Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Évszázados tölgy az építkezők útjában

Építkezés miatt kivágnák Vásárhely egyik legidősebb fáját. A közel 110 esztendős tölgy azon a magánterületen áll, melyen a tulajdonosok lakást és üzletet terveznek – így a fa útban van. A pusztulástól egy esetleges területcsere menthetné meg a famatuzsálemet. Mivel magánportán áll, az önkormányzat nem sokat tehet – csak a tölgy védetté nyilvánítását javasolhatja.
A telek egyrészét elfoglalja a fa – mutatja Móritz Gyuláné. Fotó: Tésik Attila
Az évszázados tölgyfa a Szegfű és a Deák Ferenc utca sarkán lévő telken áll. Az ingatlan tulajdonosai lakást és üzletet szeretnének ide építeni.
– A terület egy részét magánszemélytől, a másik felét pedig az önkormányzattól vásároltuk meg. Emeletes házat építünk ide, felül lakással, alul üzlettel. Az ingatlan egyharmadát a fa elfoglalja, így ki kell vágni – jelentette ki az egyik tulajdonos, Móritz Gyuláné.

Az építkezést jövőre kezdik el. A középkorú asszony elmondta, hogy már szakemberrel is megvizsgáltatták a fát, s ő azt közölte, hogy beteg. Elmesélte, többször előfordult, hogy karvastagságú ágak törtek le a tölgyről, melyek károkat okoztak az alatta lévő házak tetőszerkezetében.

– A tölgyet jövőre mindenképpen kivágjuk, mert nem lehet miatta építkezni. Ha az önkormányzat felajánlana egy ugyanekkora és ilyen értékű telket a belváros más részén, akkor a fa megmenekülhetne – tette hozzá Móritz Gyuláné.

A polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint a kérdéses területet még 2005 nyarán értékesítették, így az magántulajdon. Innentől az önkormányzat nem jogosult arra, hogy az ingatlannal kapcsolatos bármilyen kérdésben rendelkezzen. Magánterületet pedig nem cserélhetnek önkormányzatival.

– A városban 6-7 ilyen idős tölgyet tartunk nyilván, mint az említettet. A Kossuth téren 1896-ban, a millennium évében ültettek néhányat, de hasonló korú fa van még a Bercsényi utcában, illetve a Szent István téri iskola udvarán is – tudtuk meg Drahota Lilla városi főkertésztől.

Az önkormányzat zöldterületek létesítéséről, használatáról, védelméről, fenntartásáról szóló rendeletét az idén azzal módosították, hogy felsorolták benne a város összes olyan védett fáját, mely közterületen található. Ilyenek például a már említett Kossuth téri fák, valamint az Epreskert növényei, illetve a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcai fasor. A fönt említett fa nincs közöttük.

A hivatal ezenkívül csak javaslatot tehet a magánterületen élő idős fák védetté nyilvánításáról. Vásárhelyen három ilyen van: az egyik a kivágásra ítélt tölgy, a másik a Mikszáth Kálmán utcában egy platán, s a harmadik a Szántó Kovács János utca idős eperfája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfolt a belvárosban

Pénzhiány miatt a közeljövőben sem tudják felújítani a vásárhelyi Andrássy utca 9. szám alatti, mára… Tovább olvasom