Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - Január

Hódmezővásárhely - December 20-ától szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket a januári eseményekkel kezdjük.
Nagy port kavart üggyel kezdődött a 2012-es év Hódmezővásárhelyen. 2011. december 31-én Lázár János, Hódmezővásárhely akkori polgármestere és Korsós Ágnes, címzetes főjegyző, a város devizahitelének másfélszeresére emelkedő kamatai miatt levélben kezdeményezte egy közös kockázatviselési megállapodás kialakítását Vásárhely és a városnak hitelező Erste Bank között. Az önkormányzat 2012. január 30-áig adott időt az osztrák pénzintézet magyarországi képviselőinek annak megválaszolására, hogy a bank az árfolyamváltozások miatti többletterhekből mekkora összeget hajlandó átvállalni. A városvezetés a levélben arra is kitért, ha nem sikerül kompromisszumra jutniuk, attól sem zárkóznak el, hogy a bírósághoz forduljanak jogorvoslatért.

Jelasity Radovan, a bank magyarországi elnök-vezérigazgatója hó végi válaszában azt közölte, 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás esetén hajlandó tárgyalni az önkormányzattal a hitelszerződés feltételeinek módosításáról. A bankvezető akkori ajánlatát Lázár János határozottan elutasította. Azonban, lévén mindkét félnek a város fizetőképességének hosszútávú megőrzése a célja, tavasszal ismét megkezdődtek az egyeztetések. Áprilisban sikerült új megállapodást kötniük, az akkor aláírt szerződésben szereplő konstrukciókat a város azonban nem hozta nyilvánosságra.

Az adósságrendezési vita kirobbanása mellett, ugyanakkor véget ért egy hónapok óta húzódó, szintén országos figyelmet kapott vásárhelyi ügy. Az Alkotmánybíróság (Ab) jogerős ítéletben kötelezte az önkormányzatot, hogy a szociális juttatásért folyamadó, ám azt át nem vevő, illetve a város által felajánlott munkát visszautasító vásárhelyi lakosok személyes adatait tartalmazó "szégyenlistát" távolítsa el a város internetes oldaláról. Jóri András, az akkori adatvédelmi biztos, már korábban elrendelte a ún. felelősségi lista törlését, a város azonban bírósági úton támadta meg a döntést. Végül az Ab tett pontot az ügy végére. A bírói testület ugyanis alkotmányellenesnek mondta ki a listának, így az önkormányzat keresetének is jogalapot szolgáltató közgyűlési határozatokat, a szégyenlista tehát 2012. januárjára lekerült a város weblapjáról.

Nem csak a városvezetők kerültek reflektorfénybe az év első hónapjában. Országszerte meghökkenést váltott ki az a fiatalember aki január végén légpisztollyal próbált meg két egyenruhást kirabolni a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság épületében. A rendőrök azonnal lefegyverezték és előállították a férfit. Fegyveresen elkövetett rablás bűntett kísérlete miatt indult ellene eljárás. Az ügyben most decemberben született bírói döntés. Első fokon, nem jogerősen 8 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A férfi fellebbezett az ítélet ellen.

Nem ő volt az egyetlen, aki bűnözéssel kezdte az újévet. Mindszenten például éppen a polgármestertől lopták el a család egyik kerékpárját. A település első embere, Zsótér Károly felesége biciklijével, érkezett munkába, azonban egy szemfüles tolvajnak köszönhetően már gyalog kellett távoznia. Az ügy tragikomikumát az adja, hogy alig több, mint egy héttel az eset után adták át az új rendőrőrsöt Mindszenten, mely éppen a polgármesteri hivatal földszintjén kapott helyet.

Vásárhelyen is csak a szerencsén, és egy szolgálaton kívüli körzeti megbízott hivatástudatán múlott, hogy szinte azonnal rendőrkézre került az a férfi, aki az egyik áruház parkolójában próbált biciklit lopni. Az éppen ott vásárló Vágó Roland rendőrzászlós a forró nyomon elindulva, alig pár perccel az eset után megtalálta az elkövetőt. Az 50 év körüli férfi rosszullétre panaszkodott, így a helyszínre kiérkező járőrök nem tudták előállítani. Később, az orvosi vizsgálatokat követően kiderült, a lopással gyanúsított férfi az elfogásakor csak szimulált.

Az előbbieknél fajsúlyosabb bűnözőket is sikerült kézre keríteniük a rendőröknek. Egy hónapokig tartó nyomozás lezárásaként több mint tízmillió forint címértékű hamis bankjegyet foglaltak le a rendőrök két hódmezővásárhelyi férfi lakásán. A házkutatások során talált 535 darab hamis húszezres rekord közeli fogásnak számít a Csongrád megyei kriminalisztika történetében.

A kultúra iránt érdeklődők számára sem volt eseménytelen a 2012-es év első hónapja. A január 21-ei díszközgyűlésen átadták az idei Bessenyei-díjakat. A kitüntetettek közt volt az idén 83 éves, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bitskey Tibor, valamint a Melegh Tamás vezette Fandante kamarakórus. Ugyanezen a héten nyitotta meg kapuit a Lechner–Szmrecsányi–Boldi című tárlat is az Alföldi Galériában. A páratlan kiállításon három, egymással rokonságban álló művész család munkásságát mutatták be.

A nagyközönség természetesen nem csak a művészi szépség iránt fogékony. Ezt bizonyítja, az is, hogy mintegy 900 szavazat érkezett a hódmezővásárhelyi Szabó Fannira, az év elején tartott Miss Alpok Adria Szépségverseny Csongrád megyei jelöltjére. A közönségszavazatok alapján legszebbnek választott 22 éves diáklány 20 másik elragadó döntőst utasított maga mögé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportolói díjat alapítottak

Az idei utolsó testületi ülésen megalapították a Mindszent Sportjáért kitüntetést, amellyel azokat a versenyzőket jutalmazzák, akik kiemelkedő sikereket érnek el. Tovább olvasom