Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Eperjes Károly estje istenkereső költők verseiből

Hódmezővásárhely - Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján 18 órakor a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész „Az igazat mondd, ne csak a valódit" című előadását rendezik.
Az esten Eperjes Károly a XX. század istenkereső költőinek a verseiből ad elő. A zenés esten, melyen Négyessy Katalin gordonkán kíséri a népszerű színészt Ady Endre, József Attila, Babits Mihály és Pilinszky műveiből hangzanak majd el részletek. Eperjes Károlyról közismert, hogy hívő, közszereplései során is mindig hitet tesz keresztény világnézete mellett.

Minderről legrészletesebben – a mostani előadás címével megegyező - „Az igazat mondd, ne csak a valódit" kötetben beszélt a Kossuth-díjas művész. A könyv segítségével könnyebben megérthetőek a népszerű „Szamóca" őszinte hitmegnyilatkozásai. Gyerekként vallásos nevelést kapott, sokáig azon is gondolkodott, pap lesz, de mint mondja: „a Jóisten olyan szépnek teremtette a másik nemet, hogy éreztem ebből balhé lesz."

Az esemény plakátja.

A valódi megtérés útján a fordulópontot az jelentette Eperjes Károly számára, amikor 26 évesen lényegében a halálból tért vissza. Tüdőembóliát kapott, félrekezelték, tüdejének csak az egynyolcada működött, „már haldokoltam, kiköltöztek mellőlem a szobából a betegek, mert nem bírták nézni a szenvedésemet" – emlékszik. Az utolsó kenetet is megkapta egy paptól. Ezt követően történt valami egészen különös, amiről a következőképen beszél a színész: „Egyszer csak megszűnt körülöttem a kórterem… Az égboltnál fényesebb és tisztább valami felé haladtam óriási sebességgel… Nem én, hanem az énem, a lelkem. Száguldott, száguldott… Mielőtt azonban elértem volna, azt mondtam, Uram még ne! Úgy szeretném felnevelni a fiamat, Krisztiánt, és még annyi örömöt szerezhetnék a színészetemmel az embereknek!"

Eperjes Károly meggyógyult, s azóta számos filmbéli, illetve színpadi produkcióval szerzett örömöt a közönségnek . A színművész a keddi vásárhelyi est kapcsán csak annyit mondott, minden ott elhangzó szava önmagáért beszél majd.

