Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Energiaitalra szoktak a tizenévesek

Hódmezővásárhely - Kóla helyett ma már inkább az energiaitalokat isszák a tizenévesek. Napi adagjuk akár 2–3 doboz is lehet.
Mindennapos látvánnyá vált reggelenként, hogy a tizenévesek energiaitalokat vásárolnak, majd azokat iskolába menet el is fogyasztják. A koffeinbombákat a hetedikes, nyolcadikos diákok is gyakran isszák, de főleg a középiskolások körében vált divattá.

– Régebben üdítőt vettem a kiflihez, de néhány hónapja átálltam az energiaitalra. Olcsóbb, mint a kóla, már egy százasért is kapható, ráadásul jobban fel is dob reggelenként. Úgy érzem, jobban pörög tőle az agyam – osztotta meg velünk tapasztalatait a hetedikes Zsolt. A 13 éves fiú nem az egyedüli, aki a reggelt így kezdi. – Ha kemény napom van, hármat, négyet is bedobok. Suli előtt kezdem, majd délután folytatom. Ha sok a tanulnivaló, estére is kell még egy, hogy bírjam az iramot – vallotta be egy másik fiú.

Koffein, taurin, guarana

Az energiaitalok legfontosabb összetevője a koffein, amely megemeli a vérnyomást. A taurin élettani hatása még kevésbé ismert, annyi biztos, hogy növeli a fizikai teljesítőképességet és csökkenti a vércukorszintet, ám alkohollal fogyasztva toxikussá alakul. A guarana is hasonlóan működik, mint a koffein és a taurin, viszont jóval hosszabb idő alatt ürül ki a szervezetből, mint a koffein.

A pedagógusok tehetetlenek. Mint azt egy, a neve elhallgatását kérő tanártól megtudtuk, csak akkor szólhat a suli környékén gyülekező diákokra, ha azt látja, rágyújtottak.

A tinik kávéjának is nevezett üdítő koffeintartalma általában magasabb, mint az iskolai büfékből néhány éve eltávolított kóláé. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vezetője szerint bár a legtöbb energiaital dobozán sok vitamint is feltüntetnek, ezeket igencsak elenyésző mennyiségben tartalmazzák.

Nem ajánlja az energiaitalok fogyasztását, sőt egyenesen károsnak tartja azokat gyermekkorban dr. Berényi Károly, Vásárhely legnagyobb praxisával rendelkező házi gyermekorvosa. – Bár a fiatalokat valóban felpörgeti, a bulikon vagy sportversenyek, illetve dolgozatírás előtt ezért isszák, hatása csak átmeneti. A szervezet tartalékait mozgósítja a benne lévő koffein, guarana és a taurin, amikor elmúlik ezek hatása, kimerültséget okoz. És függőséget is, hiszen hogy a hatása ugyanolyan legyen, egyre többet kell inni belőle.

A gyermekorvosnak voltak már olyan páciensei, akiknek megmagyarázhatatlan módon magasabb volt a pulzusszáma a normálisnál, vagy éppen egyes laboreredményei eltértek az átlagostól. – Hiába kérdezek rá ilyenkor, eddig senki sem vallotta be, hogy energiaitalt iszik. Pedig a tünetekre nem nagyon tudok más magyarázatot adni – tette hozzá.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. rkj 2010. november 09. 20:33
  „köszönöm szépen,43”
 • 45. Priscilla_ 2010. november 09. 18:34
  „Hülyeség lenne a 18-as korhatár, ez a cigire és az alkoholra is áll, mégis kb. minden kisboltban kiszolgálják a kiskorúakat.”
 • 44. FatálError 2010. november 08. 21:25
  „krojo ez a szomorú! " Itt a kulcs fiam menj csinálj amit akarsz! " A gyereket nevelni kell, olykor tiltani minden káros dologtól! Szerinted az energia italok egészségesek? Én inkább eszek egy almát.”
 • 43. krojo 2010. november 08. 16:07
  „42. Semmi gond, nem haragszom, jótanácsokat sem szoktam elutasitani. Szép napot! :-)”
 • 42. rkj 2010. november 07. 18:25
  „37.Igazad van,Te látod mivel Te neveled a családod.ne haragudj,hogy bele szóltam.”
 • 41. nyálasbeszéd 2010. november 07. 12:36
  „40. hozzászólás bertife 2010.11.06. 18:50

  "Hova járt ez matekóra helyett -az agysejtjeit pusztítani..."

  Sehova.
  Issza a löttyött.
  :-)”
 • 40. bertife 2010. november 06. 18:50
  „"Olcsóbb, mint a kóla, már egy százasért is kapható..."

  -Mondja a cikkben szereplő idióta 13 éves gyerek!!

  Százasért kap 2,5 dl-t -melyből 2 l = 800 Ft.!!!!
  Ennyi pénzből vehetne min. 6 l minőségi Kólát (Pepsi,Coca)

  Viszont ha azt nézem,hogy százasért csak a legolcsóbb "multist" kapja csak meg,akkor vehetne "multis" Kólát 16 l-t 800 Ft.-ért!!

  Hova járt ez matekóra helyett -az agysejtjeit pusztítani?”
 • 39. krojo 2010. november 06. 17:48
  „38. elnézve a 3 idösebbik gyerekemet, akik mind megcsinálták a saját hülyeségüket és felnött korukra sikeresek lettek, nem igazán félek, hogy mi lesz a legkisebbikböl 10 év múlva.”
 • 38. rkj 2010. november 06. 17:23
  „ismét 32:) .Majd nézd meg 10 év múlva mi lessz belőlle....”
 • 37. krojo 2010. november 06. 17:21
  „Kedves Valobilo!

