Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - augusztus

Hódmezővásárhely - December 20-ától szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket az augusztusi eseményekkel folytatjuk.
A szórakozásé, a kultúráé volt a főszerep augusztusban Hódmezővásárhelyen. Már ebben a hónapban kiválasztották az októberben induló 59. Őszi Tárlaton bemutatott alkotásokat. A 13 tagú zsűri 671 festmény, plasztika és szobor közül választotta ki a kiállításra kerülő 263 művet. A december 2-áig nyitva tartó tárlaton 174 művész munkái voltak láthatóak.

Már zsűrizik az 59. Őszi Tárlat alkotásait _ GALÉRIA

Végéhez közeledtek a Tornyai János Kulturális Városnegyed felújítási munkálatai. A megszépült Tornyai János Múzeumba már meg is érkeztek az első kiállítás festményei. A múzeum Csernus Tibor festőművész munkáival debütált, de a Csernus-festmények mellett egy Munkácsy-remekművet is megcsodálhatott a közönség. Egy magát megnevezni nem kívánó Budapest környéki műgyűjtő ugyanis hosszú távú tartós letétbe egy Tornyai János vásárhelyi festőművésznek címzett, női fejet ábrázoló Munkácsy-tanulmányt ajánlott fel a múzeum számára.

Befejezéséhez közeledett az 1783-ban épült vásárhelyi görögkeleti templom rekonstrukciója is. A munkálatok során a toronyban egy időkapszulát találtak, amely a korábbi felújítások és rekonstrukciók dokumentációit tartalmazta. Ezek mellé helyezték el a mostani munkák emlékét őrző dokumentumot, melyet Almási István polgármesteri jogkört gyakorló alpolgármester, Lázár János országgyűlési képviselő, valamint Kószó Péter alpolgármester látott el kézjegyével. Az időkapszulába a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspökének feljegyzése is bekerült.

Visszahelyezik az időkapszulát Hódmezővásárhelyen - GALÉRIA

Még a sétálóutca átadása előtt egy nagyszabású szabadtéri rendezvény helyszíne volt a belváros. A Szent István király tiszteletére rendezett ünnepségsorozathoz kapcsolódva augusztus 17. és 20. között megrendezésre került a VIII. Bor- és Pálinkafesztivál a Kossuth téren. A rendezvényen ismert előadóművészek is felléptek, többek közt Tolcsvay László és Péterfy Bori, de egy önálló műsorral színpadra állt Bálint András színművész is.

Vásárhelyi borfesztivál: a rosé a sláger - GALÉRIA

Idén is a Szent István téren tartották az augusztus 20-ai, államalapító királyunkra emlékező városi ünnepséget. A rendezvényen beszédet mondott Almási István polgármesteri jogkört gyakorló alpolgármester, valamint Lázár János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Augusztus 20-án a magyarság nemcsak az államot megálmodó és megteremtő nagy királyát, Szent Istvánt, hanem a saját fennmaradását is ünnepli. - mondta el beszédében az egykori polgármester. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte meg az új kenyeret, áldást Bán Csaba ótemplomi református lelkész mondott.
Az ünnepség végén több mint 350 határon túl élő magyar tett állampolgársági esküt.

A vásárhelyi gazdák is készültek az Új kenyér ünnepére. A MAGOSZ helyi szervezete 10 zsák búzát ajánlott fel az augusztus 20-ára készülő nemzet kenyeréhez.

Eközben folyt a kampányidőszak. Több országosan is ismert szocialista politikus is foglalkozott a vásárhelyi polgármester-választással. Augusztus 6-án a városba látogatott Szanyi Tibor országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja. A politikust az újságírók mellett egy maréknyi tüntető csoport is várta. Pár nappal később párttársa, Gőgös Zoltán kampányolt a városban. Csak úgy, mint Szanyit, Gőgöst is demonstrálók fogadták. Augusztus 14-én Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója biztosította támogatásáról a szocialisták jelöltjét.

Az ellenzéki politikusok mellett egy államtitkárt is vendégül láthatott a város. Augusztus 22-én a diktatúrák áldozataira emlékeztek az Emlékpontban. Az eseményen beszédet mondott Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Jól látható az ország történelmén, hogy minél nagyobb volt a vörös csillag árnyéka, annál távolabbra kerültek az európai értékek - fogalmazott Rétvári. Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapjához kapcsolódó szakmai konferencián elsősorban a nácizmus és a kommunizmus oktatásával kapcsolatos tapasztalataikat, észrevételeiket osztották meg egymással a résztvevők.

A bűnügyekből is jutott augusztusra. Kiraboltak, majd kutyanyakörvvel és kötelekkel egy ágyhoz kötöztek egy férfit augusztus végén. A hódmezővásárhelyi nyomozók a kisteleki rendőrökkel és a főkapitányság kommandósaival együttműködve néhány órán belül elfogták a gyanúsítottakat. A sértettet egy kocsmában szemelték ki maguknak az elkövetők. Miután nem akart fizetni az ismeretleneknek egy autóba kényszerítették, ahol brutálisan bántalmazták. Elvették az értékeit, majd az egyik gyanúsított ópusztaszeri tanyájára vitték, ahol egy viperával ismét megverték, és egy kutyanyakörvvel, illetve kötelekkel az ágyhoz kötözték. A férfi súlyosan megsérült. Támadói ellen csoportosan elkövetett rablás, személyi szabadság megsértése és súlyos testi sértés bűntette megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon.

Egy másik bűnügynek kamaszok voltak a főszereplői. Nyolc, a gyanú szerint lopott kerékpárt foglaltak le a rendőrök Hódmezővásárhelyen, három 15 és 17 év közötti fiataltól, illetve egy 11 éves gyerektől. A rendőrök a három fiatalkorút előállították a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságra. A 11 éves fiút átadták a szüleinek, ugyanis ő életkora miatt nem büntethető.

Olvasóink írták

  • 1. FattyúMatthew 2012. december 27. 10:32
    „Kedves Délvilág!Legyenek szívesek cikket írni arról,hogy miért marad el a hódmezővásárhelyi kispályás téli teremtorna!Sok embert érdekelne!Köszönöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utat építenek, felújítanak, minőséget javítanak Hódmezővásárhelyen

Fejlesztik, korszerűsítik a gyűjtő- és kerékpárutakat, de számos épületet is felújítanak. Tovább olvasom