Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Emlékkereszt a 47-es áldozatainak

Emléket állítanak a 47-es főúton történt balesetek áldozatainak Vásárhely határában, a népkerti vasútállomás közelében. Az emlékmű arra figyelmezteti az autósokat, hogy ez a két sávra szűkülő szakasz Magyarország második legveszélyesebb útja.
Fotó: Tésik Attila
A Lelkek emlékére címet kapta az az alkotás, melyet a 47-es számú főút áldozatainak állíttat a vásárhelyi önkormányzat. Minderről még az év elején Tóthné Kecskeméti Katalin települési képviselő javaslatára döntött a közgyűlés. A képviselő elmondta, több vásárhelyi is felkereste azzal a javaslattal, állítsanak emlékkeresztet a két sávra szűkülő szakasz mellé. Az alkotás egyben arra is felhívná a figyelmet, hogy ez a négy és fél kilométeres szakasz hazánk második legveszélyesebb útja.

A 47-es Kopáncs és Kishomok közötti részének négysávosítása még várat magára. A főút városból kivezető szakaszát 2002-ben, míg a Kopáncs és a tiszai híd közöttit 2003-ban adták át. A rendőrség adatai szerint az elmúlt években a kétsávos szakaszon történt a legtöbb baleset, leggyakrabban az út leszűkülését követő néhány száz méteren ütköztek a járművek. Vásárhely és Szeged között öt év alatt négy halálos baleset történt, huszonöten súlyosan, huszonhárman könnyebben sérültek meg, de több mint száz, személyi sérülés nélküli baleset is volt.

Miután a kétsávos szakasz elég messze esik a várostól, végül a népkerti vasútállomás közelében állítják fel az emlékkeresztet, mely néhány héten belül el is készül. A hatméteres alkotás Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusművész nevéhez kötődik. A bazalt alapban a baleseteket idéző járműdarabok találhatók majd, sárvédő, lámpa is. A maradványokban egy hatalmas aranyszínű kerámiakereszt áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bambi és munkásőrangyalok

Eddig csak nagyszüleik elbeszéléseiből hallottak arról a korszakról, mellyel most közelebbről is… Tovább olvasom