Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Erőszak az utcán

A január elsején történt vásárhelyihez hasonló, útonállásszerű szemérem elleni erőszak elvétve fordul elő. Gyakoribb a hozzátartozókkal, vagy nevelés, felügyelet alatt állókkal szemben elkövetett. A felderítési arány több mint 60 százalékos.
Megírtuk: január 1-jén a hajnali órákban egy 20 éves, büntetlen előéletű vásárhelyi férfi követte, majd az otthona előtt megtámadta és meg akarta erőszakolni a szilveszteri buliból hazatérő 30 esztendős kétgyermekes családanyát, Olasz Elzát. Lélekjelenlétének és az egyik szomszéd közbelépésének köszönhette megmenekülését. Nem a rendőrséghez fordult először, a Facebook közösségi portálon tette közzé a vele történteket. Erre figyelt fel egy szolgálaton kívüli vásárhelyi rendőr, ennek alapján keresték meg a nyomozók, és január 3-án tett feljelentést. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság csakis ezután indíthatott nyomozást, és 4 órán belül azonosították a támadót, akit még aznap elfogtak. Bevallotta: január 1-jén egy másik hasonló bűncselekményt is elkövetett.

A Btk. szerint

A Btk. szerint a szemérem elleni erőszak bűntett elkövetési magatartása a következő: „Aki mást erőszakkal, avagy az élet vagy testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel fajtalanságra, vagy ennek eltűrésére kényszerít, vagy másnak a védekezésre, illetőleg akaratnyilvánításra képtelen állapotát fajtalanságra használja fel, bűntettet követ el". A Btk. értelmező rendelkezései szerint fajtalanság: a közösülés kivételével minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére vagy kielégítésére szolgál.  
Milyen gyakoriak az ilyen bűncselekmények? Melyek a „legfertőzöttebb" települések, és milyen a felderítési arány? A rendőrségtől kapott válaszból kiderül, a vásárhelyihez hasonló, útonállásszerű szemérem elleni erőszak Csongrád megyében ritka, elvétve fordul elő. Gyakoribb a hozzátartozók, vagy nevelés, felügyelet, gondozás alatt álló személyek sérelmére elkövetett bűncselekmény.

A Crimestat alapján 2011- ben és 2012-ben is 16-16 szemérem elleni bűncselekményt regisztráltak Csongrád megyében. Az adatok nem az adott évben elkövetett cselekmények számát rögzítik: a 2011-ben befejezett eljárások közül egyet 2008-ban, kettőt 2009-ben, nyolcat 2010-ben követtek el; míg a 2012-ben befejezettek közül hetet 2011-ben és kettőt 2009-ben. Az úgynevezett nemi erkölcs elleni bűncselekményeknél gyakori, hogy a sértettek csak később, akár évek múltán tesznek feljelentést. Valószínűleg azért, mert maguk is restellik, ami történt, vagy családtagjukat védik. A statisztikában nem szerepelnek azok az ügyek, amelyeknél a nyomozó hatóság a feljelentést elutasította, mivel hiányzott a bűncselekmény gyanúja; vagy a nyomozást megszüntette, mivel megállapította, az eset nem bűncselekmény; vagy mert nem volt megállapítható az elkövetés. A nyomozás eredményességi mutatója a megyében közel kétharmados, ami jónak mondható.
Nem meglepő, a megyeszékhely méretéből is adódik, hogy a legtöbb büntetőeljárás Szegeden indult. Emellett a megyében Csanádpalotán, Hódmezővásárhelyen, Nagytőkén, Sándorfalván, Bakson, Kiszomboron és Szentesen regisztráltak ilyen bűncselekményt.

Olvasóink írták

 • 2. eldorádó 2013. február 11. 08:58
  „1. grafika88
  Q: ha a minimum a 100%, akkor mi a kívánatos célérték?
  A: 120% - koholt vádak és koncepciós perek!

  :-)”
 • 1. grafika88 2013. február 10. 11:11
  „Felderítés 60 % KEVÉS !!!!!! min. 100 % nak kéne lenni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pásztoróra citeraszóra Vásárhelyen

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal tartják a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban a Gazdanapok „első felvonását", a népi mesterségek bemutatkozását, kiállítását és vásárát. Tovább olvasom