Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Értékelhetik a pedagógusokat

Postára adták azokat az értékelőlapokat, amelyen a vásárhelyi általános iskolások és szüleik értékelhetik tanáraikat. A dokumentumokat február 19-éig lehet leadni. Ez is része annak a komplex értékelési rendszernek, amiben a város tanárait minősítik.
Több elemből álló értékelési rendszert dolgozott ki Hódmezővásárhely önkormányzata a városban dolgozó tanárok teljesítményének értékelésére – ennek eredményeképp néhány hónapon belül átlagolt mérőszámot kap minden pedagógus. Nagy Judit, a polgármesteri hivatal oktatási csoportjának vezetője elmondta: tegnap postára adták azokat az adatlapokat, amelyen a szülők és a tanulók közösen véleményezhetik az érintett tanárokat. A számos szempontrendszert egyesítő folyamat végeredménye meghatározhatja azt is, hogy a vásárhelyi oktatás átszervezésével szükségessé váló leépítéseknél melyik pedagógus megtartása mellett döntsön, és kit küldjön el az intézmények fenntartója. A mérést évente megismétlik.

– Külső szakértő felügyelete mellett, a vonatkozó szakmai és gyakorlati ismeretek beépítésével, az intézményvezetők és a pedagógus-szakszervezet bevonásával állítottuk össze azt a szempontrendszert, ami alapján a város összes pedagógusának értékelésére sor kerül a következő hónapokban. Először az általános iskolákban és a szakiskolákban közismereti tárgyakat tanító munkatársak, majd tavasztól a többi pedagógusként dolgozó munkavállalónak is át kell esnie az értékelésen, ami gyakorlatilag négy, egymástól különböző adatlap kitöltését jelenti. Egy értékelő ívet kell, hogy leadjon a közvetlen szakmai és az intézményvezető, egyben a pedagógusnak is értékelnie kell önmagát és az összesítésnél a szakértő természetesen figyelembe fogja venni az anonim, szülők és a tanulók által közösen kitöltött kérdőívet is – sorolta a csoportvezető.

Tóthné Kecskeméti Katalintól, az oktatási bizottság elnökétől megtudtuk: tizenkét fő témakör alapján mérik fel többek között, hogy mit tud, mire képes az értékelt pedagógus, mennyire felkészült szakmailag, mennyiben segíti a tanulók személyiségfejlődését, aktív-e az iskolán kívüli programok szervezésében, vagy megfelelő tanítási környezetet biztosít-e a gyermekek részére. Az értékelést követően a pedagógussal közölni fogják az átlagolt mérőszámot és azt, hogy a városi átlaghoz képest hol helyezkedik el.

A szülők számára kipostázott adatlapokat az iskolákban elhelyezett urnákba gyűjtik, amit február 19-éig adhatnak le. A kritériumrendszer a pedagógusok értékeit, erényeit és nem a hiányosságait, hibáit méri – tette hozzá Nagy Judit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a vásárhelyi költségvetést

Négyórányi vita után tegnap elfogadta a város idei 19 milliárd 526 millió forintos, 407 millió… Tovább olvasom