Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Építik a fúrótornyot már Mindszenten is

Mindszent - Próbafúrásokat kezd a Mol és az amerikai ExxonMobil Mindszent határában – céljuk a több mint 4000 méteres mélységben húzódó földgázkincs feltérképezése és kitermelése.
A helybeliek látványos építkezésre figyeltek fel a közelmúltban Mindszent határában, a Miási út mellett. A magántulajdonban lévő földterületet (mintegy 120x130 méteres rész, ezen zajlanak a munkák) megvásárolták a beruházók, a Mol Nyrt. és az ExxonMobil Hungary Exploration and Production Kft. és fúrótorony építésébe kezdtek. A két cég az elmúlt évben írt alá megállapodást „nem hagyományos szénhidrogén előfordulásainak" vizsgálatáról, kutatásáról és kitermeléséről. A vállalatok 50-50 százalékos partneri viszonyban dolgoznak a munkálatok során, amelyeket az ExxonMobil finanszíroz. Az amerikai világcég és leányvállalatai más, nem hagyományos kitermelési programokban már bizonyították (Sziklás-hegység, Texas), hogy módszereikkel a hatékonyság – a költségcsökkentés mellett – növelhető.

A megyét érintő vállalkozásról a Mol társasági kommunikációs részlege tájékoztatta lapunkat. Megtudtuk: a mindszenti feltárás a makói medencében folyó munka része – a Makói-árok 106. és 107. blokkjában kezdenek próbafúrásokat. Amint arról többször is írtunk lapunkban, Óföldeáknál jártak először sikerrel a szakemberek, akkor még a kanadai Falcon Oil magyar cégének, a TXM-nek az irányításával. Az, hogy szénhidrogén van ezen a területen – mintegy 4300 méteres mélységben –, ismert, az azonban nem, hogy ezek a források alkalmasak-e ipari értékű, gazdaságos, vagyis kereskedelmi célú kitermelésre. A jelenlegi munkák során a gázkincs kitermelhetőségének mértékéről is képet kapnak a szakemberek. Pontos becsléseket csak ezután hoznak nyilvánosságra, és a kitermelés startjának időpontját a kutatás sikeressége szabja meg. Az épülő kút elnevezése Mindszent–3, a fúrás kezdése a közeljövőben várható.

Mindszent határában már látványos a munka. Fotó: Tésik Attila
Mindszent határában már látványos a munka. Fotó: Tésik Attila

Hevesi Tamás mindszenti jegyzőtől megtudtuk: folyamatban vannak a szakhatósági hozzájárulások, és a város nagy reményeket fűz a most kezdődött beruházáshoz. Munkahelyteremtésre és iparűzési adóra számítanak, de azt is hozzátette: erről még korai nyilatkozni. A Mol-nál ezt a következőkkel egészítették ki: amennyiben a kutatási program sikeres lesz, s megindulhat a kitermelés, a közvetlenül befizetett helyi iparűzési adó az érintett település bevételeit gyarapíthatja. Mértékét a feltárt gáz minősége és mennyisége is meghatározza.

– Már tavasszal érkeztek teherautók és gépek – emlékezett a telekszomszéd, a közeli tanyán élő és a környező földeken gazdálkodó, 70 esztendős Molnár István és felesége, a 71 éves Éva néni –, szinte remegett a környék a súlyuk alatt. Kitermelték a földet, majd leaszfaltozták a területet; a most zajló építkezést, ahogy figyeltük, két hete kezdték.


– Már tavasszal érkeztek teherautók és gépek – emlékezett a telekszomszéd, a közeli tanyán élő és a környező földeken gazdálkodó 70 esztendős Molnár István és felesége, a 71 éves Éva néni – szinte remegett a környék a súlyuk alatt. Kitermelték a földet, majd leaszfaltozták a területet; a most zajló építkezést, ahogy figyeltük, két hete kezdték.

