Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Évi 700 ezer köbméter földgázt spórolnának

Hódmezővásárhely - Előzetes becslések szerint évi 50 millió forintot, és 700 ezer köbméter földgázt spórolhat Vásárhely akkor, ha pályázati segítséggel sikerül még több intézményben átállni a termálfűtésre – hallottuk Ádók Jánostól, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelői Zrt. (HVSZ Zrt.) igazgatóságának elnökétől.
Azt mondta, jelenleg 2725 lakásban, illetve 30 intézményben biztosítják a távfűtést, a szolgáltatás 85 százalékában geotermikus energiát használnak. Utóbbi 15 százalékkal olcsóbb a földgáznál. Az sem mellékes, hogy míg a földgáznál az energia 85 százalékát, addig a termálvíznél 100 százalékát tudják hasznosítani.

– Két pályázattal szeretnénk a beruházásokat megvalósítani. Az egyik 200 milliós, míg a másik, az Új Széchenyi-tervhez kapcsolódó, 1,2 milliárdos. Az előbbivel a belvárosi termálkört, míg az utóbbival az északit bővítenénk – fejtette ki a szakember.

A Cseresnyés Kollégium, az Alföldi Galéria, a Tornyai János Múzeum és a művelődési központ, de a Református Ótemplom, a Hódudvarház is csatlakozhatna a termálfűtéshez. E termálkör bővítése sikeres pályázat esetén még az idén megkezdődne. Az Új Széchenyi-terv forrásához kötődő beruházás pedig, ha minden jól megy, jövőre indul. Így a termálfűtéshez csatlakozhat például a stadion, a Brunszvik Teréz és a Janikovszky Éva Óvoda, a Szent István és a Liszt Ferenc Általános Iskola, a Hódfó Szociális Foglalkoztató, valamint a Balogh Imsi Sportcsarnok is. Tervezik a Mária Valéria Keresztyén Óvoda, a mezőgazdasági főiskolai kar, az Agrárcentrum és az Oldalkosár utcai bölcsi bevonását is.

Olvasóink írták

  • 1. frakk 2011. március 01. 08:58
    „Csak érdekesség
    "A Newcastle és a Durham Egyetem kutatócsoportja úgy tervezi, hogy 2000 méter mélyre fúrnak a városközpontban. Paul Younger professzor a Newcastle Kutatóintézet környezetvédelmi kutatásainak igazgatója alacsonyabb széndioxid kibocsátást eredményező energiaforrás után kutat. A tudósok azt remélik, hogy a 900 000 fontos project sikere esetén 80 °C körüli termálvizet szivattyúznak ki. Terveik szerint ezzel a termálvízzel fűtenék a városközpontban és környékén elhelyezkedő épületeket.
    A projektet Newcastle város tudományos közössége valamint az energia és klímaváltozásokért felelős tanszék kezdeményezte, várakozások szerint a fúrás 6 hónapig fog tartani, és már júniusban elérik a melegvíz-forrást. Az Eldon Square Bevásárló Központ vezetői optimisták a geotermikus energia kitermelésére irányuló tudományos vállalkozással kapcsolatban, és kijelentették, ha a projekt sikeresnek bizonyul, ők is szeretnének benne részt venni.
    A Newcastle-project, hasonló a Southamptonban már működő programhoz, ahol mélyből felhozott termálvizet használnak olajjal és természetes alapanyagokból előállított gázzal együtt egy kombinált fűtés és energiaellátó hálózatban - írta az atv.hu.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi ügyelet - takarékon

Lemondtak a mindszenti orvosi ügyeletet ellátó doktorok, asszisztensek az óradíjuk egy részéről a működés érdekében. Tovább olvasom