Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Évente egy hetet füstölnek el munkaidőben

Hódmezővásárhely - Eddig a 200 helyre csak 22-en jelentkeztek a dohányzásleszoktató programban, amelyet most kiterjesztenek. A vásárhelyi önkormányzat a gyógyszerköltség kétharmadát állja.
Minden dohányzó munkavállaló évente átlagosan egy hetet tölt dohányzással a munkahelyén, és ezzel nemcsak a saját egészségét rongálja, de a kiesett idővel munkaadójának is kárt okoz. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója elmondta: a munkaadóknak is az az érdekük, hogy egészséges és egészségtudatos dolgozókat alkalmazzanak. Magyarországon minden ötödik haláleset a dohányzással hozható összefüggésbe. A 2008-as vásárhelyi lakossági egészségfelmérés adatai szerint a városban a nők 20, a férfiak közel 40 százaléka dohányzik.

Az EVP dohányzásleszoktató programja 2010 októberében indult, ennek keretében 200 vásárhelyi lakos gyógyszeres kezelését támogatják. A programba eddig azonban csak 22-en jelentkeztek. Mára előkészítették az intézményi partnerekkel, köztük a munkaadókkal való együttműködés részleteit is. Információnk szerint eddig három munkaadó jelezte, bevonná dolgozóit a kezdeményezésbe.

A leszokás gyógyszeres kezelésének 60 ezer forintos költségét kétharmad részben a vásárhelyi önkormányzat által szervezett program fedezi. A résztvevőknek mindössze a költségek egyharmadát, 22 ezer  600 forintot kell állniuk.

– Sokkal jobban érzem magam, mióta abbahagytam a cigarettázást. Van, amikor erős késztetést érzek, hogy rágyújtsak, de eddig még megálltam. Nemcsak a gyógyszer segít ebben, az EVP munkatársai is segítenek – mondta lapunknak Kovács László (34) vásárhelyi kandallóépítő, a 22 résztvevő egyike. Hozzátette: 17 éves korában, haverjai hatására és kivagyiságból kezdett cigizni. Két kisgyermeke miatt akar leszokni, hiszen szeretne egészségesen minél több időt tölteni velük. – Egy idő után, amikor telítődtem a nikotinnal, éreztem, hogy romlott a teljesítményem, rosszabbodott a közérzetem, nehezebben kaptam levegőt – tette hozzá.

A dohányzásleszoktató programra jelentkezhetnek mindazok, akik betöltötték 18. életévüket, és bejelentett vásárhelyi lakcímmel rendelkeznek. Ők nemcsak gyógyszert kapnak, de a tanácsadásban is részesülhetnek. Az adatlap és a gyógyszer használatára vonatkozó tájékoztató letölthető a www.hodmezovasarhely.hu és a www.evp.hu honlapról, illetve hozzáférhető az önkormányzat ügyfélszolgálatán.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. queenmargareth 2011. március 02. 16:24
  „jé kimoderáltak, amikor a fontos munkaügy dolgozókról írtam.”
 • 32. szuszikla 2011. február 25. 17:37
  „Ugy igazán semmi bajom a dohányzó munkatársakkal. Töllem ha úgy akarják éljenek 10-15évvel rövidebb életet, ugyhogy nem a saját mérgezésükkel szokott baj lenni, az a kutyát sem érdekli, hanem amikor a nemdohányzó ember pofájába fújják a füstöt, és nem értik miért hasonlitja az ember öket a tehénlepény szagához. És persze addig amig teljesítménybérben dolgozunk, addig nem igazán érdekel hogy minden órában kimennek 5-10percre, másnem kevesebb pénzt kapnak.”
 • 31. Nostradamus 2011. február 25. 17:05
  „Majd ha tisztességes munkáért tisztességes bért fizetnek, ha nem lebeg sokak fölött a kilakoltatás réme, ha lesz munka mindenkinek aki dolgozni akar, ha nem a kisemberrel fizettetik meg a "nagyurak" luxusát, ha nem emelkednek az energiaárak gyalázatos mértékben, ha nem uralkodnak rajtunk bankok és multik, ha....stb.....na akkor, majd akkor szoktassanak le a dohányzásról, és akkor meg is köszönöm. Addig viszont hagyjanak békén és foglalkozzanak a felsoroltakkal.”
 • 30. jotty 2011. február 25. 08:58
  „Bocsánat, elfelejtettem : Én nem dohányzom !”
 • 29. jotty 2011. február 25. 08:39
  „12. fles2 2011.02.24. 11:15

