Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Észak csillaga a legnépszerűbb

Hódmezővásárhely a térségben a lótenyésztés egyik központja, a városban és környékén 600 lovat tartanak a gazdák. A legnépszerűbb a már szinte helyi fajtának számító „észak csillaga", vagyis a furioso-north star, de foglalkoznak nóniusszal és kisbéri félvérrel is.
– Vásárhely korábban még nagyobb kiterjedésű volt, mint manapság, ezért a helyi és környékbeli parasztgazdák olyan fajtát kerestek tenyésztésre, amely a talajmunkára, szállításra is alkalmas, és utódai értékesíthetők. Ez lett a Mezőhegyesről származó, eredetileg katonaló, vagyis kitartó és szívós, ma már vásárhelyi fajtának számító furioso-north star – mondta a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület 1991-es újjáalakításában főszerepet játszó Perényi János. Maga is tenyésztő, 17 lovat tart, ifjúként hajtott pusztaötöst és pusztanyolcast.Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Az „észak csillagával" eredetileg a Hód-Mezőgazda Zrt. és jogelődje foglalkozott, ez volt a híres Aranyági Ménes, amelynek vezetője Kucsora István volt, a mai legnagyobb furiosotenyészet – 30 törzskanca és a szaporulat –, a Kéktói Ménes tulajdonosa. – Nem egyenes a vonal az Aranyági és a Kéktói között, jómagam már az előbbi megszűnése előtt elkezdtem kialakítani saját ménesemet, majd másod- és harmadkézből sikerült visszavásárolnom pár egyedet. Az vezérelt, hogy ne vesszenek, ne tűnjenek el egyes kancacsaládok. A furioso-north starral foglalkozni Vásárhelyen identitás kérdése, ez helyi fajta, arról nem is beszélve, hogy gyerekkorom óta lovak között élek, imádom ezt az állatot – mondta Kucsora István.

Rajta kívül még 20-25-en foglalkoznak a furioso-north star tenyésztésével, illetve tartásával, jóval kisebb állománnyal. A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük Barát Gábor (az adatok szerint 4 ló), Fekete Gábor (2), Pilisi István (5) és Ale Sándor (5) nevét. Vannak, akik hobbiból tartanak egy állatot a lovardában. Egy másik, főleg fogatos fajtára Ardai Imre (2 ló), Kiss János (6) és Papp Imre (8) esküszik. De a lótartásból, tenyésztésből nem lehet megélni, kell a biztos „fedezéket" nyújtó háttérgazdaság: legelővel, szántóval, egyéb haszonállattal, például szarvasmarhával, disznóval, baromfival – mondta saját tapasztalatai alapján Perényi János.

Ezt a 80 éves Szabó Lajos, az Ördöngösi Ménes tulajdonosa is megerősítette. Számára a 80-80 hektár szántó és legelő jelenti a hátteret. – 1961 óta tenyésztek lovakat, jelenleg a kisbéri félvér alkotja a ménest 36 törzskancával és a szaporulattal, az állomány teljes létszáma 60–80 között ingadozik. A sportirányzattal is foglalkoztam: 1965-ben a MEDOSZ-on belül megalakítottuk a lovas szakosztályt, 6 évvel később pedig az Áfész kereteiben a verseny- és sportlótenyésztők szakcsoportját. Ennek tagja volt két vásárhelyi festőművész, Lelkes István és a közelmúltban elhunyt Szalay Ferenc, utóbbinak Andalgó nevű pacija a Magyar Derbin is indult. Aki egyszer elkezd foglalkozni a lovakkal, az nem tudja abbahagyni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Takács János

A 102 éves korában elhunyt Takács János evangélikus lelkész, Hódmezővásárhely díszpolgára, Pro Urbe díjasa búcsúztatása csütörtökön 13 órakor lesz a vásárhelyi római katolikus temető evangélikus ravatalozójában. Tovább olvasom