Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Ennyi hattyú épp elég

Mártély - A mártélyi holtágnak épp elég ennyi hattyú, nem kérünk többet – aggódnak a természetvédők. Most 3–4 példány telel a vadkacsák, szárcsák társaságában a régi csónakkölcsönzőnél vagy kicsit messzebb.
A hattyú északi madár, de egész Európában elterjedt, az utóbbi évtizedben nálunk is, és sok helyen már fészkel is. Nagyon szép madár, nyilván ezért fényképezte le olvasónk, Czékus Mihály is.

Csakhogy ebben a királynői fenségű alakban nagyon agresszív természet lakik. A fészek közeléből azokat az állatokat is elmarja, amelyek nem ennék el előle az ételt, és nem is bántanák a tojásait. Szóval legyen 3–4 hattyúnk, tartsák jégmentesen a lékeiket a befagyott tavon mínusz húsz fokban, mert ez jó a többi madárnak is, de aztán a tél végén menjenek isten hírével.

Olvasónk felvétele a mártélyi holtágnál készült. Fotó: Czékus Mihály
Olvasónk felvétele a mártélyi holtágnál készült.
Fotó: Czékus Mihály

Persze az ember ilyen: próbálja megszabni, miből mennyi legyen, egyes állatokat véd, másokat nem, aztán bosszankodik, amikor az egyik elszaporodik, a másik pedig fogy. Ahol sok van belőle, ott már kialakult a hattyúállomány szinten tartásának a – khm – kultúrája.

Ha a hattyúk nincsenek a közelben, az ember odamegy a fészekhez, egy kivételével kiveszi az összes tojást, és fából készülteket rak a helyükre. Miért nem veszi ki az összest? Azért, mert akkor a hattyú új fészket rak, aztán, ha kell, megint újat. Így viszont be lehet csapni egy ideig, csak győzzük fatojással.

Olvasóink írták

 • 4. varadipal 2010. január 10. 15:27
  „3., efje. A többletet fel kellene ajánlani a királynőnek, hogy szaporodjon a vagyona. A kérdésedre, hogy finomak-e: elegendő válasz az, hogy még többlet is van belőlük, a/nem északi/ svédek sem eszik meg, mert édes és keserű a húsuk, egy éves koruk után pedíg olyan rágós, hogy a puskagolyó gellert kap rajtuk.A 200 éves varjú husa hozzájuk képest érlelt bifsztek.”
 • 3. efje 2010. január 09. 02:14
  „Angliában az összes hattyú a királynő tulajdona. Sütve legalább finomak?”
 • 2. Agyalapi 2010. január 08. 15:15
  „Amennyivel több, azt lőjék ki.”
 • 1. Renchy 2010. január 08. 11:12
  „A Balatonnál is gondot okoz, hogy túl nagy a fészkelési territóriuma a hattyúnak és kiszorítja a honos madarakat a nádasból. Itt a fatojások alkalmazása helyett bekenik zsírral a tojásokat, amelyek így befulladnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híd a siketek és a hallók között

Jelelnek, s közben mondják a szöveget is a Csade-Csuda Színház tagjai. Tovább olvasom