Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - május

Hódmezővásárhely - Szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket a májusi eseményekkel folytatjuk.
Hosszú hétvégével kezdődött a május 2012-ben. A négy napos szünet remek lehetőséget adott a végzős diákok számára, hogy újra fellapozzák tankönyveiket, órai jegyzeteiket, a május 5-ei középiskolai ballagásokat követően ugyanis, május 7-én, hétfőn a magyar írásbelikkel megkezdődtek a tavaszi érettségi vizsgák. 2808-an maturáltak az idén Hódmezővásárhelyen.

Elballagtak a vásárhelyi végzősök - GALÉRIA

Vigyázniuk kellett viszont, hol koccintanak az éretté válásra. Májustól ugyanis akár 50 ezer forintba is kerülhet egy utcán elfogyasztott ital. A vásárhelyi közgyűlés, május 7-én egy csokorba gyűjtötte azokat a társadalomra nem veszélyes, de tiltott, a közösségi élet szabályaival ellentétes magatartásformákat, melyek közé a közterületi alkoholfogyasztás is bekerült. Egy törvényváltozás révén az önkormányzatok helyi rendeletben szankcionálhatják a normákkal szembemenő, a közös együttélés szabályaiba ütköző viselkedésformákat, így a város helyszíni bírságot szabhat ki többek közt a kutyájukat játszótéren sétáltatókra, a házszám táblával nem rendelkezőkre, vagy a szemetüket elégetőkre, legyen az kül- vagy belterületen. A szabálytalan hulladékkezelést a határozat különösen bünteti. A szemétégetők mellett bírságra számíthatnak azok is, akik más kukájában helyezik el értéktelenné vált holmijaikat, illetve azok a gondatlan vásárhelyiek, akik nem megfelelően gyűjtik illetve tárolják a kertjükben felhalmozódott komposztot.

A májusi eső aranyat ér, tartja a mondás. Aligha igaz a kijelentés akkor, ha jégeső formájában érkezik. Heves viharok és jégzivatar pusztított Hódmezővásárhelyen május második hetében. A lezúduló eső főleg a régió mezőgazdaságban okozott jelentős károkat.

Jégtörő Marcell.
Jégtörő Marcell.

Bár a gazdáknak komoly fejfájást okozott a tavaszi jégverés, ennek ellenére május közepén ismét megrendezésre került, immáron tizenkilencedik alkalommal az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A rendezvényen több mint 1000 állattal, kirakodóvásárral, mezőgazdasági gépcsodákkal, állatsimogatóval, és számos változatos programmal várták az érdeklődőket. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a gazdanapok megnyitóján elmondta, a jövőben is mindent megtesznek, hogy minél több uniós forrást mozgósítsanak, és új piacokat keressenek az ágazatnak. A gazdanapokra idén mintegy 60 ezer ember látogatott ki.

Birkanyírás és csikósbemutató Vásárhelyen - GALÉRIA

Bombaként robbant a hír, miszerint Lázár Jánosnak le kell mondania hódmezővásárhelyi polgármesteri címéről. Orbán Viktor május 11-ei rádióinterjújában bejelentette, átalakítja a kormányt. A változtatások részeként Lázár Jánost nevezte ki a Miniszterelnökséget vezető államtitkári posztra. A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint polgármester nem lehet a kormány tagja, államtitkár, szakállamtitkár, valamint központi államigazgatási szerv köztisztviselője, így Lázárnak június közepéig le kellett mondania városvezetői posztjáról. A frissen kinevezett államtitkár a 18 éve önkormányzati képviselőként dolgozó Almási Istvánt javasolta polgármesternek.

Lázár János (balról) a Parlamentben.
Lázár János (balról) a Parlamentben.

Lázár kinevezése kapcsán május 25-én a városba látogatott Orbán Viktor. Nem kell elszakadnia Hódmezővásárhelytől Lázár Jánosnak, és semmiképpen sem akarnak pesti politikust csinálni belőle, pusztán "kölcsönkéri" őt a miniszterelnökség - hangsúlyozta az ünnepi közgyűlésen a kormányfő. Lázár János, Orbán beszéde kapcsán elmondta, vásárhelyiségét sem megtagadni, sem föladni nem fogja, és továbbra is igyekszik majd a vidéki emberek életét szolgálni. Orbán Viktor vásárhelyi látogatása alatt többen is tüntettek a kormány és a miniszterelnök személye ellen. Utcára vonult a Jobbik és Szolidaritás Mozgalom is.

Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen - GALÉRIA

Nem csak kormányfő, de magas rangú katonai vezetők is vendégeskedtek vásárhelyen májusban. A NATO 28 tagországából érkeztek tisztek, hogy szemrevételezzék az Afganisztánban már szolgált helyi katonák képzettségét, felszereltségét. A legnagyobb érdeklődést a kézifegyverek, köztük is az aknavető és a páncéltörő váltotta ki a küldöttség körében, de elismerően szóltak az egész vásárhelyi állományról.

Katonadolog - GALÉRIA

A vásárhelyi katonák kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, mint az itt szolgáló Berecz Mihály főtörzsőrmester kitüntetése. A tüzér tiszthelyettest május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján az év katonája címmel tüntetett ki Hende Csaba honvédelmi miniszter. Berecz Mihály nemcsak hazai terepen, de számos külföldi misszióban is bizonyította már rátermettségét. Járt Macedóniában, Koszovóban, Boszniában, Afganisztánban.

Elbúcsúztak a várostól az amerikai Global Volunteers önkéntesei. A szervezet segítői kilenc éve dolgoztak azon, hogy a vásárhelyiek megismerjék az amerikai–angol kultúrát és a nyelvet.

Az angol nyelv fontosságát a városvezetés is felismerte. A Vásárhelyen elhelyezett 86 turisztikai tábla felújítása mellett új angol nyelvű ismertetőket is kihelyeztek a belvárosban illetve a forgalmasabb csomóponton.

Angol nyelvű turisztikai táblák Vásárhelyen, apró szépséghibával - GALÉRIA

A gyerekeké volt a főszerep a hónap utolsó hétvégéjén. Gyermeknapi mozimatinét tartottak május 27-én délelőtt a Mozaik Kamarateremben. Délután a Tájházban folytatódott a Gyereknap. Az apróságok a játékos programokban a pünkösdi népszokásokkal is megismerkedhettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt éve dorombol Juhász Jupi

A 21. század hangszere lesz a doromb - állítja a vásárhelyi Juhász István. Tovább olvasom