  Ez diszkrimináció

  Igen ! Sajnos ez diszkrimináció, ugyan úgy, mint aki nem alkalmaz gyerekes nőket, vagy fiatal nőket (mert az még szülni akar ), vagy pályakezdőket ( mert annak még nincs tapasztalata, meg így persze nem is lesz )na meg persze 35-40 felettieket , mert az már öreg. Sajnos ebben a világban élünk. Itt mindenre lehet kifogást találni, de ezek csak kifogások. A munkáltató mennyi időt vesz el az életünkből, amikor 6 órában jelent be (már ha bejelent) és 8-10 órát dolgoztat le velünk és persze nem biztos, hogy kifizeti, mert nincs miből. Vagy amikor a szabadságunknak nem a felével rendelkezik, hanem a teljes egészével. Ennyit erről. Mindig csak a munkáltatókat megkárosító dolgozókról beszélnek, de mikor beszélnek már a dolgozókról ?!”
 • 28. tams073 2011. február 25. 02:17
  „Szerintem meg inkább a túlköltekező politikusokat küldjük gyógyszeres kezelésre, hogy ne szórják a pénzt.
  Amúgy meg addig, míg nem károsítja más egészségét kinek mi köze hozzá?”
 • 27. FEFE 2011. február 24. 22:50
  „Én meg vagyok elégedve magammal. Én nem dohányzom. Rohadtul utálom mikor közvetlen mellettem szívja és fújja valaki. Persze őt is megértem. Nem akar olyan sokáig élni. Szíve joga. Csak engem kíméljen meg a füsttől.”
 • 26. Navarro 2011. február 24. 21:21
  „Már bocsánat, de kit érdekel, hogy a munkadómnak milyen kárt okozok. Ha az embert rendesen megfizetnék akkor jobban érdekelne. :)”
 • 25. almaszósz 2011. február 24. 20:27
  „Minél jobban emelik az árat annál jobban a csempészeket "éltetik". Kár hogy erre nem gondolnak!!”
 • 24. queenmargareth 2011. február 24. 17:40
  „nyugi tegnap óta min 50 ft-al emelték:) Ez, csak jó a gazdaságnak! Sok pénz, sok halál, nyugdíj megoldva. Ne sírjatok.”
 • 23. almaszósz 2011. február 24. 17:12
  „Véleményem szerint egy ember sem robot és a neki járó pihenő időben PIHEN! Ha teázik akkor azt ha dohányzik akkor azt! JOGA!
  Szép látvány amikor az intézményekre kiteszik a NEMDOHÁNYZÓ MUNKAHELY felíratot és a fél kollektíva kint áll PIHENŐIDEJÉBEN, SZÜNETBEN és fújja a füstöt. Iskolák környékén is több dolgozó kiáll az utcára -az intézménytől távolabb- és rágyújt.
  Sokkal kulturáltabb lenne ha dohányzóhelyet jelölnének ki a dohányosoknak.
  Ezt a nemdohányzást is csak erőltetik. Mindenkinek joga a dohányzás és e miatt senkit nem lehet hátrányosan megkülönböztetni mert ALKOTMÁNYOS JOGA ! Legalábbis most még.....”
 • 22. queenmargareth 2011. február 24. 17:09
  „tényleg!mikor szállnak már rá a kövér, állandóan zabálókra?biztos rohadt egészséges:))))))”
 • 21. CheshireCat 2011. február 24. 14:42
  „Végre valamelyik önkormányzat hajlandó áldozni erre! Amúgy meg magánúton a gyógyszeres leszokást lehet részletben fizetni és érdemes kiszámolni, hogy ki mennyit költ egy hónapban cigire. Mindjárt nem is olyan költséges a "kémiai leszokás".
  OFF
  Nem a témához tartozik, de van egy éppen futó kutatásom a munka és a család vonatkozásában. Főként azt vizsgálja, hogyan tudják az emberek összeegyeztetni a kettőt.
  Kérem Önöket, amennyiben dolgoznak, vagy dolgoztak már legalább egy évet, járuljanak hozzá a vizsgálatomhoz!
  8 perc alatt lehet kitölteni az alábbi linken található kérdőívet.
  Köszönöm!