Gáztörténelem

A Makói-árokkal kapcsolatos kutatásokat a kanadai Falcon Oil & Gas Ltd., illetve annak magyar leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. kezdte 2005. december 29-én. 2007 májusában a Falcon megkapta, mintegy 100 ezer hektárra, a kitermelési koncessziót a magyar kormánytól. Azóta a fejleményekről már többször beszámoltunk lapunk hasábjain. A makói diót nehéz feltörni (kemény kőzetben van a szénhidrogén), pedig a mélyben több mint 1500 milliárd köbméterrel Európa leggazdagabb gázmezője „rejtőzik". Az ExxonMobil idén áprilisban vásárolt részesedést (mintegy 300 millió dollárról szól a termelési-fejlesztési megállapodás) a vállalkozásból. Erről a The Wall Street Journal Europe és annak nyomán az MTI is hírt adott. 

Olvasóink írták

 • 15. Lemba 2008. augusztus 21. 17:36
  „Valaki latta az Environment Impact Report-t? Vagy ez a kutato furras majd resze lesz? Besegitek egy kalium kitermelo es feldolgozo banya elokesziteseben Africaban, igen szigoruak a kornyezet vedelmi eloirasok.
  Remelem a helyi Tanacs ezt a beruhazast komolyan veszi!”
 • 14. epiktetos 2008. augusztus 20. 22:56
  „A világ legnagyobb vállalatai (Fortune 2008)
  1. Wal-Mart Stores
  2. Exxon Mobil
  3. Royal Dutch Shell
  4. BP
  5. Toyota Motor
  6. Chevron
  7. ING Group
  8. Total
  9. General Motors
  10. ConocoPhillips

  Ha egy ekkora multi, mint az Exxon ráteszi a kezét a kitermelésre, akkor ott tényleg van valami. Geostratégiailag is felértékelődik a térség, hogy ennek nemcsak előnyei vannak, arra példa Grúzia.

  Az egyoldalú energia függőség nem jó dolog, de ne legyen senkinek illúziója affelől, hogy mi a multi(k)tól nem világpiaci áron fogjuk venni a gázt.”
 • 13. egyszeru polgar 2008. augusztus 20. 21:50
  „Ugyan Makohoz kapcsolodva , de mar leirtam korabban jokivansagaimat. Most is csak azt remelem, nemzetunknek es polgarainak is tartogatnak azert hasznot, elonyoket.
  A kerdes, hogyan es milyen feltetelekkel kotottek annak idejen a szerzodeseket a kulfoldi vallalkozoval.
  Vajon tanultak-e a sok negartiv tapasztalatbol?”
 • 12. én vagyok galiba 2008. augusztus 20. 18:22
  „Bizonyára a szakemberek tudják hogyan,mit kell csinálni. Nem ez az első munkájuk.Különben,ha ennyire aggályoskodunk,hallomások után ítélkezünk előre minden indok nélkül,ha nem merünk lépni előre és örülni a városunk mellett lévő ilyen lehetőségnek,akkor ezt sem érdemeljük.Ha elődeink is így gondolkodtak volna,még mindég lovas kocsiskán utaznánk, kis mécsessel világítanánk. Azonban,mivel mindenki autóval,busszal szeret közlekedni,és megszoktuk a kényelmes gázfűtést így e nélkül a fúrások nélkül nem megy.
  A külföldről hozott olaj,gáz drága,és függőséget jelent az adott országtól,hát inkább ezért is örülni kellene e lehetőségnek !”
 • 11. Lemba 2008. augusztus 19. 18:15
  „Egy-egy olajtorolo farmot tervezunk Mozambique-ba es Benin-be. Tanulmanyozom a seismology-a liquefaction hatasat a talajra.
  A seismologiai terkepek jelentos renges activitast mutatnak az elmult evekben. A kitermellessel jaro micro robbantasok igen is veszelyt jelentenek.”
 • 10. egyszeru polgar 2008. augusztus 19. 09:19
  „Kedves Olvasok. Tudni kell, mindent a penz vezerel, a pillanatnyi erdekek esetleg helytelen elorehelyezese. A kapcsolodo kerdessor mar kevesbe erdekli a haszon lefolozojet. Igy volt es van ez a jelenlegi osszes kulfoldi beruhazoval. Az evek bebizonyitottak, holott elore lehetett tudni. Vajon a felelosok, tenyleg vallaljak a felelosseget vagy majd sorban jonnek az ilyen es olyan varatlan esemenyek bejelentesei? Velemenyem szerint nyomos oka van, miert most indul el a beruhazas es miert nem adtak el korabban ezt a nagyerteku energiaforrast. Tartok tole, mire a gondok jonnek, a jelenlegi felelosok mar ki lesznek iktatva ilyen es olyan okok miatt.
  Orulnek, ha joslasom nem valna valora!!”
 • 9. epiktetos 2008. augusztus 19. 08:19
  „Nem vagyok geológus és bányamérnök, ezért megkérdezem hátha tud valaki arra válaszolni, mi igaz abból, amit korábban ennek a lapnak a hasábjain a kitermelés technológiájáról olvashattunk:

  1.) A kitermeléshez a föld alatt nagy erejű robbantásokra van szükség, mivel a földgáz kőzetbe van zárva.

  2.) Olyan mélységbe kell fúrni, hogy előfordulhat, hogy átszakítják a földköpenyt, ami egyébként eléggé vékony itt a "makói árokban".

  Amennyiben bármelyik állításban van igazság, jelent-e ez veszélyt a környék lakóira, ingatlanaira?”
 • 8. akutyafáját 2008. augusztus 18. 15:16
  „A fene bánja ki földje,csak találjanak olajat,fgázt !”
 • 7. mackó 2008. augusztus 18. 13:38
  „Ez a föld melyen fúják a kutat nem véletlenül a Gorzsaihoz hasonlóan lj. és nagybátyja tulajdona”
 • 6. galiba 2008. augusztus 18. 13:16
  „csumix !
  Ha a koncot is szeretnéd,fogj hozzá te is fúratni a földeden,vagy a kertedben !Nehogy már a szépségünkért ingyen csinálják a drága Mindszentnek,hisz ez nekünk jár,ugye ?A nyavalyás strandot sem szeretetből csinálták !
  Örüljünk,ha sikerül a fúrás,mert az a városunkat gazdagítja.Azonban még hol az eredmény ?De ti már a koncon marakodtok!”
 • 5. Kassai 2008. augusztus 18. 11:55
  „Azt eddig is tudtuk, hogy Mindszenten gáz van, sajnos nagy gáz, és a ph-ban, és bizonyos fejekben.

  "A képviselőtestület és a jegyző eredményes munkájaként elindult a fölgáz kitermelés Mindszenten, méltóan ünnepelendő ön-szoborparkot alakítottak ki az egykori polgármester (neve sajnosnem található a városi feljegyzésekben - szerk.) felszántott, és sóval leszórt telkén." - áll égy jövőbeli, minden lakoshoz eljuttatott szórólapon.

  Azon se csodálkoznék, ha a külterületet a kedves képviselő testület Vásárhelyhez csatlakoztatná.

  Jó ha jön be iparűzési adó, hiszen lehet kárpótolni a környéken élőket, mondjuk extra segéllyel...”
 • 4. csumix 2008. augusztus 18. 11:17
  „a koncot elviszik nekünk csak a csumi marad!”
 • 3. orbit 2008. augusztus 18. 10:03
  „Sok sikert a mindszentieknek! Megérdemelnének már egy ilyen beruházást, annak minden előnyével együtt. Itt a lakosságra gondoltam...”
 • 2. Brutalfalanx 2008. augusztus 18. 09:09
  „Zimezum!

  Valószínüleg te nem vagy képbe!

  A képviselők eddig mindszenten soha nem kaptak össze semmin.”
 • 1. zimezum 2008. augusztus 18. 08:44
  „na még egy konc amin a mindszenti képviselők összekaphatnak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MyVip: sikertörténet Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A hazai internetforgalom harmadát generálja weblapjaival a 2000-ben a vásárhelyi… Tovább olvasom