Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Évente százan tanulnak jelnyelvet Vásárhelyen

Évente közel százan tanulják meg a jelbeszédet Vásárhelyen. A tanfolyamokra túlnyomórészt olyanok jelentkeznek, akik munkájuk során találkozhatnak siketekkel. Elsősorban pedagógusok, szociális és egészségügyi intézmények dolgozói, illetve közalkalmazottak érdeklődnek.
Néhány éve kommunikációs jelnyelvi tanfolyamot indított a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének vásárhelyi szervezete. Bakos Irén titkártól megtudtuk, hogy évente hat-nyolc csoporttal is foglalkoznak, s egy-egy csoport 10-15 főből áll.

Az alapfokút negyven, a középfokút pedig ötven órában tanulják. Hetente egy alkalommal találkoznak a Szántó Kovács János utca 3. szám alatt, a volt rendőrség épületében. Jelenleg nyári szünet van, legközelebb szeptemberben folytatódik a tanítás.

Érdekesség, hogy szinte kizárólag egészséges emberek döntenek úgy, hogy megtanulják a jelbeszédet. Ennek oka: az esélyegyenlőségi törvény szerint a közintézményekben is kell lennie legalább egy olyan dolgozónak, aki kommunikálni tud a siketekkel, nagyothallókkal.

A titkár a közintézmények kötelező akadálymentesítéséhez hasonlította a jelnyelv ismeretét. Ezért a tanfolyamokon szép számmal vesznek részt pedagógusok, szociális és egészségügyi intézmények dolgozói, valamint közalkalmazottak is.

A vásárhelyi oktatás országos viszonylatban is előkelő helyet foglal el, mert a lakosságszám szerint szinte itt tanulnak a legtöbben jelnyelvet. Az itteni szervezet oktatói még Makóra is átjárnak tanítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítják a mindszenti Tisza Művelődési Házat

Közel nyolcmillió forintért alakítják át a mindszenti Tisza Művelődés Házat, hogy augusztusban az… Tovább olvasom