Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Energiával takarékoskodó vásárhelyi közgyűlés

Hódmezővásárhely - A globális felmelegedés következtében várható klímaváltozásról szóló tájékoztató fogta meg leginkább a képviselőket a tegnapi vásárhelyi közgyűlésen.
Bacsa Pál javaslatára kijelölnek egy városi intézményt, melyben csak alternatív energiát használnak. Emellett az egészségügyi reformról vitatkoztak a képviselők.

Benkő Zsolt fideszes önkormányzati képviselő javaslatára a tegnapi vásárhelyi közgyűlésen Pongrácz Rita, az ELTE meteorológiai tanszékének adjunktusa tartott tájékoztatót a globális felmelegedés következtében várható helyi klímaváltozásról. A szakember szerint évtizedek alatt folyamatosan változik majd időjárásunk: a nyarak egyre szárazabbak és melegebbek lesznek, telek pedig csapadékosabbak. A várható előrejelzés kapcsán a képviselők egyetértettek abban, hogy mihamarabb tenni kell valamint, helyi szinten is. Bacsa Pál szocialista városatya azt javasolta, hogy egy kisebb önkormányzati intézményt jelöljön ki a közgyűlés, melyben a későbbiekben alternatív energiákat használnak fel. Ez olyan példaértékű lehet, mint a hibridautók ingyenes parkolása.

Lázár János (balról a második) jó ötletnek tartja az alternatív energia hasznosítását.
Fotó: Segesvári Csaba

Lázár János polgármester jó ötletnek tartotta a képviselő felvetését, s arra szólította fel az ebben illetékes irodák vezetőit, hogy a legközelebbi közgyűlésre nevezzék meg azt az intézményt, amely leginkább alkalmas a terv megvalósítására.

Közmeghallgatás az energiákról

A képviselői felszólalások, interpellációk után délután 4 órától a vásárhelyiek kérhettek és kaptak is szót a közgyűlésen. Az energiáról, illetve az energiafelhasználásról szóló közmeghallgatáson nemcsak a helyszínen, hanem telefonon is keresztül feltehették kérdéseiket a testületnek, illetve a jelenlévő szakembereknek.

Berényi Károly fideszes képviselő gyermekorvosként arra kérte a polgármestert, hogy a parlamentben nemmel szavazzon az egészségügyet érintő törvénytervezet megtárgyalása után. Kovács László képviselő szerint a kormány által elgondolt több-biztosítós egészségügyi reform felér egy népirtással.

A vitákon kívül azért másról is szólt a tegnapi közgyűlés. Gyömrő-Molnár Imre fideszes képviselő beszámolt arról, hogy eddig 75-en adtak be igényt nyesedékfagyűjtésre, 327-en pedig tűzifára. Molnárné Kecskeméti Rita képviselő pedig felhívta azon őstermelők figyelmét, akik a piacon árulják terményeiket, hogy december 31-éig adószámot kell kérniük az APEH-től.

A díszterem egy rövid ideig egy kis ünnepségnek is helyt adott. Tárkány Szűcs Ágnes anyakönyvvezető közreműködésével hatan magyar állampolgárságot kaptak. A honosítottakat a Klauzál Gábor-iskola diákjai műsorral köszöntötték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosházi rendőrök Székkutason

Székkutas, Hódmezővásárhely - A vásárhelyi és az Orosházi Rendőrkapitányság munkatársai közösen… Tovább olvasom