvenöt esztendős asszony még vasárnap esett bele – tisztázatlan körülmények között – a mindszenti Nagyrév melletti üdülőjüknél az áradó Tiszába, s mint mondja, harminc órán keresztül volt a tizenhat fokos vízben. Az asszonyra a Hódi család régi barátja bukkant rá – véletlenül. Igaz Mihály hétfőn azért ment ki a víz alatt álló üdülőterületre, hogy kimerje az esővizet a ladikokból. Amikor beevezett a Hódiék üdülőjének közelében levő stéghez, megpillantott két, kapaszkodó kezet.

– Szinte sokkot kaptam a látványtól, s önkéntelenül is elkiáltottam magam – mondta Igaz Mihály, akinek hangját meghallotta a közelben lévő Kis-Molnár Imre, aki azonnal jött segíteni.
– Csak azt hallottam, hogy Miska szinte artikulálatlanul üvölti: itt az asszony, s már indultam is segíteni neki. Együtt húztuk be a csónakba, egyedül egyikünknek sem ment volna – mondta.

Körösi Imre halász mutatta meg fotóriporterünknek a tiszai stéget. Fotó: Segesvári Csaba
A két férfi azonnal kievezett a közeli révhez, ott a meleg betonra fektették le a reszkető asszonyt, s azonnal értesítették a rendőrséget és a mentőket. Hódinét nagyon legyengült állapotban találták meg, ám a nevét meg tudta mondani, és azt is, hol van.
– Hihetetlen: ha más meséli, nem hinném el, hogy ilyen hosszú ideig életben maradhat valaki ebben az áradó, hideg vízben – mondta Kis-Molnár Imre. Rögtön hozzátette: mégis elhiszi, nincs oka arra, hogy kételkedjen.

Az orvos szerint vannak csodák

A rendőrségi közleményben az állt: „az asszony – elmondása szerint – a reggeli órákban a partról csúszott a vízbe." A dőlt betűvel írt két szó azt jelzi, M. Toronykőy Márta sajtóreferens és kollégái is szokatlannak tartják a történetet. Az orvosok szerint a hideg vízbe esett ember életműködései lelassulnak, a hibernáció nem csak az izmokra, hanem az agyra is hat. Megeshet, hogy az ilyen helyzetbe került ember látja, mi történik, mégsem tud segítségért kiáltani, és arra sem képes, hogy kimásszon. Az egyik háziorvos ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a bajba jutott ember emlékezete ilyenkor nem lehet mérvadó. Másrészt a kapaszkodás tudatos reakció: a tudat éberségét föltételezi, és harminc órán keresztül lehetetlen kapaszkodni ilyen hideg vízben. Ha az Északi-tengeren a komphajóról a vízbe esik valaki, mire a jármű megfordul, már kihűlt a test. De azért vannak csodák.
A tegnap délután tartott helyszíni szemlén Igaz Mihály csónakba ülve mutatta meg a rendőröknek, hol is találta meg az asszonyt. A rendőrségnek az asszony meghallgatásakor azt mondta, hogy vasárnap reggel csúszott bele a vízbe, a csúszós töltésoldalon, s az áramlat sodorta a közeli úszóstéghez. Ebbe kapaszkodott harminc órán keresztül. Azt ugyan látta, hogy hosszú ideig keresik csónakkal és csáklyákkal a rendőrök és a tűzoltók, ám ahhoz nem volt ereje, hogy segítségért kiáltson.

Hódinét a kihűlése miatt ápolják a vásárhelyi kórházban. A belgyógyászati rehabilitációs osztályon fekvő asszony tegnap mereven elzárkózott attól, hogy elmondja, miért mentek ki a férjével az üdülőbe, s vajon mi történt vele, amikor magára maradt. Azt pedig megtiltotta, hogy orvosai felvilágosítást adjanak egészségi állapotáról. Férjét is szerettük volna megszólaltatni, el is mentünk a lakására, de ő, amikor kinyitotta a kaput, durva kifejezéseket használva elküldött bennünket melegebb éghajlatra, és becsukta az ajtót.

Az eset körülményeit közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a vásárhelyi rendőrkapitányság.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonai rendészet Hódmezővásárhelyen

Július elsejétől ismét működik katonai rendészet Hódmezővásárhelyen. A feladat: a katonai járművek,… Tovább olvasom