Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - április

Hódmezővásárhely - December 20-ától szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket az áprilisi eseményekkel folytatjuk.
Áprilisi visszatekintőnket az idei húsvéttal kezdjük. Sokan döntöttek úgy idén is, hogy az ünnepi hétvégét más városban töltik, de a vásárhelyen maradók is találhattak maguknak programot. Virágvasárnaptól húsvétvasárnapig istentiszteleteket tartottak a város valamennyi templomában, de nagyszombaton a Tájházban is az ünnepet idéző programokkal várták az érdeklődőket. Míg a gyerekek tojást festettek és nyulat simogattak, addig a felnőttek előadásokat hallgathattak meg a keresztény ünneppel kapcsolatos népszokásokról.

Persze a nagyhéten sem állt le a munka sehol, így a városházán sem. Április 4-én a közgyűlés többek közt elfogadta az északi elkerülő út nyomvonaltervét. A 47-es számú főút Orosháza felőli szakaszán, az ATEV Fehérjefeldolgozó környékén haladna a Rárósi út irányába, majd a 45-ös főutat és a mártélyi utat, valamint a vásárhelyi–szentesi vasútvonalat keresztezve a Bodzási út után Kopáncsnál térne vissza a 47-esre. A 18 milliárdos beruházás költségeit az EU és a magyar állam állja, 85 illetve 15 százalék arányban. Az új elkerülő jelentősen csökkentné a forgalmat a városban. A 47-es út Vásárhelyen átmenő szakaszán ugyanis naponta 18 ezer jármű közlekedik. Augusztus végén a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság az államilag kiemelt beruházások közé sorolta az elkerülőút építését.

Nyuszilány lett a vásárhelyi Vangel Andi - GALÉRIA

Az új sürgősségi baleseti osztály februári átadását követően újabb fejlesztésbe fogott a hódmezővásárhelyi Erzsébet-kórház. Áprilisban a nyugati épületszárny energetikai korszerűsítése kezdődött meg. A munkálatok miatt a neurológiai osztályt átmenetileg az intézmény B épületébe költöztették. A város hosszú távú fejlesztési koncepciójának részeként október végéig közel 920 millió forintot költöttek az egészségügyi intézményre. Kicseréltek a nyílászárókat illetve új fűtési és melegvíz-hálózati rendszert alakítottak ki az A épületben, emellett felújították az épülettömb alaksorát, korszerűsítették a sterilizálót, de egy új dolgozói öltöző és egy tiszta és szennyes raktár is kialakításra került.

Két jelentősebb bűnügyi hírről kell beszámolni április hónapból. Rendőrkézre került az férfi aki néhány hét leforgása alatt több mint egy tucat betörést követett el a városban. A 37 éves mindszenti sorozatbetörő az elfogása után részletes beismerő vallomást tett. A rendőröknek azt is elárulta beteg édesanyja gyógykezelésére akart ilyen módon pénzt szerezni. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság lopás bűntette miatt indított büntetőeljárást ellene.

Ugyan ebben a hónapban jogerős bírósági ítélet született Ajtai Éva ügyében. A vásárhelyi roma önkormányzat elnöke másodfokon 8 hónap, 2 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott sikkasztás miatt. A cigány önkormányzati vezetőt még 2009-ben jelentették fel, miután nem tudott teljes egészében elszámolni azzal a 2 millió forinttal, amit 2008-ban kapott a várostól cigány gyerekek balatonszárszói nyaraltatására. Ajtai ügyvédje, Erdélyi Miklós szerint a 2008-ban kötött szerződésben csak a felhasználás éve szerepelt, illetve az összeget is több részletben utalták át (utoljára októberben 900 ezer forintot), ami azt mutatja, hogy a pénzt nem kizárólag a gyerekek utaztatására adta a város. Ajtai Éva továbbá még az elsőfokú tárgyaláson azt állította, szóban engedélyt kapott Lázár Jánostól arra, hogy a támogatást fokozatosan használja fel. Erdélyi Miklós Lázár János tanúkénti meghallgatásáról szóló kérvényét akkor a bíróság elutasította. Az ügyvéd azt is elmondta, a balatoni nyaraláskor többször maguk a romák is főztek, mivel nem voltak elégedettek tábori koszttal, így a vádiratban szereplő összeg egy részét még Balatonszárszón felhasználták, bár a megvásárolt élelmiszerekről kétségtelenül nem kértek számlát.
Ajtai Éva a jogerős bírósági ítélet után közvetlenül nem, csak május közepén mondott le a Hódmezővásárhely Roma Nemzetiségi Önkormányzat éléről. Ajtai akkor elmondta, nem a bírósági ítélet miatt lépett vissza.

Áprilisban véget ért az új-kishomoki lakosoknak adott türelmi idő. 70 ingatlantulajdonos nem igazolta hogy rendszeresen szippantatja a szennyvízaknát a telkén, így a vásárhelyi önkormányzat szabálysértési eljárást kezdeményezett ellenük. 1993-tól szabályozza rendelet, hogy azokon a területeken, ahol nincs csatorna, zárt szennyvízaknát kell kialakítani. A jegyző hatásköre ellenőrizni a számlákat, legutóbb 2006 és 2007 között volt ilyen vizsgálat. Akiket elmarasztalnak, akár 50 ezer forintos pénzbüntetésre is számíthatnak. Új-Kishomok csatornázási terve még 2011-ben hiúsult meg.

A belváros ezzel szemben egyre szépült. Áprilisban megkezdődtek a Tornyai János Múzeum, illetve az akkor még átépítés alatt álló Bessenyei Ferenc Művelődési Központ környéki épületek felújítási munkálatai.
A Tornyai János Kulturális Városnegyed, melynek kiépítése során több társasház és bérpalota is megújult a környéken 2012. szeptember 1-én került átadásra.

Szépítik a vásárhelyi bérpalotákat - GALÉRIA

Visszanyerte régi fényét egy a város határában álló építmény is. Az elmúlt években mintegy 4,5 millió forintból állított helyre a 19. században épült Papi-féle szélmalmot, ahol április 21-én malomindító ünnepet tartottak. Az eseményen búzaőrléssel és kenyérdagasztással fogadták a kisdiákokat és az érdeklődőket.

Nyuszilányt is avatott a város áprilisban Vangel Andrea személyében. A vásárhelyi lányt az idei playmate választás keretében kapta lencsevégre Nánási Pál. A 21 éves szépség idomait az áprilisi és a májusi lapban is megcsodálhattuk.

Olvasóink írták

  • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. december 28. 08:16
    „LOL, április meghatározó eseménye, hogy új melleket kapott andika a szüleitől?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományt gyűjtenek Mindszenten

Öt hátrányos helyzetű mindszenti családnak gyűjt élelmiszer-adományt a Demokratikus Koalíció helyi szervezete, amely főleg a vállalkozók segítségére számít. Tovább olvasom