Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Európai térképen a vásárhelyi kiállítás

Hódmezővásárhely - Egyértelműen rajta van az európai mezőgazdasági térképen az alföldi állattenyésztési és mezőgazdanapok, amelyet idén is mintegy 60 ezren kerestek fel – fogalmazott Fekete Balázs, a rendező vásárhelyi cég, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
– Egyértelműen rajta van az európai mezőgazdasági térképen az alföldi állattenyésztési és mezőgazdanapok, amelyet idén is mintegy 60 ezren kerestek fel – fogalmazott Fekete Balázs, a rendező vásárhelyi cég, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója.

Idén április 26-ától 28-áig 20. alkalommal várta a vendégeket a kiállítás és vásár a Kutasi úti kiállítási centrumban, 17 hektáron 421 kiállítóval (206 ipari, 196 állati, 19 tenyésztőszervezet) és 62 árussal. A jubileumi eseményen emlékplakettet kaptak azok, akik az elmúlt 20 évben folyamatosan jelen voltak az alföldi állattenyésztési és mezőgazdanapokon: 13 ipari és 14 állatkiállító vehetett át ilyen elismerést. Az eseményen 15 ország vett részt, többek között amerikai, szlovák, szerb, román, orosz, lengyel, indiai, holland és német partner, a fajtabírák között akadt spanyol és francia is, utóbbi a Charolais fajta szakértőjeként, de a laoszi nagykövet is kíváncsi volt a kiállításra.

Állatmustra a Kutasi úti kiállítási centrumban. Fotó: Schmidt Andrea
Állatmustra a Kutasi úti kiállítási centrumban.
Fotó: Schmidt Andrea

A díszbaromfi szekcióban 15 „cég" 147 baromfit állított ki (főleg tyúkokat, 3 fácán volt még), ugyanezek a számok a nyulaknál 9 kiállító 45 egyeddel. A sertéseknél összesen 69 koca- és 21 kansüldőt tettek szemlére, valamint 3 fajta (vörös, fecskehasú és szőke) mangalicát. Idén először árvereztek húsmarhát – ez a szekció idén új karámmal bővült –, 3 tenyészbika kelt el. 65 kiállító 255 szarvasmarhát mutatott, ezek közül 138 volt tejelő és 117 húsmarha. A juhosoktól 30 kiállító 17 fajtából 257 állatot hozott. A halakat 5 akváriumban 50 hal „képviselte". A lovakról nincs pontos szám, de szemre is többet mustrálhattunk, mint az elmúlt években.

– Valamivel kevesebb sertés érkezett, ami tükrözi az ágazat hazai helyzetét. Sokan takarmányhiány miatt nem hozták el állataikat, ugyanis nem voltak kiállítási formában – állapította meg Fekete, aki még hozzátette: összességében a szakmai színvonallal elégedettek, ami nem csoda, az utóbbi évek legnagyobb kiállítása volt a jubileumi huszadik.

Olvasóink írták

  • 1. DMagóg 2013. május 06. 14:33
    „"Európai térképen a vásárhelyi kiállítás" Volt!
    Emlékezzünk a dicső múltra!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztak a vásárhelyi katonák

A misszióba menő magyar és amerikai katonák az afgán rendőrség és határőrség munkáját segítik. Tovább olvasom