Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - július

Hódmezővásárhely - Szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket a júliusi eseményekkel folytatjuk.
A látványos szakaszához érkezett a belváros felújítása júliusban. Megkezdődött a szökőkút rendszer kiépítése, de hozzáfogtak a utca térburkolatának kirakásához, illetve a sétálóutcát közrefogó juharfák elültetéséhez is. A munka többi része is jól haladt, a környékbeli lakóépületek és üzletek is sorra megszépültek. Körvonalazódott a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ valamint a Tornyai János Múzeum új épületszárnyainak belső elrendezése is. Egyre inkább lehetségessé vált az augusztus végi átadás.

Nyár végére elkészülhet a Rapcsák úti - GALÉRIA

Ezzel párhuzamosan a Református Ótemplom belső felújítási munkálatai is megkezdődtek, melynek keretében helyreállították többek közt a kazettás karzatot, valamint az ún. Rákóczi csengettyűt őrző tornyot. A templom korszerűbb világítást és fűthető padsorokat is kapott.

Közben úgy tűnt, az új-kishomoki szennyvízcsatornázási projekt elől is elhárultak az akadályok, sikerült ugyanis megszerezni a csatornázásban érdekelt ingatlantulajdonosok több mint felének hozzájárulását. 485 új-kishomoki vállalta, hogy egy összegben vagy részletekben befizeti a beruházásból rájuk eső mintegy 200 ezer forintos költséget, valamint a belterületté nyilvánításhoz szükséges 75 ezer forintot.

A tavalyi csatornázás azért hiúsult meg, mert nem sikerült az önkormányzatnak megszereznie a városrészben lakók 50 százalékának a támogatását. Akkor az üggyel szoros kapcsolatban egy magánvádas eljárás is indult. Nagy-György Anna jobbikos vásárhelyi önkormányzati képviselő tett feljelentést becsületsértés miatt Lázár János polgármester, valamint Havasi Katalin, Benkő Zsolt és Cseri Tamás fideszes települési képviselők ellen. Nagy-György Anna azért fordult a hatóságokhoz, mert az említettek azt állították, politikai haszonszerzés miatt a kishomoki csatornázás ellen agitált, lebeszélte az embereket arról, hogy együttműködjenek a várossal. Idén júniusban zárult le az ügy. Benkó Zsolt egy sajtótájékoztatóban azt közölte, a Szentesi Rendőrkapitányság nem talált bűncselekményt, majd a makói ügyészség és a vásárhelyi városi bíróság is elutasította a keresetet.

Az ehhez hasonló politikai csaták tovább szították az indulatokat az amúgy sem csendes kampányidőszakban. A Fidesz helyi képviselői a szocialistákat támadták, akik, állításuk szerint budapesti aktivistákat vezényeltek a városba a kampányidőszak idejére, míg Tóth Péter, a Jobbik megyei elnöke Almási István, valamint Nagy László politikai hovatartozását kérdőjelezte meg. Szerinte „a helyi, polgári liberálisok első számú jelöltje Almási István, míg Szájer József fideszes EP-képviselő favoritja Nagy László, akit a Magyarok Szövetsége nevű társszervezet támogatásával függetlenként indítanak". Tóth Péter úgy fogalmazott: „a kormányzó párt arroganciája, erkölcstelensége és arcátlansága odáig süllyedt, hogy Lázár János már önmaga ellenzékét is felépítette. A településen ezzel elkezdődött a XXI. század legsötétebb diktatúrájának kiépítése".

Kis Andrea, a szocialista párt polgármester-jelöltje egy a városban tömegesen terjesztett szórólappal kapcsolatban nyújtott be panaszt a helyi választási bizottságnál. A polgármesterjelölt beadványa szerint az MSZP-re emlékeztető színeket használó szórólap - amelyen a Hódmezővásárhelyi Baloldalért Aggódók Társasága aláírás olvasható - leegyszerűsítő, manipulatív információkat tartalmaz. Kis Andrea szerint a szórólappal egyértelműen befolyásolni kívánták az időközi polgármester-választás végeredményét. A helyi választási bizottság megállapította, hogy a kiadvány nem tartalmazza az előírt impresszumot, és ezzel sérült a választási eljárásról szóló törvényben rögzített jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elve. A bizottság impresszum hiányában nem tudta megállapítani az elkövető személyét, így ismeretlen személlyel szemben állapította meg a jogsértés tényét.

A polgármester-jelöltek közül egyébként Almási István adta le elsőként ajánlószelvényeit. A Fidesz-KDNP jelöltje július végéig 8000 kopogtató cédulát gyűjtött össze.

Bűnügyi hírekből sem volt hiány júliusban. Két intézetből szökött tizenéves makói fiút fogott el a rendőrség, akiket többek közt óvodai és iskolai betörések miatt kerestek. A fiatalok egy gyermekotthon szökevényei voltak. Az éjszakákat többnyire egy nádasban töltötték. Az ellopott értéktárgyakat is a szabadban, egy földbe ásott bunkerben rejtették el. A két fiatal kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett. A nyomozóknak elmondták, hogy Sándorfalván is féltucatnyi bűncselekményt követtek el, de ők jártak többek között az egészségházban, az orvosi rendelőben és az idősek otthonában is. Az is kiderült, hogy a fiúk ellen Békés megyében is büntetőeljárás folyik szintén vagyon elleni bűncselekmények miatt.

Könnyen tragédiába torkollhatott volna annak az 5 fős társaságnak a hétvégi mulatozása akik július 16-án autóbalesetet szenvedtek a vásárhelyi Borz utcában. A fiatalok a sofőr édesanyjának kocsijával tartottak hazafelé, amikor a gépjárművük lesodródott az útról, majd egy fának ütközött.
A gépkocsit vezető 20 éves helyi fiatalemberről kiderült, ittasan vezetett, és feltételezhetően ez okozta az ütközést. A balesetben a sofőr és két utasa könnyebben, míg további két utas 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Valamennyiüket kórházba szállították. Az autó vezetője ellen ittas járművezetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Elkötötte anyukája autóját - GALÉRIA

Nem ez volt az első alkalom a hónapban, amikor ittas fiatalok okoztak gondot a rendőröknek. Egy hónap közepén tartott hétvégi, utcai ellenőrzés sorozat során több szabálysértési ügyben is intézkedniük kellett. A rendőri akció célja az erőszakos és garázda jellegű cselekmények visszaszorítása volt a városi szórakozóhelyek környékén.

Egy utolsó hír a hónap végére! Nagy megtiszteltetés érte a várost július közepén, amikor is Hódmezővásárhelyre látogatott Roy J. Glauber Nobel-díjas fizikus. A 87 éves tudós a Németh László Természettudományos Önképző Kör konferenciájának vendége volt, melynek rendezvényén egy rövid előadást is tartott.

Olvasóink írták

  • 1. hatkettő 2012. december 27. 10:46
    „Nem lehet egyszerű ezt a cikksorozatot megírni, mivel Vásárhelyen nem történik semmi. Egy alvó város....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját használatra lopják a fát

Nem nőtt a falopások száma a tavalyi év ezen időszakához képest Vásárhelyen. A tolvajok elsősorban saját használatra lopnak. Tovább olvasom