Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Endre Béla-képeket vár a Tornyai: a festő halálának 90. évfordulójára készülnek kiállítással

Hódmezővásárhely - Körülbelül 180 Endre Béla-festményről tudnak a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban, ebből várhatóan 130-at ki is állítanak jövő januárban. További képek tulajdonosainak jelentkezését is várják, hogy az anyagot bővíthessék.
Endre Béla-kiállításra készül a vásárhelyi Tornyai-múzeum januárban – ismertette Nagy Imre igazgató tegnapi sajtótájékoztatóján. A tárlat apropója a festőművész halálának kilencvenedik évfordulója. Az 1928-ban Mártélyon elhunyt szegedi származású festő 20 évig élt Hódmezővásárhelyen.

– Olyan alkotóról beszélünk, akinek rendkívül izgalmas és gazdag az életműve – mondta a múzeum igazgatója. A Tornyaiban található a legtöbb, közel 80 Endre Béla-festmény. A Nemzeti Galériától és a szegedi Móra Ferenc Múzeumtól is kérnek kölcsön festményeket.
48 év után ez lesz az első nagyobb Endre Béla-kiállítás. Fotó: Máté Gergely
48 év után ez lesz az első nagyobb Endre Béla-kiállítás. Fotó: Máté Gergely

– Azért gondoltuk, hogy már most nagy nyilvánosságot szeretnénk a kiállításnak, mert a múzeum és Nátyi Róbert kurátor is érdeklődve várja minden olyan személy vagy intézmény jelentkezését, akinek Endre Béla-műve van – mondta Nagy Imre. A múzeum ezenkívül leveleket, fényképeket is vár, illetve olyan személyek jelentkezését, akik tudnak arról, hogy a festőhöz köthető tárgyak hol találhatók meg. Ők az endrebiallitas@tjm.hu e-mail-címen, a 62/242-224-es telefonszámon, valamint személyesen a múzeum pénztáránál jelentkezhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk gyanút fogott - nem lopják, szabályosan szállítják az építőanyagot az elkerülőről

Olvasónk gyanút fogott - nem lopják, szabályosan szállítják az építőanyagot az elkerülőről
Olvasónk szerint valaki lopja az épülő vásárhelyi elkerülő útról az építőanyagot. A NIF azonban megkeresésünkre azt válaszolta, csupán a homokos kavics beépítésre alkalmatlan részét szállítja el az érintett cég. Tovább olvasom