Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - február

Hódmezővásárhely - December 20-ától szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket a februári eseményekkel folytatjuk.
Februárban napokon át erős havazás és sarkvidéki hideg nehezítette az életet. Sorra dőltek meg a hideg rekordok. A hónap közepén a város határában mínusz 26 fok alatti hőmérsékletet is mértek. A legtöbb hír a zord, tél végi időjárással volt kapcsolatban.

Vásárhely is hó alatt - GALÉRIA

Az utcákon és a tanyavilágban járőröző rendőrök többször is találtak kihűlés közeli állapotba került, olykor a fagyhalál szélére sodródott embereket. Egy férfi éppen a hideget akarta kihasználni arra, hogy véget vessen életének. Erősen ittas állapotban feküdt ki a városi autóbusz-állomás egyik hófedte részére. A férfi az őt megtaláló rendőröknek elmondta, így akart öngyilkos lenni. Őt is és a fűtetlen otthonukban vacogó feleségét is meleg helyre vitték.

Korábban, az időjárás miatt, a volt Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola tornatermének öltözőjében 50 ágyas menedékházat alakítottak ki, de az önkormányzat több ezer mázsa tűzifát is kiosztott a rászorulók között.

Székkutason is a hideg, pontosabban a fahiány okozott gondot, a településen ugyanis néhány nap alatt felvásárolták az összes tüzelőanyagot. Amíg a helyi tüzépnek nem sikerült feltöltenie a készleteit, addig az önkormányzat, vásárhelyen beszerzett tartalékaiból vásárolhattak a község lakosai.

Pénteken még a polgármesteri hivatal udvaráról a székkutasiak a tüzifát. Fotó: DV
Pénteken még a polgármesteri hivatal udvaráról a székkutasiak a tüzifát. Fotó: DV

Sok helyen a munkát is meg kellett szakítani a kemény fagyok miatt. Két hétre leálltak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum felújítási munkálatai, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában pedig tanítási szünetet kellett elrendelni a fűtési rendszer meghibásodása miatt. A Hajnal Tanodában a szétfagyott vízvezeték rendszer miatt szünetelt a tanítás. Az intézmény diákjait a Varga Tamás és a Szent István iskolába költöztették át. Több, tanyán élő fiatal számára is hószünetet rendeltek el Mártélyon, Mindszenten és Székkutason.

Nehezen viselték a hideget és a havazást a környék vadon élő állatai is. Sokan közülük a városba is betévedtek. A vadak ellátásáról, etetéséről a Vásárhelyen működő vadásztársaságok tagjai gondoskodtak.

Persze voltak, akik kifejezetten örültek a lehullott hónak. Több százan vettek részt a Hódmezővásárhely melletti Roland Ringen tartott februári hóderbin, ahol Trabantok, sportautók és terepjárók együtt versenyeztek a pályán kialakított hóakadályok között.

Hóderbi Hódmezővásárhelyen - GALÉRIA

A bűnözők viszont a rossz idő ellenére sem pihentek. A hónap közepén két férfi, nem sokkal zárás előtt betörte Vásárhelyen, az Andrássy úton található ékszerüzlet kirakatát, majd több millió forintnyi ékszerrel megpakolva elmenekültek a helyszínről. Az elkövetők nem sokáig örülhettek a zsákmánynak. Egy másik ügyben folytatott nyomozás kapcsán a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság látókörébe kerültek, akik, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitánysággal együttműködve elfogták őket. Lopás bűntette miatt indult ellenük eljárás.

Kevesebbel is beérte volna az a 34 éves vásárhelyi férfi, aki egy bölcsődébe tört be február végén. Egy gyerek testmagasságmérőt akart ellopni, de a rendőrök tetten érték. Lopás vétsége miatt kell bíróság elé állnia.

Nagy változást hozott az újév második hónapja a városi kórház életében. Február 16-án átadták a 277 millió forintból kialakított sürgősségi betegellátó osztályt az Erzsébet-kórházban. A beruházás 238 millió forint pályázati pénzből és mintegy 40 millió forint önerőből valósult meg. A három vizsgálóval, hat ágyas kórteremmel, illetve sokktalanítóval is felszerelt SBO kialakítása még 2010 áprilisában kezdődött el. Az építési munkálatok már a tavalyi év végén befejeződtek, az eszközbeszerzést, illetve az épület berendezését azonban csak a felújítások végeztével lehetett megkezdeni, így az osztályt csak az idei év elején nyithatták meg a betegek előtt. Az új betegellátó egységnek köszönhetően már csak a súlyos balesetet szenvedetteket, illetve a szívkatéterezésre váró pácienseket kell Szegedre szállítani.

Egy szomorú eseményről is megemlékeztek ebben a hónapban. Idén februárban volt tíz éve, hogy elhunyt dr. Rapcsák András, aki 1990-től haláláig volt Hódmezővásárhely polgármestere. A politikus halálának évfordulóján megemlékezést tartottak a Kincses temetőben, de a városi közgyűlésben is fejet hajtottak az egykori városvezető előtt.

Egy fiatal művész révén sikerült tovább öregbíteni, városunk hírnevét. A világ legrégebbi akvarelltársasága, az 1804-ben alapított angol Royal Watercolour Society és a Royal Society of Painter Printmakers február 23-ai tárlatán két akvarelljét is bemutatták a vásárhelyi származású Szabó Klára Petrának. A londoni Bankside Galériában rendezett kiállításon 118 művész 149 alkotása kapott helyet, ám a neves eseményre több mint ezer alkotó nyújtott be pályaműveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsony – kutyákkal

Különleges karácsonyi zenés műsor várja pénteken 16 órától a vásárhelyi Dr. Rapcsák András utcán, a karácsonyi vásár színpadán az érdeklődőket. Tovább olvasom