Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - március

Hódmezővásárhely - December 20-ától szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket a márciusi eseményekkel folytatjuk.
Egymásnak adták a kilincset a magyar politikai élet ismert szereplői a hódmezővásárhelyi városházán március közepén. Két nappal a nemzeti ünnep előtt Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár tett látogatást a városvezetésnél. A vásárhelyi tartózkodása idején rendezett sajtótájékoztatón a szakpolitikus elsősorban a magyarországi közoktatás helyzetéről, annak szükségessé vált reformjáról beszélt. A köznevelés közszolgálat, nem szolgáltatás - hangsúlyozta az államtitkár. Egy nappal később Thürmer Gyulával, a Munkáspárt elnökével találkozott Lázár János, Hódmezővásárhely akkori polgármestere. A rövid megbeszélést követően, a városi díszközgyűlésen kitüntetéseket adtak át több helybéli kiválóságnak. Díszpolgári címet kapott Fila Béla római katolikus plébános, nyugalmazott, teológia professzor. Posztumusz díszpolgári címet adományoztak Lucien Hervének, a vásárhelyi származású világhírű fotóművésznek, valamint Benyhe János József Attila-díjas irodalmárnak. Pro Urbe kitüntetést kapott Hegedűsné Dékány Magdolna, Vásárhely kulturális főtanácsadója, Holler László festőművész, dr. Soós László nyugalmazott sebészfőorvos és Tóth Károly, a Vakok és Gyengén látók Csongrád Megyei Egyesületének helyi csoportelnöke. Signum Urbis Honorantis elismerést vehetett át Perényi János, a Vásárhelyi Gazdasági Egyesület alapító tagja, elnöke, valamint Magyary Ágnes vívószakedző, testnevelő tanár.

Ünnepi megemlékezések, koszorúzások Hódmezővásárhelyen - GALÉRIA

Március 15-én az Andrássy úti Petőfi-szobornál emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Az önkormányzat képviseletében Lázár János, Almási István és Kószó Péter helyezett el koszorút. Az eseményen részt vett Pálffy István, a KDNP országgyűlési képviselője is. Lázár János vásárhelyi ünnepi beszédében hangsúlyozta: haza csak egy van, és abban – éljen a határon innen vagy túl –nem lehet senki hontalan. A ünnepi program részeként több mint 200 határon túl élő magyar tett állampolgársági esküt a Kossuth téren.

Tartalmas hónap volt a március a vásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet számára is. Az intézmény több alkalommal is a figyelem középpontjába került. Először március 1-én, amikor is látogatási tilalmat rendeltek el az országos influenza járvány miatt. A korlátozást, az influenza szerű megbetegedések számának csökkenésével, pontosan húsz nap elteltével oldották fel.

Március 14-én a kórház egyik egykori dolgozója kapcsán került szóba az intézmény. Dr. Kószó Péter alpolgármestert, az Erzsébet-kórház egykori csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosát Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki Schmitt Pál köztársasági elnök a nemzeti ünnep előestéjén. A kitüntetést a rendszerváltozás során tanúsított aktív szerepvállalásáért, valamint Hódmezővásárhely városáért történő áldozatos tevékenységének, illetve a szociális területen végzett karitatív munkájának elismeréséül kapta.

Március végén egy, az intézmény jövőjét is nagyban befolyásoló kérdésben alakult ki parás vita Lázár János és Buzás Péter makói polgármester között. Lázár János március 23-án a makói és a vásárhelyi kórház összevonására tett javaslatot a kormánynak. A hódmezővásárhelyi városvezető úgy vélte, az integráció megoldhatná az egészségügyi átszervezések miatt nehéz helyzetbe került makói betegellátás problémáit. Buzás Péter, Lázár kijelentésére reagálva elmondta, szó sincs a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet bezárásáról, ugyanakkor nem érti, egy esetleges összevonás esetén, a Szeged felé húzó város intézményének miért éppen a vásárhelyi kórházba kellene beolvadnia. Buzás úgy látta, a frakcióvezetőt saját politikai motivációi vezérlik, a javaslata folytán születendő változtatások semmilyen formában sem szolgálnák a makóiak érdekeit. A Maros-parti város polgármestere azt is nehezményezte, hogy a fideszes képviselő nyilatkozatát semmifajta egyeztetés nem előzte meg, így szerinte az sokkal inkább "diktátum", mintsem javaslat. Lázár János, Buzás nyilatkozatával kapcsolatban elmondta, szerinte kollégája politikai kérdést csinál egy, a régióban élők mindennapi életét érintő kérdésből. - Városa, a makóiak érdekei elé kerültek olyan pártpolitikai szempontok, amelyeknek a parlamentben, vitákban lehet ugyan helyük, de egy város irányításában aligha - hangzott el Lázár János, a makói polgármester szavaira adott válaszában.

Az ügyben egy októberi határozat hozott újabb fordulatot, mely szerint Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet, mint intézmény, jogutód nélkül megszűnik, és a vásárhelyi kórház telephelyévé válik. Ugyanakkor a hódmezővásárhelyi önkormányzat szintén arról kapott tájékoztatást a kormánytól, hogy az Erzsébet-kórház a jövőben, a makói intézményhez hasonlóan telephellyé válik.

Természetesen nem csak politikai hírekről olvashattunk a márciusi lapokban. Ebben a hónapban került megrendezésre a XIV. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium. A tizenhét kortárs magyar és külföldi művész munkáiból összeállított kiállításon Rubik-kocka, Braille-írás, illetve egy, az egykori űrsiklók hőpajzsának kerámiájából készült szilícium-karbid orgona is látható volt.

XIV. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium - GALÉRIA

Egyetlen magyar résztvevőként egy vásárhelyi zenekar képviselte hazánkat a március 17-18. között zajlott, lengyelországi Visegrad Music United nemzeti kulturális vásáron. A Dixie Jam Session tagjai a zene mellett fokhagymával, téliszalámival, paprikával és vásárhelyi kerámiával is készültek a nemzetközi fesztiválra.

Márciusban új sorozatot tűzött műsorra a Magyar Televízió. A Marslakók helyi apropója, hogy szerepet kapott benne a vásárhelyi származású Marenec Fruzsina is. A Barátok közt egykori oszlopos tagja a királyi tévé új napi sorozatában saját nevét adta egy tőle teljesen idegen karakterhez. Fruzsi egy buta, exhibicionista lányt alakított a sorozatban, aki céljai elérése érdekében egy maffiózóval élt párkapcsolatban, de közben más férfiakkal is kapcsolatba került. A fiataloknak szánt szappanopera, az alacsony nézettség miatt még augusztusban lekerült a képernyőről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terápiás kutyák a színpadon

Különleges zenés karácsonyi műsort láthattak tegnap azok, akik ellátogattak a vásárhelyi Dr. Rapcsák András utca karácsonyi színpadához. Tovább olvasom