Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Évi tízmillióba kerül a lombszállítás Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Eddig még nem büntettek meg a vásárhelyi közterület-felügyelők ingatlantulajdonost azért, mert nem söpörte el a portája elől a falevelet. Egy helyi rendelet szerint ugyanis az ő dolguk a takarítás.
A frekventált területeken mintegy száz közhasznú és közcélú munkás végzi ezt a feladatot. Az átlátszó zsákba tett zöldhulladékot ingyen elviszi a kukáskocsi, de az utcán hagyott kupacok összeszedése évi tízmilliójába kerül a városnak.

Az őszi lombhullás idején rengeteg falevél borítja a vásárhelyi utcákat, tereket. Egy önkormányzati rendelet szabályozza, hogy az ingatlantulajdonosok kötelessége a portájuk előtt lévő járdaszakasz, zöldterület és nyílt árok karbantartása, tisztítása. Ez nemcsak a családi házas, hanem a magasházas övezetekben lakókra is igaz.

A Hősök terén dolgoznak a közhasznú munkások. Fotó: Tésik Attila


– A frekventált helyeken, például a Kaszap vagy az Andrássy utcán azonban ezt átvállaljuk a vásárhelyiektől. A város saját költségén oldja meg a lehullott levelek összeszedését – tudtuk meg Ékes Józseftől, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési irodájának városüzemeltetési csoportvezetőjétől.

Zöldből – biogáz

Mind a kukáskocsik, mind a közhasznú munkások által összegyűjtött zöldhulladék az A. S. A. Köztisztasági Kft. telephelyére kerül. Az erjedő levelekből, füvekből, egyéb kerti hulladékokból biogáz keletkezik. Ez pedig egy speciális motor segítségével a telep energiaellátásának egy részét fedezi.

Mint a legtöbb városban, így Vásárhelyen is közterület-felügyelők járják az utcákat, s figyelik, kinek a portája előtt gyűlt össze nagyobb mennyiségű lehullott levél. Előbb figyelmezetik a tulajdonost, s csak utána szabnak ki pénzbírságot. Eddig azonban még senkinek sem kellett fizetnie, mert a felszólításnak eleget téve rendbe tették a portájuk előtti területet.

A lakók által összesöpört levelet, illetve egyéb kerti hulladékot tilos meggyújtani. A csoportvezető elmondta: a legjobb megoldás, ha a zöldhulladékot egy átlátszó zsákba gyűjtik, s összekötve kiteszik a szemetesedényük mellé. Ezt a kukáskocsi ingyen elviszi.

– Sajnos nagyon sok esetben egyszerűen az utcán hagyják a kupacba húzott avart vagy a lenyírt füvet. Ezt a szemétszállító cég nem szedi össze, így nekünk kell. Éves szinten ez mintegy tízmillió forintjába kerül a városnak – folytatta Ékes József.

Az önkormányzat közel száz közhasznú, illetve közcélú munkást alkalmaz idén ősszel arra, hogy avarmentesítsék a közterületeket. A „kékruhások" folyamatosan járják az utcákat, tereket, s utánfutókra pakolják a lehullott és összeszedett lombot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzifával segítenek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Hódmezővásárhely önkormányzata az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén télen… Tovább olvasom