  www.kerdoivem.hu/kerdoiv/407147186/”
 • 20. bohóc 2011. február 24. 13:45
  „fefe ha igy lenne igazad van.fél óra kihúzná az országot a gödörből.Igaz nyolc-tíz órákat kell dolgozni,de csak 6 órára vagyunk bejelentve.akkor hol is van az a félóra?Ez egy baromság.Az alkohol egyébként sokkal rákkeltőbb meg egyéb problémát jelent.Emeljük fel 10-szeresére ez is tipikus primitív gondolkodás.Mert ami engem nem érint azt le@rom.”
 • 19. macs 2011. február 24. 13:12
  „Na akkor gondoljuk végig, mi mindent csinál egy munkavállaló munkaidőben:
  1. dohányzik - de mi van akkor, ha számítógépnél ül napi 8 órát, vagy többet, igaz hivatalosan csak 6 órát :-), tehát óránként 10 perc szünet kell, hogy ezt a 10 percet hogy tölti el? mindneki másként,
  2. elintézi "folyó ügyeit",
  3. kávét, teát főz,
  4. magán telefonjait bonyolitja le, többnyire céges telefonon - ezért nem szokta szólni, mert úgy veszik ez hozzájárul a munkavállaló komfortérzetéhez,
  5. pletykál a szobatársaival,
  6. ahol lehet csetel a kollegáival,
  7. ahol lehet internetezik,
  8. ebédel, uzsonnázik,
  9. fontos munkákat intéz a másik szobában dolgozó kollegájával :-).
  Most hirtelen ez jut az eszembe. Ahol gép mellett, vagy szalagon dolgozik valaki ott meg van szabva mikor pihenhet. Aki ebben az időben dohányzik szíve joga.
  Nagyon tetszik, hogy ebben az országban mindig ki kell valakit pécézni, aztán rá kell szállni és ütni-vágni. Most a dohányosokat szidja mindenki. De pl. miért nem beszélünk az alkoholistákról, a drogosokról, a kövérekről, az egészségtelenül soványakról? Mert nem illik, vagy mert most éppen más a trend?”
 • 18. deszkás 2011. február 24. 12:59
  „Akkor az analfabéta nem dohányzónak több az esélye? (HAHA62 hsz) Én meg NEM dolgoznék nálad.”
 • 17. CID 2011. február 24. 12:44
  „4. szpirigonzálesz 2011.02.24. 08:55
  Meglehetősen útszélinek tartom a téma ilyen jellegű megközelítését:
  "Minden dohányzó munkavállaló évente átlagosan egy hetet tölt dohányzással a munkahelyén, és ezzel nemcsak ..., de a kiesett idővel munkaadójának is kárt okoz."
  Legközelebb így folytatják: Minden munkavállaló évente átlagosan egy hetet tölt az illemhelyen a munkahelyén, a kiesett idővel munkaadójának kárt okoz!?
  Modern idők?

  Az, hagyján, hogy csak a kiesett idővel okoz kárt, de, jó esetben le is húzza a slozit, ami ugye növeli a cég rezsijét :) Nők, általában többet járnak WC-re, kérnék egy ilyen kimutatást is, munkaidő kiesés, és rezsiköltségek tekintetében. Esetleg, azt is megvizsgálhatnák, a túlsúlyos emberek, mennyivel gyorsabban amortizálják le az irodaszéket, esetleg koptatják jobban a szőnyeget ( nagylábúak pláne ) :)”
 • 16. lepkehalo 2011. február 24. 12:24
  „Iskolában a szünetben a bagós tanárok diszkréten elvonulnak, jól megtárgyalják a tantestületi ügyeket, a nemdohányzók meg kapkodják a telefont, veszik át az üzeneteket, intézik a diákok ügyeit, és sokszor pofára esnek, mert olyasmiről maradnak le, amit bagózás közben beszéltek meg.”
 • 15. queenmargareth 2011. február 24. 12:01
  „Kedves Jozko, mint írtam, többen, nem mindenki...Miért veszi magára az, aki nem teszi?
  A dohányosok üldöztetése már a boszorkányüldözéshez hasonlít. Előző munkahelyemen is szóltak, pedig ledolgoztuk az ebédidőt, ami SOHA nem volt + mindennap egy-két órát maradtam, mert kellett maradni, de fizetni nem fizették.”
 • 14. jozko 2011. február 24. 11:37
  „Már aki...”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végére készülhet el a vásárhelyi PMK

Szerkezeti problémák és az elmúlt hónapok időjárása miatt a tervezettnél később, év végére készül el a Petőfi művelődési központ bővítése, felújítása. Az építkezésen jártunk. Tovább olvasom