Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Eperjes Károly és az istenes versek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A magyar kultúra napját Eperjes Károly rendhagyó, a XX. századi istenkereső költők műveiből összeállított előadói estjével ünnepelték Vásárhelyen.
Eperjes Károly szenvedélyes, mindig maximálisan átélt alakításairól híres, számos filmben, színházi produkcióban láthattuk már őt. Abból sem csinált soha titkot, hogy hívő ember, nyilatkozataiban, közszereplései során mindig kiállt a keresztény értékek mellett. Rendhagyó zenés – Négyessy Katalin kísérte gordonkán –, önálló estjén a XX. század istenkereső költőinek (Ady, József Attila, Babits, Pilinszky) verseiből ad elő, fűz hozzájuk magyarázatokat. Ezzel az előadással érkezett tegnap Vásárhelyre, a város vele, az ő művészetével ünnepelte a magyar kultúra napját.

Eperjes Károly Vásárhelyen is nagy sikert aratott rendhagyó előadói estjével.
Fotó: Tésik Attila

A Kossuth-díjas színművész vendégszereplését nagy várakozás előzte meg, a Petőfi Művelődési Központ színházterme zsúfolásig megtelt. A főtéma Isten, hozzá, a vallásossághoz fűződő viszony volt; egy olyan ember tolmácsolásban, aki 26 évesen haldoklott, felvette az utolsó kenetet, de az Úrhoz fohászkodott – és megmenekült, életben maradt. – Száznegyvennégy istenes verset gyűjtöttem össze, amelyek megfelelnek a tematikának, a hármas tagozódásnak: a szabad akaratnak, a megtérésnek és a lét végső értelmének. Ezekből válogatok az előadásokra. Vásárhelyre szívesen jövők, mindig szeretettel fogadnak – mondta lapunknak Eperjes Károly.

Megyei elismerések

A Himnusz ismerete, tudása nélkül nem magyar a magyar – jelentette ki Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész a nemzeti imádságról szóló kiállítás megnyitóján a szentesi koszta József Múzezumban tegnap délután. Az értékelő szerint a tárlat a dal születését és utóéletét érdekesen mutatja be. A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Csongrád megyei önkormányzat alelnöke, Kovács Kálmán Közművelődésért díjakat adott át. Elismerésben részesült a kiállítás rendezője, a numizmatikus Nagy Ádám történész, valamint a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója, Blazovich László történész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsótér István polgármester tovább dolgozik

Mindszent - A megyei bíróság ítéletéig minden úgy megy Mindszenten, mintha mi sem történt volna: mintha nem szüntette volna meg a polgármester tisztségét a képviselő-testület. Tovább olvasom