Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Évente tízmillió forint jut felújításra

Évente közel tízmillió forintot fordít járdafelújításra a vásárhelyi önkormányzat. Ebből az összegből összesen 2,5-3 kilométeren lehet kijavítani a hibákat. A város mintegy 300 kilométer hosszú járdahálózatában akadnak olyanok is, amelyeket száz évvel ezelőtt készítettek – téglából.
Egy kis nosztalgia. A Szent István utcában találhatunk még téglajárdákat. Fotó: Tésik Attila
Vásárhely 300 kilométernyi járdája négyféle típusú. A legrégebbiek – akár 100 évesek is lehetnek – a téglajárdák. A téglagyár közel negyven évvel ezelőtti bezárása előtt ilyeneket építettek, s néhányat még most is használnak. Főleg a külső városrészekben, így Tabánban, Tarjánban, Csúcsban, Susánban, valamint Újvárosban.

– Akkoriban nagyon jó minőségű téglákat állítottak elő. Ahogy kopott a felületük, forgatták őket. Az idő azonban már eljárt felettük, cserére szorulnak – tudtuk meg Alácsi Máriától, az önkormányzat műszaki irodájának munkatársától.

Az utóbbi harminc esztendőben rakták le a betonlapos járdákat. Ezek részben a téglásakat váltották fel. A járdák harmadik típusa a betonburkolatú. Ilyeneken leginkább Kincses- és Béketelepen, vagy a Serház téren sétálhatunk. A belvárosi járdák többsége, valamint a kertvárosi és a hódtói lakótelepeké aszfaltozottak.

Az idő múlása mellett a legtöbb gondot az erőteljes téli sózás jelenti. A só lemarja a felső védőréteget, így hamar összetöredezik, megreped még a legfiatalabb burkolat is.

A javítást kétféle módon szervezik meg. Egyrészt az önkormányzati képviselő a képviselői alapból szerzi be a felújításhoz szükséges anyagokat, a munkát pedig az adott szakasz mellett lakók végzik el. Másrészt a város költségvetéséből finanszírozzák a felújítást. A nagyobb, összefüggő hibáknál a város rendeli meg a munkát egy külső cégtől – ez persze jóval költségesebb.

Évente közel tízmillió forintot tudnak járdafelújításra elkülöníteni. Ebből az összegből jó, ha 2,5-3 kilométeres szakaszt lehet kijavítani. A rekonstrukció igen drága, csak maga az aszfaltozás négyzetméterenként háromezer forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági főzőverseny Kovács Lázárral és Kaszás Gézával

Szaván fogta a honvédség az RTL Klub két sztárját, Kovács Lázárt és Kaszás Gézát, a vásárhelyi… Tovább olvasom