Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Emlékoszlop a csomorkányi iskola hűlt helyén

Húsz évvel az első kérelem után épült meg az egykori csomorkányi iskola Vásárhely határában, hogy aztán 63 tanév után bezárják. Herczeg Mihály helytörténész több szálon is kapcsolódik az iskolához, melynek létesítését nagyapja kérvényezte először, de még ő is járhatott ide – tanítóként.
Nemrégiben avattak emlékoszlopot az iskola helyén. Fotó: www.promenad.hu
Herczeg Mihály nyugalmazott levéltár-igazgató, helytörténész, akinek anyai és apai nagyapja is a csomorkányi templomrom körül birtokolt földet, több szálon is kötődik az ott felépült iskolához. Az intézmény létesítését nagyapja kérvényezte először.

– A vásárhelyi tanyavilágban a XIX. század második felében a Csomorkányi oldaldűlő volt a legnépesebb, 430 tulajdonossal és 50 tanyaházzal – avatott be a részletekbe Herczeg Mihály. Hozzátette: a tanyavilágban döntő többségben a református egyház tartott fenn iskolákat, de a század utolsó évtizedeiben, amikor ezt már törvény is előírta, egyre terhesebb lett a mintegy kéttucatnyi tanintézmény működtetése. A templomrom körül elterülő Külső Csomorkányon nem működött hivatalos iskola. A környéken élő gyerekek egy része a későbbi Sámson oldali olvasókör közelében lévő Mézes Molnár tanyába járt tanulni a téli hónapokban, a szakképzetlen mester keze alá.

– Apai nagyapám ekkoriban fordult kérelemmel „érdektársai" nevében a városi tanácshoz. Arra hivatkozott, hogy harmincnál több a tanköteles a határrészben, s kérte, állítsanak fel községi iskolát. Nyomatékos oka volt: édesapám akkor lépett hetedik életévébe, s iskolába a vízen keresztül három kilométerre, Erzsébetre járt – lebbentette fel a fátylat a nagypapai igény egyik okáról Herczeg Mihály. Hozzátette: a hivatalok malmai olyan lassan őröltek, hogy édesapja húszesztendős lett, mikorra az iskola elkészült. A kérvényben a korábbi zugiskola helyét jelölték meg, mégpedig a kovácsműhely belső végét. A város a helyszíni szemle alapján nem találta megfelelőnek az épületet, ám 1897-ben engedélyezte, hogy ideiglenesen ott nyíljon iskola. A város kijelölte a külterületi körzethatárokat is, azzal az alapelvvel, hogy egy gyereknek se kelljen 3 kilométerrel messzebbre mennie iskolába.

– A városi tanács négy ízben is kérte az iskola engedélyezését – hiába, de tárgyalt Kis Szabó Sámuellel egy 100 négyszögöles föld megvásárlásáról. Nagyapám és az érdekelt szülők a vételárhoz 261 koronát gyűjtöttek össze, ennek ellenére az üzlet nem köttetett meg, mert Kis Szabó nem akarta eladni a területhez vezető 23 négyszögölnyi bejáró területét – mondta Herczeg Mihály. – A vételi szerződést csak 1906-ban írták alá. A garasoskodás láttán Tatár Sámuel gazdálkodó ugyanis az út jobb oldalán ingyen adományozott 800 négyszögöl földet a suli céljára.

Végül 1906-ban megindult az új épületben a tanítás. Az első tanító Bibó Lajos író, hírlapíró testvére, Bibó Endre lett, akit a város alkalmazott. Az intézménybe ekkor 42 gyerek járt, míg az ismétlőbe 18-an.
A város 1910-ben építette meg préstéglából a mai idősebbek által is ismert csomorkányi iskola épületét, melyet még abban az évben, októberben fel is avattak.

– Engem 1953 őszén mint képesítés nélküli tanítót helyeztek ide Kenyere-partról – mondta Herczeg Mihály. – Míg képesítővizsgáimra készültem, egy évig tanítottam mind a nyolc évfolyamon. 1964 júniusában Vásárhelyre helyeztek. Az iskolában utoljára az 1968/69-es tanévben jártak alsós gyerekek, a felsősöket már más intézményekbe irányították. Égető Ernőné Zádori Margit tanította az utolsó gyerekeket, azaz egy szem elsőst, az egy másodikost, a négy harmadikost és az egy szál negyedikest. A városi tanács a szülők kérelme ellenére bezárta az intézményt.

Az elhagyott iskola az enyészeté lett, a tanács nem adta el Juhász Nagy Jánosnak sem, lévén maszek akkoriban nem juthatott állami tulajdonhoz. Az iskolaépület sorsát a szikáncsi ovi létesítésének terve pecsételte meg, melyet annak anyagából kívántak megépíteni. Herczeg Mihály adatai szerint az 1973-ban lebontott épületből jutott a városi iskolákba is.
Az iskola emlékére a csomorkányiak a közelmúltban avattak emlékoszlopot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi kőtörők

A Liss-HNKC NB I-es női kézilabdacsapata, a Kiskunhalas és Debrecen ellen nyújtott teljesítményét… Tovább olvasom