  Én pedig a Te 12 éves fiadhoz gratulálok, aki aktivan sportol és már saját maga eltudja dönteni, mi a jó neki! További sok sikert a sportban és az életben egyaránt! :)))”
 • 36. rkj 2010. november 06. 17:21
  „28.meg kellene engedni,igazad van.De!!!csak azt ami nem káros az egéségre .Nem tudom van e gyermeked,de ha van,te ezeket meg engeded neki??saját magukat teszik tönkre az ilyennel a fiatalok.”
 • 35. krojo 2010. november 06. 17:18
  „34. Nálatok bevált? :D”
 • 34. THE 2010. november 06. 16:39
  „32. egyszer vidd el qrvázni, az se maradjpon ki :D”
 • 33. valobilo 2010. november 06. 16:02
  „Kedves Krojo!
  Úgy néz ki, hogy többé-kevésbé egy véleményen vagyunk:)) Gratulálok a fiadhoz!”
 • 32. krojo 2010. november 06. 15:52
  „Kedves Valobilo!
  Egyetértek a véleményeddel és a hozzáállásoddal. Nálunk talán csak az lehet a megbotránkoztató, hogy mi semmit nem tiltunk. Nem akarom, hogy amikor a lakásból kiteszi a lábát, azonnal olyan dolgokat vegyen a zsebpénzéböl, amiböl nagy gond lehetne. Már kipróbálta a sört és a bort, valamint a snapszot is. Szerencsére nem izlik neki, azt mondja, nem érti mi a jó az ivásban. A dohányzást megengedtük, mert az okos érvek ellenére azt mondta, hogy cigizni akar. Az energiaitalt néha issza, amikor hétvégén bulizik a barátaival. A sport csak alkalmanként jön nála szóba, mert rengeteget tanul, egyetemre készül. Ennyi a káros hobbija, nem vonjuk meg töle. 17 éves és nagyon jó tanuló fiú!. De a legfontosabb, hogy maximálisan megbizunk benne. Én nem felejtem el, miket csináltam fiatalon.”
 • 31. valobilo 2010. november 06. 15:27
  „Kedves Krojo! Tisztában vagyok azzal, hogy a tizenéves gyerekek szeretnek mindent kipróbálni, amit tiltanak. Az én gyerekem 12 éves még csak, rendszeresen sportol és a maga 12 évével tudja, hogy neki mi a jó. Maximális a bizalom a családunkban, sőt tisztában vagyok azzal, hogy egyszer ő is ki fogja próbálni az alkoholt, esetleg a cigit (remélem, hogy mást nem). Szerintem ezek káros hatásairól - beleértve az energiaitalt is - nem lehet eleget beszélni e korosztálynak (pédlául, hogy a túlzott energiaital fogyasztás milyen káros hatással van a vesékre).
  Nyilván ez csak az én véleményem, reményeim szerint azért más is osztja...”
 • 30. krojo 2010. november 06. 14:17
  „Kedves Valobilo! 14 évesen kezdtem el dohányozni és kávét inni, méghozzá rendszeresen. A szüleim nem tudtak róla, mert balhé lett volna belöle és tiltották volna. Mivel nem tudták, igy mindenhol cigiztem az otthon kivételével. Söt néha 16 évesen ittam is a barátaimmal, azt is eltitkoltam. Az én gyerekemnek nem kell hazudnia othon, ha valamit kipróbált, mert nincs botrány belöle. Megbeszéljük, érvelünk és próbáljuk az iagzunkról meggyözni. Ha akarja, úgyis van rá napközben számtalan lehetösége, hogy megcsinálja, nem lehetek mindenhol a nyomában. Kontroll nincs nálunk, nem ellenörizgetünk senkit, bizalom kérdése. Ha cigizni akar, akkor nem tiltom, mielött felgyújtja a lakást inkább engedem. És inkább igyon 2 redbullt, mint alkoholt.”
 • 29. valobilo 2010. november 06. 13:49
  „Kedves krojo! Neked van gyereked? Ha igen, engeded neki azt, hogy mindazt amit felsoroltál büntetlenül fogyassza? Szerintem egy egészséges gyereknek nincs arra szüksége, hogy ezekkel a szerekkel stimulálja magát. Inkább sportoljon, az is felpörget és még jó teljesítményt is eredményez!”
 • 28. krojo 2010. november 06. 13:03
  „Ha alkoholt isznak a fiatalok és az iskolások, az a baj, ha kávét isznak, akkor az a baj, ha energiaitalt, akkor meg az a baj. Némelyik hozzászólónak semmi se tetszik, mindegy mit csinál a gyerek. Vagy csak azt szeretnétek, hogy tökéletes, hibátlan, jótanuló, illedelmes legyen minden gyerek? Nem fogtok ilyet találni, ezenkivül mindent csak tiltani nem lehet, nem is szabad. Valamit a gyerekeknek is meg kellene engedni, nem?”
 • 27. Filctoll 2010. november 06. 12:34
  „Én is betiltanám, igaz a határértékek alatt vannak benne az összetevők, de egy gyerek ne az energiaitaltól pörögjön hanem este pihenje ki magát.
  A szülők felelőssége az egész!”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lucien Hervé-fotókiállítás a vásárhelyi Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Lucien Hervé képeiből nyílik ma kiállítás az Emlékpontban. A világhírű fotográfus… Tovább olvasom