Olvasóink írták

 • 10. Szasza 2008. január 22. 16:50
  „Kedves Békét! Miért nem nyújtunk inkább békejobbot egymásnak? Ne tegye magát nevetség tárgyává, hogy elmenekül egy kis írásbeli konfrontáció elől! Mi volt a célja? Ne haragudjon, de nem értem! Mit jelent az, hogy "Az az idő már elmúlt, vagy még sem?". Továbbra sem tudom. Kedves Békét! Higgye el, nekem a legkellemetlenebb, hogy nem értem a verseket, pedig szeretném nagyon. De azért ne ön döntse el legyen szíves, hogy a szépirodalmi prózát értem-e vagy sem! Pláne azt ne, hogy mit szerethetek és mit nem! Persze ön nem köp le senkit. "Köpjön le, ha akar." - egyébként mi a baja ezzel? Kicsit erősebben fogalmaztam meg azt, hogy "Vessen meg, ha akar!", de gondolom önnek - szépirodalomban jártasnak - nem kell magyaráznom mi is az a fokozás. És azt sem, hogy mire jó. És gondolom azt sem, hogy a "köpjön le" mit jelenthet itt az interneten két egymással szót váltó ember között. De ha nem tudná: nyilvánvalóan nem azt, hogy nyálat jutasson egyik a másikra! Most komolyan: azért írt ide megjegyzést, hogy a végére jól felbosszantsa magát? Vagy hogy maga előtt bizonyítsa, milyen ostobák is az emberek? Művelt vagyok-e vagy sem, ez nem önre tartozik. A magam részéről mindenesetre nem tekintek műveltnek senkit csak azért, mert tud ajánlani két verset valakinek, aki sokkal-sokkal fölötte állhat a kérdésben. Ha nem értené: Eperjes művész úr már bizonyított, a Békét nevet viszont még nem hallottam szépirodalmi körökben mozogni. Vagy én vagyok műveletlen? Ha ön mondja, akkor biztosan...”
 • 9. békét 2008. január 22. 16:20
  „Most látom ,milyen emberrel van "beszédem" !Szép a stílusa !Én nem köpök le senkit. Kétlem hogy a prózában jó lenne! Vagy olyan "prózát szeret amilyen az ÖN stílusa.Most az a célom ,hogy Önnel befejezzem a"beszédet". Kár a kezébe venni szépirodalmat, vagy verset,úgy sem értené!" Kedves Szasza! Hű de művelt! Befejeztem. Nem kivánok Önnel több diskurzust!”
 • 8. Szasza 2008. január 22. 15:59
  „Kedves Békét! Szasza - tehát Szasza és nem "szasza". Hogy az én célom mi, az önnek legyen mindegy. A kioktatást nem én kezdtem, legföljebb felvettem a kesztyűt. A verseket - ha nem haragszik -, nem olvasom el és eddig sem olvastam. Sajnálatos módon a versek és ritmikus szövegek tekintetében a szövegértésem nulla. Köpjön le, ha akar. Prózából viszont egész jó vagyok. A lényeg: ha úgy ír, ahogy, ne csodálkozzon, ha visszaprovokálják. Szóval mi is a célja, amit elért? Milyen idő múlt már el?”
 • 7. békét 2008. január 22. 15:06
  „Kedves "szasza" Utoljára véletlenül írtam nagybetűvel a " békét" ,de Önnek teljesen mindegy milyennel írom, célja , hogy provokáljon! Elég baj ,ha a Művész Urat védelmébe kell venni! Erre Ő NINCS RÁSZORULVA ,sem hogy engem kioktasson!Az az idő már elmúlt, vagy még sem? Javaslom újra olvassa el a két verset .Hátha megtalálja benne a mondanivalót!”
 • 6. Szasza 2008. január 22. 14:06
  „Igaza van, nem lehet úgy bűnöket elkövetni, hogy majd úgyis meggyónom. De ettől még sajnos elkövet az ember ezt-azt. Az ember már csak ilyen. Törekedni kell rá, hogy ne kövessünk el bűnöket. Semmilyet. Nemcsak uszítást. Nagyon kell rá törekedni. Fentartom a véleményem: nem gondolom, hogy Eperjes művész úr uszítana. És bár ön valóban nem tett sértő, bántó megjegyzést - legalábbis konkrétan nem -, azonban a megjegyzése mégiscsak valamiféle kioktatás akart lenni. Helyesebben: az lett. Ezért vettem védelmembe a művész urat. Észrevettem még valamit: érdekes stilisztika, hogy a nick-jét nagy betűvel írja, ami a netikett szerint kiabálást jelent. Furcsa ellentétben áll a szó jelentésével. Az is elgondolkoztató, hogy "békét" szeretne (szeretne?), és közben megjegyzésével kioktat, hovatovább provokál (ez volt a célja?). Köszönöm tehát, hogy a figyelmünkbe ajánlotta e két verset. (Talán a művész úr sem veszi zokon, hogy magammal említem együtt.) Had viszonozzam ezt ön felé azzal, hogy én nem ajánlok a figyelmébe semmit. Ugyanis tisztában vagyok vele, hogy először a saját házam tájékán kell söpörnöm. Ja és Isten minden embert szeret. Most is.”
 • 5. BÉKÉT 2008. január 22. 11:06
  „Látom ,hozzászólásom elérte célját!már megbocsájtson Jézus nevében nem követhetek el úgy bűnöket hogy majd meggyónom! Ha hithű akkor tudni kell.Mert az uszító szólamoknak következményei lehetnek! Én nem tettem a Művész Úrra sértő, rágalmazó véleményt! Az Ő lelkiismeretére bízom.Csupán két " istenes verset " ajánlottam figyelmébe! Ha megengedi az Önébe is!”
 • 4. Szasza 2008. január 22. 09:17
  „Kedves Békét! Én pedig az Ön figyelmébe ajánlom, hogy Eperjes művész úr nem egyenlő Jézus Krisztussal. Az előbbi "csak" egy ember az utóbbi pedig Isten fia a Szentháromságban. Eperjes művész úr emberi mívolta okán követhet el bűnöket, így akár uszíthat is embert ember ellen. Őt az minősíti, hogy ezt valóban megteszi-e és ha igen, akkor bánja-e a dolgot, piszkálja-e a lelkiismeretét, meggyónja-e. Véleményem szerint, ha ilyet tesz és belátja, hogy ez Jézusnak nem tetsző cselekmény, akkor megteszi. De én őszintén szólva soha nem hallottam, hogy bárki embert ember ellen uszított volna. Véleményem szerint politikai erő mellett, a másik ellenében kifejtett vélemény nem ember ember elleni uszítás. Meggyőződésem, hogy felvállalt, hithű Katolikusként, Eperjes művész úr mint embert szereti még Gyurcsány Ferencet is, de ettől még nem kell, hogy egyet is értsen vele, sőt hangot is adhat ellenvéleményének, akár harcosan is.”
 • 3. békét 2008. január 21. 20:07
  „Igaza van! Bocs! Ezt az egy "szót " tévesztettem.De a lényegen , a mondanivalóm értelmén, nem változtat a hozzászólásom.A két vers mélyreható szépsége nem lehet vitatéma .”
 • 2. Békét-len 2008. január 21. 19:46
  „Bocsi "Békét", de Isten nem adta senkiért sem az életét, ellenben a fiát, Jézusét viszont igen.”
 • 1. Békét 2008. január 21. 18:56
  „Isten minden embert szeretett.Életét adta értünk.Megbocsájtó volt.Békét hirdetett.Soha nem uszította egyik embert a másik ellen! Szeressétek egymást, ahogy én szeretlek titeket! Tisztelt Művész Úr! Figyelmébe ajánlom: Ady Endre: Imádság háború után GYóni Géza: Csak egy éjszakára....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Céhlegényeket és céhleányokat várnak Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Modernkori céhlegényeket és céhleányokat várnak Hódmezővásárhelyen. A Tornyai… Tovább olvasom