Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Évekre eldől, ki fizeti a számlát

A közlekedési közszolgáltatás új, uniós elvek szerinti finanszírozásáról szól a tegnap elkezdődött és ma folytatódó, nyolcadik szegedi nemzetközi közlekedési konferencián az előadások zöme.
Szeri István és Felsmann Balázs (jobbról), a háttérben romániai vendégek Fotó: Schmidt Andrea
A közlekedési közszolgáltatás új fogalomrendszer Magyarországon, jogszabályi háttere is csak részben született meg – mondta Szeri István, a rendező Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tegnap, a nemzetközi közlekedési konferencia nyitónapján. Az önkormányzatok a jövőben csak úgy köthetnek közszolgáltatási szerződést, ha vállalják az alapellátásért a felelősséget, vagyis finanszírozzák a közszolgáltató keletkező veszteségét. Ez olyan uniós elv, amellyel kapcsolatban jövőre az EU-ban is új szabályozási elemek jelennek meg – a témáról ma délelőtt 10-kor a kamara székházában Kazatsay Zoltán, az Európai Bizottság közlekedési főigazgató-helyettese tart előadást.

A Hódmezővásárhely–Makó és a Szentes–Orosháza vasútvonal is szerepel azon az elhíresült listán, amelyet a közlekedési tárca a rosszul kihasznált mellékvonalakról készített. Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium témáért felelős szakállamtitkára szerint olyan, országosan 28 vonalat tartalmazó munkaanyagról van szó, amelynek a régiós egyeztetése kezdődött el. Ennek egyik fórumán tegnap délelőtt Szegeden, a városházán az érdekelt polgármesterek érvelhettek a vasútvonalak megmaradása mellett. Azonban erre – információink szerint – kicsi az esély, mivel azokat alig nyolc-tíz utas használja.

Az elkövetkező évek közlekedési koncepciójában ugyanis a párhuzamosságok megszüntetése szerepel, mivel nem kívánják finanszírozni a veszteséget. A Volán járatai korszerűbbek, gyorsabbak, ráadásul a települések központjában állnak meg. A szakállamtitkár leszögezte: bármilyen döntés is születik, az nem veszélyeztetheti az alapellátás biztonságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ingyentelkek osztásának hatása

Megnőtt a vásárhelyiek építési kedve, amióta az önkormányzat rendszeresen oszt ki ingyentelkeket a… Tovább olvasom