Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Év végére készülhet el a vásárhelyi PMK

Hódmezővásárhely - Szerkezeti problémák és az elmúlt hónapok időjárása miatt a tervezettnél később, év végére készül el a Petőfi művelődési központ bővítése, felújítása. Az építkezésen jártunk.
Az id. Janáky István által tervezett vásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központot 1953-ban adták át, azóta kisebb javításokon kívül más nem történt, ezért már ráfért a felújítás – mondta Almási István alpolgármester tegnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A PMK az Agora-projekt keretében újul meg, akadálymentesítik, kis-, közép- és nagycsoportok számára alakítanak ki tereket, amelyek mobil, hangszigetelt válaszfallal variálhatók. Színház- és hangversenyterem, oktatóhelyiségek is lesznek a régi és az új épületben, és ami Vásárhelyen nagyon fontos: lesz egy 50 férőhelyes biciklitároló. Az alpolgármester elmondta, kulturális találkahellyé, közművelődési központtá kell válnia a megújult PMK-nak, amely kistérségi feladatokat is ellát majd.

A PMK régi, műemléki védettségű épületének átvizsgálásakor szerkezeti anomáliákra derült fény, amelyeket JET-technológiával (az alap alá betont fecskendeztek) hoztak rendbe, megerősítették a határoló falaknál az alaptesteket. A bővítést főként a „pincében" hajtják végre. Jelenleg főként ezeket a munkákat végzik, ezen a szinten több iroda és játszósarok kap helyet. A régi PMK aulájából kikerülnek a vizesblokkok, így még tágasabb tér áll rendelkezésre a spontán és szervezett találkozókra. A színpad és a nézőtér alatt kiszolgálóhelyiségeket alakítanak ki. Ezek elképzeléséhez még nagy fantázia szükséges: a teljes belső tér, benne az egykori színházteremmel most munkaterület, pallókon, létrákon lehet közlekedni.

Almási István alpolgármester: kulturális találkahellyé, közművelődési központtá kell válnia a megújult PMK-nak, amely kistérségi feladatokat is ellát majd. Fotó: Korom András
Almási István alpolgármester: kulturális találkahellyé, közművelődési központtá kell válnia a megújult PMK-nak, amely kistérségi feladatokat is ellát majd.
Fotó: Korom András

A művelődési központ teljes rekonstrukciója, bővítése – a már említett – szerkezeti problémák, valamint az időjárás miatt csúszik, így nyár helyett várhatóan az esztendő végére készül el – tudtuk meg Mucsi Lászlótól, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda vezetőjétől. Már szerkezetkész az új, az elbontott parókia helyén felhúzott épület. A beruházás 1,213 milliárdos, a támogatás mértéke 92 százalékos, vagyis a vásárhelyi önkormányzat több mint 1,1 milliárd forintot nyert az Agora-pályázaton.

Olvasóink írták

 • 4. 4Angel 2011. március 03. 13:40
  „Vásárhelyieknek, nem ez kell hanem MUNKAHELY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  aki átlátja a kisember sorsát az a JOBBIK !!!!”
 • 3. Cheguevara 2011. február 27. 23:45
  „Lesz abból is 4 év is mire elkészül.”
 • 2. qutya 2011. február 23. 16:56
  „Akárminek keresztelik, ez már a mai korosztálynak PMK marad.
  Ez olyan, mint a Fekete sas. Van, akinek Béke szálló, van, akinek Sas. Mind a kettő tudja, hogy miről van szó, csak egy idegen nem.”
 • 1. almaszósz 2011. február 23. 16:25
  „Most maradt PMK? Úgy tudtam Bessenyeiről átkeresztelték idő közben. Vagy tévedek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

28 milliót vitt el Nikitől a vásárhelyi jósnő

Profi látó segítségével küzd igazáért Nikolett, akitől 28 milliót csalt ki egy vásárhelyi jósnő, mondván: megtisztítja a pénzt. Tovább olvasom