Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Eszter néni hamis öltése

Hódmezővásárhely - Hihetetlenül izgult a több mint 20 évvel ezelőtti Kerekek és lépések című produkció vásárhelyi forgatásán – idézte fel a 87 éves Sárosi Mihályné, aki a vásárhelyi hímzésről mesélt a műsorban. Eszter néni édesanyjától tanulta a hímzést, amelynek öltéstechnikája bonyolult.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nagyon lámpalázas voltam. Hihetetlen, hogy ennyire folyékonyan tudtam beszélni – jegyezte meg mosolyogva a vásárhelyi Sárosi Mihályné. Otthonában együtt néztük meg az 1990–1991-ben készült Kerekek és lépések című országjáró produkció vásárhelyi felvételeit.

– Meglepődtem, amikor felkértek. Eljöttek hozzám autóval, felpakolták a hímzéseimet, elvitték az Árpád utcai tájházba, ott készült a felvétel. Nem tartott sokáig. Elmondták, mit szeretnének, a többit rám bízták. Amin meglepődtem, nemcsak a felvétel kedvéért hallgatták, mit mondok, látszott a fiatalokon, hogy valóban érdekli őket – idézte fel a 87 éves Eszter néni, aki pár évvel ezelőtt látta a televízióban a Vásárhelyről szóló részt. A több mint 20 éves felvételen lelkesen mesélt a hímzésről, ahogy most is. Polgári iskolába járt, ahol a lányoknak kötelező volt a kézimunka. A vásárhelyi hímzést viszont édesanyjától tanulta.

A 87 éves Sárosi Mihályné bemutatót is rögtönzött a vásárhelyi hímzésből. A szerző felvétele
A 87 éves Sárosi Mihályné bemutatót is rögtönzött a vásárhelyi hímzésből. A szerző felvétele

– Elég nehéz, sajátos az öltéstechnikája, úgynevezett hamis öltés, a hímzővászon hátoldalán nem látszik a fonal – magyarázta Sárosi Mihályné, aki bemutatót is rögtönzött a kedvünkért. – Már nem olyan fürgék az ujjaim, mint annak idején, ezért mostanság csak ritkán hímzek, a szememnek is fárasztó – tette hozzá. Elmondta: főként növényi motívumok kerülnek a vászonra, gyapjúfonalat használnak, a barna hat, a vörös lilába hajló négy árnyalatával.

Sárosi Mihályné 1953-tól bedolgozója volt a helyi háziipari szövetkezetnek. 6 évvel később a népművészeti részleg vezetője lett, 1982-ben ment nyugdíjba, de még utána is hímzett a szövetkezetben.

– Akkoriban nagy volt a kereslet a vásárhelyi hímzés iránt. Az országos népművészeti vállalat boltjaiban árulták. Kisebb alátéteket, terítőket, fali futókat, tűpárnát, ékszerdobozt terveztünk, hímeztünk.

Eszter néninek 5 unokája és 7 dédunokája van. A családban eddig senki nem folytatta a hímzést, bár lánya és fia is megtanulta. Manapság a hímzőműhely dolgozói iskolában igyekeznek megismertetni a hímzés hagyományát a diákokkal. Nagyon jó kikapcsolódás, főként a mai rohanó világban – tette hozzá Sárosi Mihályné, aki 2010-ben megkapta a város Signum Urbis Honorantis díját.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széles Anna és Steiner Béla átvette a Bessenyei-díjat

A kultúra napján rendezett díszközgyűlésen vette át szerdán Széles Anna színművész és a Kodály-tanítvány Steiner Béla zeneszerző, karmester, zenepedagógus a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Tovább olvasom