Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Emléktáblát kaphat az egykori Kossuth téri országzászló

Nem javasolja az egykori Kossuth téri országzászló visszaállítását a vásárhelyi közgyűlés által megbízott ad hoc bizottság. Legfeljebb egy annak emléket állító táblát tartanak elképzelhetőnek.
Egyetlen ülést tartott, és máris meghozta javaslatát a vásárhelyi közgyűlés országzászlóval foglalkozó ad hoc bizottsága. A Szemerey Márta főépítész, Szenti Tibor néprajzkutató, Kruzslicz István nyugalmazott levéltár-igazgató, ifj. Elek András történész, Szentirmay Csaba képviselő, valamint Molnár Melinda művészeti referens alkotta grémium a helytörténeti adatokra támaszkodva elvetette azt a hipotézist, miszerint a II. világháború után a Kossuth térről lebontott országzászló emlékmű posztamenséből faragták volna a görögkeleti temetőben ma is álló szovjet hősi emlékművet.

A gyanúba kevert szovjet hősi emlékmű. Biztosra veszik, hogy nem az országzászlóból faragták. Fotó: Frank Yvette
A gyanúba kevert szovjet hősi emlékmű. Biztosra veszik, hogy nem az országzászlóból faragták. Fotó: Frank Yvette

A bizottság ugyanakkor megállapította, hogy az egykori országzászló „kurzusemlékmű" volt, semmiféle művészeti értékkel nem bírt, így újbóli, eredeti állapotban való felállítását sem javasolja az ügyben a végső szót kimondó közgyűlésnek. Javasolja viszont, hogy állítsanak emléket az országzászlónak a Szent István tér tűzoltóság felőli végénél, mely így lezárná a műalkotásokban gazdag teret. Ma ugyanis az 1938-ban épült templom előtt áll Máté István 1996-ban felavatott Szent István lovas szobra, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola falán látható Lantos Györgyi 2001-ben felavatott Géza és Sarolt domborműve.

Emlékfa áll a helyén

Már a rendszerváltás környékén szorgalmazta az elszakadt országrészeknek emléket állító országzászló visszaállítását az MDF helyi szervezete, majd a Tiszta Lap Egyesület is továbbvitte ezt az igényt. Legutóbb pedig a MIÉP önkormányzati képviselői javasolták ugyanezt a közgyűlésnek. Az országzászló egykori helyén 2005. június 4-én emlékfát ültettek a trianoni békediktátum évfordulója alkalmából.

Olvasóink írták

  • 1. Országzászló 2008. december 18. 11:34
    „Így volt, így lesz!

    Az országzászlóval foglalkozó ad hoc bizottság tagjai Szemerey Márta főépítész, Szenti Tibor néprajzkutató, Kruzslicz István nyugalmazott levéltár-igazgató, ifj. Elek András történész, Szentirmay Csaba képviselő, valamint Molnár Melinda művészeti referens, nem tudom, hogy az állszocikhoz, vagy az áljobboldalhoz tartoznak. Egy biztos, hogy hazaárulóknak nevezhetném őket, amennyiben nem kéne attól tartanom, hogy becsületsértésért feljelentenek! Az Országzászló mondanivalójával az összes létező emlékmű fölött álló emlékmű, mivel az elrabolt országrészek visszaszerzésére figyelmeztet!
    A Hódmezővásárhelyi Országzászló visszaállítását el fogjuk érni, annál is inkább mert erre egyre több település vállalkozik! Balassagyarmat, Agárd, Körmend, Győr, Kaposvár!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazda meghalt, kutyái élni próbálnak

Hódmezővásárhely - A már régen elhunyt tulajdonos egykori gondviselője, valamint a jóérzésű… Tovább olvasom