Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Erősítik a Tornyai-múzeum alapját

Hódmezővásárhely - Napok óta egy speciális géppel cementes folyadékot fecskendeznek a Tornyai János Múzeum Rapcsák András út felőli két épületének alapja alá, hogy megerősítsék.
Közéjük épül majd az intézmény új bejárata. Az utóbbi 560 négyzetméteres lesz, és a pincében látványraktár, a földszinten fogadótér, recepció, szakkönyvtár, az emeleten pedig kiállítótér kap majd helyet – hallottuk Mucsi Lászlótól, a vásárhelyi polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetőjétől. Mindez 360 millió forintba kerül, ehhez 310 millió forintot nyert a város.

Egy speciális géppel cementet fecskendeznek az alap alá. Fotó: DM/DV
Egy speciális géppel cementet fecskendeznek az alap alá.
Fotó: DM/DV

A múzeum északi részénél is készül egy új épület, ahol raktárak, kiszolgálóhelyiségek, valamint restaurátorműhely lesz, 1200 négyzetméteren. A Tornyai meglévő részét is teljesen felújítják, ennek és a raktáras szárny kialakításának költségét az 1,1 milliárdos Tornyai Városrehabilitációs Program tartalmazza. Erre szintén pályázaton nyert közel 860 millió forintos támogatást a város. A munkálatokkal a tervek szerint 2012 első negyedévében végeznek majd – tudtuk meg Mucsi Lászlótól.

A megújult és kibővült múzeum jövőre, az Őszi Tárlathoz kapcsolódóan nyílik meg a látogatók előtt. Ebből az alkalomból a 100 éves Majolikagyár történetéről is látható lesz egy kiállítás – mondta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója. Újra látható lesz az állandó régészeti tárlat is. Ugyanakkor a jövőben szeretnének egy állandó helytörténeti kiállítást, amely átfogó képet ad Vásárhelyről. Az igazgató a beruházás kapcsán érdekességként megemlítette, hogy a restaurátorműhelybe az utcáról is be lehet majd pillantani.

Olvasóink írták

 • 7. Én2 2011. január 17. 08:15
  „Ha nem kellene naponta többször a Kossuth teret nyalni Vásárhelyen akkor talán jutna idő a csatornák tisztítására is.”
 • 6. almaszósz 2011. január 16. 11:20
  „terminátor - Lehet hogy azért mert már elolvadt a hó és nincs miről beszélni?”
 • 5. terminátor 2011. január 15. 14:55
  „4. hozzászólás Én2
  Igazad van. Vajon miért nem olvashattunk pár hete a vásárhelyi útviszonyokról, pl. a havazás után egy héttel?”
 • 4. Én2 2011. január 15. 12:09
  „Vásárhelyen csak az lehet az újságban amit a pm. elgedélyez.”
 • 3. Agyalapi 2011. január 14. 21:14
  „Elképesztő, hogy egy ekkora városban csak ilyen témák akadnak. Volt idő, amikor az újságban egész oldal szólt Vhelyről. Az átkosban.”
 • 2. hungagent 2011. január 14. 20:01
  „Az ilyen híreket és fotót egy éppen kinyílt uborkás üvegből húzták ki. Még elolvasni is gáz! Legközelebb majd egy emelőtargoncáról szóló cikk jön, amely éppen egy raklap téglát pakol. És tényleg akkor is lehet ilyen, hogy "érdekességként lesznek ajtók is a Tornyai Múzeumon, ahol majd bekukkanthatunk"”
 • 1. almaszósz 2011. január 14. 19:05
  „"érdekességként megemlítette, hogy a restaurátor műhelybe az utcáról is be lehet majd pillantani. " Gondolom azon is lesz ablak akár a többi helyiségen. :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cimbalomból citera, zongoralábból lámpa

Kiss Imre Kútvölgy ezermestere: zenél, fest, farag, és hangszereket készít. Tovább olvasom