Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Enyves lop, Dicső sértődős primadonna

Hódmezővásárhely - Enyves lop, imád csokit csenni. Dicső egy primadonna, könnyen megsértődik – sorolta Lugosi Andrea agarainak tulajdonságait. A vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. munkatársa kutyatenyésztéssel foglalkozik. A kedvencek a holnap kezdődő állattenyésztési napokon is bemutatkoznak, egy műnyulat kergetnek majd.
Kirázta a hideg, a vásárhelyi Lugosi Andreát, amikor először simogatta meg az egyik főiskolás csoporttársa néhány hónapos agarát. Csúnyának és soványnak tartotta a kutyust, csak a kiálló bordáit érezte – mondta a Hód-Mezőgazda Zrt. munkatársa, aki az első találkozás ellenére ma már tenyésztő, öt agár gazdája. Nem is akármilyen kutyusoké. Duhaj, Dicső, Fagyöngy, Cicababa és Enyves számos kiállításon sikeresen szerepelt. Közülük Enyves a legeredményesebb, akivel Andrea már bejár-ta fél Európát. Kétszeres felnőtt Európa-győztes, egyszeres felnőtt világgyőztes, 4 éve a legeredményesebb magyar agárszuka cím birtokosa.

A kutyusok nevei híven tükrözik a tulajdonságaikat. – Enyves lop. Imád csokit csenni. Dicsőhöz nem lehet akárhogyan szólni, mert hajlamos a sértődésre. Olyan, mint egy primadonna – magyarázta a fiatal nő, aki a névválasztásnál arra törekszik, hogy a magyar kutyafajtákhoz illő, régi neveket adjon kedvenceinek.

Lugosi Andrea kedvenceivel. Cicababa és Fagyöngy pózolás helyett inkább a macskákat kergette volna. Fotó: Tésik Attila
Lugosi Andrea kedvenceivel. Cicababa és Fagyöngy pózolás helyett inkább a macskákat kergette volna. Fotó: Tésik Attila

Andrea már óvodás kora óta nagy testű kutyára vágyott, ám szülei csak tacskót engedélyeztek. Általános iskolásként Szamóca nevű kutyája – sétáltatás közben – belekapott az akkori állami gazdaság lovászának nadrágjába. Ez a kellemetlen találkozás sorsdöntőnek bizonyult. Lugosi Andrea így került a lovak közelébe. Rendszeresen látogatta a ménest, még a pályaválasztásnál is a lovak voltak a mérvadóak, mezőgazdasági főiskolát végzett. Andrea azonban hiába vágyott akkoriban egy saját lóra, nem kaphatta meg.

– Az agár megjelenése hasonlít a lóéhoz, ez is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen fajtát tartsak. Elegáns, arisztokratikus és nagyon intelligens. Nálunk családtagok a kutyák. Éjszaka a lakásban alszanak. Nagyon érzékeny jószágok, oda kell figyelni arra is, hogy mit esznek. Egy-egy kiállítás előtt főleg fontos a kondíció. Kutyatápot kapnak, de nagyon szeretik a csokoládét is. Az édesség azonban csak jutalomfalatként jöhet szóba, mert nagyon hízékonyak – tudtuk meg Andreától. Érdeklődésünkre elmondta: Európában ezer euróért, azaz mintegy 300 ezer forintért árulják az agárkölyköket. Egy kiképzett kutya pedig ennél jóval többet ér.

Az agarak naponta 3-4 kilométert futnak, Andrea édesapja edzi őket. Biciklivel kerekezik a kutyusok mellett. A fotózáskor is Lugosi Pál segített. Cicababa és Fagyöngy, akik egyébként anya és lánya, a pózolás helyett szívesebben kergették volna a Hód-Mezőgazda kiállítási területén kószáló macskákat.

Lovát is bemutatja

Az április 24-26-i állattenyészési napokon is bemutatkoznak Lugosi Andrea kutyái Vásárhelyen. Fagyöngy, Dicső és Enyves a CACL coursing versenyen vesz részt. Szombaton délelőtt fél 10-kor a kiállítási centrum melletti területen zajló viadalon, egy gép által mozgatott műnyulat kergetnek majd. A bírák a jószágok gyorsaságát, rámenősségét, kondícióját figyelik. Andrea szerint látványos verseny lesz, amelyen Fagyöngytől remél sikert. Nem csak kutyái láthatók a kiállításon, az elmúlt években ugyanis sikerült lovat vásárolnia, s most először Kalász is megméretteti magát a bemutatón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lazacfilé a laktanya szakácsnőjétől

Hódmezővásárhely - Mocsáriné Juhász Zsuzsanna lett a Magyar Honvédség legjobb női szakácsa a közelmúltban rendezett siófoki gasztronómiai versenyen, ahol elnyerte „A legjobb ízű étel" különdíját is. Tovább olvasom