Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Etetik és mentik a vadakat Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Folyamatosan eteti a hét vásárhelyi vadásztársaság a nagy hóban fázó és élelemhiányban szenvedő vadakat a zord időjárás miatt.
Őzet látott egyik olvasónk a Hódtóban, a Lidl Áruház mögötti fás területen – ez az egyik jele, hogy a vadak be-betévednek a lakott területre is, miután a nagy hó miatt a külterületen nem találnak elegendő táplálékot. A Vásárhelyen működő hét vadásztársaság tagjai pedig folyamatosan járják a külterületet, hogy etessék az állatokat.

Etető Vásárhely határában. Fotó: DM/DV
Etető Vásárhely határában.
Fotó: DM/DV

– Az a legnagyobb baj, hogy az állatok hasa elázik a magas hóban, s nem találnak olyan száraz helyet, amelyen megszárítkozhatnak. Az élelemhiány miatt a fiatalabb őzek legyengülhetnek. Többek között ezért is mennek a vadásztársaságok tagjai, hogy földgyaluval eltolják a külterületi utakról a hó nagy részét – mondta lapunknak Botyánszki Zsolt hivatásos vadász. A Hód-Vad Vadász és Természetvédő Kht. gazdasági vezetője hozzátette: a vadak számára az így újra szabaddá tett út mellé szórják heti rendszerességgel, pontos menetrend szerint a jellemzően kukoricából, ocsúból, napraforgóból és lucernaszénából álló ennivalót, úgy 2-300 méteres sávokban.

– Az állatok az 50–60 centi mély hó alól képtelenek kikaparni a megfelelő mennyiségű élelmet, ezért szorulnak ilyenkor az emberekre. Szeptember eleje óta szoktatjuk az őzeket és az apróvadakat az etetőhelyekre, illetve az utak mellé, így tudják, hová kell menniük élelemért – tette hozzá.
A hét vásárhelyi vadásztársaság tagjai a fővadász koordinálásával végzik vadmentő munkájukat. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora elhullást tapasztaltak, Botyánszki Zsolt elmondta: a nagy hó miatt csak a nagyobb testű elhullott vadakra találnak rá a vadászok, a kisebb testűek majd csak az olvadás után bukkannak a felszínre.

– Fáznak az állatok a mély hóban – erősítette meg kollégája szavait Komoly Tamás. A Hódmezővásárhelyi Szakszervezeti Vadásztársaság fővadásza hozzátette: nagy úr az éhség, az állatok szinte azonnal megjelennek az etetőhelyeken, ahogy leszórják számukra a takarmányt. A szalmán pedig meg is pihenhetnek a vadak. – Az időjárás számlájára írhatók az út mellett gyakrabban megfigyelhető őz- és nyúltetemek is. Az állatok azért mennek oda, mert a vékonyabb hó alól tudnak némi élelmet kikaparni – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 11. howatowabb 2012. február 16. 16:42
  „4.Az embereknek miért neeeem??? Kukoricát is sajnáljuk már az állatoktól!? Kap ember is, állat is. De az állat egyébként önfenntartó,megoldja egyébiránt, nem rinyog mindenen. Még hajléktalan is, télen- nyáron esőben és fagyban is!
  Csak ilyenkor nem talál. A vadásztársaságoknak, vadőröknek és egyéb ilyetén szerveknek meg az a DOLGUK! De ha vízből mentenék, az szebb volna ugye, mert az nem került ingyen kajába! ?ÚÚRISTEN!”
 • 10. Apátfalvi** 2012. február 15. 20:01
  „2. nem az egész állományt irtják te nagyon te, a vadászok feladatai közé tartozik fenntartani, segíteni, és bizonyos alkalmakkor ritkítani a szaporulatot.”
 • 9. abai 2012. február 15. 19:49
  „Betörték a kirakatát.”
 • 8. booo 2012. február 15. 19:30
  „Megírhatná a DM hogy ma este mi volt Vásárhelyen az Andrássy utcán, mit keresett az ékszerboltnál az a csomó rendőr!?”
 • 7. skid 2012. február 15. 18:48
  „6: Ha ez igaz, akkor az elég gáááz.”
 • 6. sakine 2012. február 15. 15:35
  „Kedves Délmagyar! A fotó nem Hódmezővásárhelyen készült és nem a DM/DV készítette. Tegnap készült a makói Marosmenti Vadásztársaság területén etetés közben. A fotós S.A., aki pedig a képen van, az B. D. hivatásos vadászok. Szóval "csak pontosan". Remélem nem moderálják ki, hiszen az igazat írtam.”
 • 5. abai 2012. február 15. 13:41
  „spíler! Hogy jön ide a "mi janink"? Ős is eteti a vadakat?”
 • 4. Queenmargareth 2012. február 15. 10:58
  „emberek nem kapnak, vagy ha igen akkor sajnálják mert nem dolgoztak meg érte, nem sajnálom az állatoktól, csak nem értem, hogy az embertől miért?????”
 • 3. Qllancs 2012. február 15. 09:46
  „Nagyon helyes ha etetik az éhező vadakat. Mert ugye rengeteg pénzt hoz mikor külföldi vadászok jönnek és fizetnek.
  Meg a vadásztársaság kukoricáján de sok házi disznó is meghízik.”
 • 2. booo 2012. február 15. 09:13
  „1. spiler - Igen, ezt úgy hívják figyelem elterelés. Hamarosan bedobnak egy gumicsontot amin a nép rágódik és a valós problémákról elterelik a közvélemény figyelmét.

  A cikkhez csak annyit, hogy a vadászok saját "szórakoztatásukra" nevelik a fácánokat, vadakat, az a minimum hogy enni is adnak nekik ha már felnevelték. Úgy is java részük puskavégen végzi majd.”
 • 1. spiler 2012. február 15. 08:29
  „nagyon örülök,hogy Hvásárhely minden nap szerepel valami cikkel,még nem a mi Janink szerepelt a hírekben addig alig volt cikk a városról.....talán más települések is vannak...lehet ott is vannak gondok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelemről szó sem volt – szexipar a szocializmusban

Akár 2000 forintot is kerestek az 1960-as évek luxusprostijai, míg az utcára kényszerülő „lecsúszott" társaik 100 forintért is odaadták magukat. Tovább olvasom