Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Etnoszociológus a nemzetről Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Dr. Csámpai Ottó, etnoszociológus, egyetemi docens, kandidátus, a Nagyszombati Egyetem oktatója tart előadást március 7-én, pénteken 17 órakor a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban.
„Az előadás új vizsgálati utat választva, igen nehéz kérdéskört boncolgat. Néhány módszertani kiindulópont ismertetése után a nemzet szociológiai jellemzésére tesz kísérletet. Utána a nemzet kulturális és nyelvi közösségének egyetemes sajátosságait taglalja, s foglalkozik a nemzeti jellem és arculat, valamint a nemzeti azonosságtudat meghatározásával, a nemzet és a politika viszonyának általános jellemzésével" – mondja előadása tartalmáról az etnoszociológus.

Csámpai Ottó érvelésének kiindulópontja, hogy a magyar nemzettudat a modern korban is tovább él; a nemzet meghatározó társadalmi, gazdasági és politikai szervezeti forma, a közösségi identitás és értékek hatékony megőrzője.

„A nemzetek versenye ugyanakkor szükségessé teszi a nemzeti azonosságtudat megerősítését, ha kell, megújítását. Ez a történelmi tudat ápolását és a nemzet mitikus gyökereiből eredő származástudatból fakadó értékrend vállalását, megvalósítását jelenti" – véli a kutató.

Olvasóink írták

  • 1. FossiL 2008. március 07. 16:38
    „Ez most mi?
    Teljesen oké a cikk, de az ilyen vagy a hét elején jelenjen már meg, vagy poszt! Aznap írni egy délutáni előadásról... Vagy ez pont az a rovat? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három igen mellett kampányolt Áder és Lázár Székkutason

Székkutas - Tapssal köszöntötte mintegy százhatvan székkutasi csütörtök este a művelődési házban… Tovább olvasom