Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - november

Hódmezővásárhely - Szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket a novemberi eseményekkel folytatjuk.
Hosszú hétvégével kezdődött a november 2012-ben. A négynapos ünnep elsősorban a csendes emlékezésről szólt a városban. A rossz idő ellenére, már mindenszentekkor sokan voltak a vásárhelyi temetőkben. Nagy volt az autós forgalom a Kincses-, a Dilinka- és az Arany-temetőnél is, de a kerékpárosok száma is megsokszorozódott a sírkertek környékén ezekben a napokban.

A sár ellenére is sokan voltak a temetőkben _ GALÉRIA

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről is megemlékeztek a városban. Blazovich Péter, az Emlékpont Múzeum intézményvezetője köszöntőjében méltatta a városba látogató '56-os halárítélt, majd 1970-ben nemzetközi nyomásra szabadult Wittner Máriát, aki maga is beszédet mondott a Nagy Imre sétányon. Legyünk együtt azon, hogy emberibb, élhetőbb világot építsünk, úgy, mint 1956-ban szerettük volna! – fogalmazott az egykori forradalmár.

November 4: megemlékezés Vásárhelyen - GALÉRIA

Ugyanezen a napon átadták a felújított református ótemplomot. Az átadó istentisztelen részt vett Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is.

Ebben a hónapban is több ismert személyiség, politikus és sportoló látogatott a városba. Magyarország gazdasági helyzete és lehetőségei címmel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tartott fórumot november 15-én a polgármesteri hivatal dísztermében. A politikus eredetileg tárgyalni jött a városba. A települések adósságának rendezésére indított tárgyalássorozatot a kormány az ősz végén, ennek volt az első állomása Vásárhely. Az egyeztetéseket követő fórumon Matolcsy György kifejtette: a magyar gazdaság 2012-ben érte el a mélypontot, jövőre már növekedési és beruházási fordulat lesz. Most vagyunk abban a helyzetben, hogy tervezhetjük a beruházás és a munkahelyteremtés jövőjét, ezt az teszi lehetővé, hogy rendeztük az állam pénzügyeit.

Matolcsy György tárgyalt a vásárhelyi hitelről - GALÉRIA

November 18-án a Hód-kupa nemzetközi úszóverseny díszvendége volt az olimpiai bajnok, Risztov Éva és Gyurta Dániel. Szabó Tünde, az országos szövetség főtitkára a versenyen adott sajtótájékoztatón bejelentette: úszásban is régióközpont lehet Hódmezővásárhely. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke és Kiss László szövetségi kapitány is hangsúlyozta Hódmezővásárhely rengeteget tett hozzá az itt készülő sportolók sikeréhez.

Vb rendezésre alkalmas uszodáról döntöttek - GALÉRIA

Eközben átvette tankerületi vezetői tisztségét Tóthné Kecskeméti Katalin. 32 éves pedagógusi pályát és 11 éves igazgatói pozíciót hagyott ott az új megbízásért. Szakmai koordinátori feladatokat lát majd el az állam és a járás oktatási intézményei között.

Novemberben lezárult a bannerekért eladott Vöröskereszt utcai egykori iskolaépület ügye. Megszüntette a közgyűlés a Generál Média Kft.-vel még 2007-ben kötött szerződését, amelynek értelmében a cég, internetes hirdetésekért cserébe megkapta a város egyik volt iskolájának épületét. Az igazságügyi ingatlanszakértő által 37,5 millió forintra becsült ingatlant 40,2 millió forintnyi, Vásárhelyt népszerűsítő hirdetésért vásárolta meg a kft., emellett vállalták, hogy felújítják az egykori oktatási intézményt, valamint új munkahelyeket hoznak létre. A vásárhelyi származású Holman testvérek vállalkozása az épület felújítására vonatkozó vállalását nem tudta teljesíteni. Sajnos a gazdasági válság a 2007-es terveinket elsodorta, és a székhelyfelújítás már nem valósult meg, ez azonban talán inkább a mi veszteségünk. Ettől függetlenül az együttműködés, a közös munka sikeres volt. - összegezte az elmúlt 5 év eseményeit Holman János, a Generál Média Kft. egyik tulajdonosa.

Bűnügyi hírek a hónapból: elfogta és őrizetbe vette a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság november 19-én azt a helybéli férfit, aki a megalapozott gyanú szerint négy hónap alatt mintegy tizenkét betörést követett el. A férfi főként kiskertekbe, melléképületekbe tört be. Az eltulajdonított tárgyak közt volt gázpalack, háztartási gép, barkácseszköz, de egy létra is.

A férfi többször szeszes italt is lopott. Hasonlóval próbálkozott egy 31 éves férfi november 20-án, de rajtakapták. A gyanúsított egy rézkábelt, műszaki cikkeket és egy 5 literes pálinkás demizsont próbált meg ellopni. Ellene lopás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Rézkábelt akart lopni egy szegedi férfi is egy hódmezővásárhelyi telepen. A 28 éves fiatalembernek társa is volt, egy a kerítésnél várakozó nő személyében. Ő sem tudta időben értesíteni a férfit. A rendőrök elfogták őket. Ellenük lopás bűntette megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Időközben az is kiderült, a csapat néhány nappal korábban már járt a telephelyen. Akkor is rézkábelt loptak el. A szegedi férfi mindkét cselekményt beismerte.

November végén, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének szombati gálaestjén adták át az idei Csongrád megyei Príma Díjakat. A kitüntettek közt volt Vágó János, a hódmezővásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, művésztanár. A karmester, kürtművész évtizedek óta meghatározó alakja a régió komolyzenei életének.

Vágó János: A helyi elismerések a bizonyítékai annak, hogy az ember jól csinálja azt, amit csinál.
Vágó János: A helyi elismerések a bizonyítékai annak, hogy az ember jól csinálja azt, amit csinál.

Újabb tévés hírességgel gazdagodott Vásárhely. Október utolsó napján elindult az RTL Klub Házasodna a gazda című társkereső műsora. A reality főszereplői olyan mezőgazdaságból élő, vidéki emberek, akiknek még nem sikerült megtalálniuk a Nagy Ő-t. A műsorban egy vásárhelyi fiatalember, Kucsora Bence is szerepelt, aki végül párt is talált magának. Már november elején haza küldte az érte versengő három hölgy egyikét, de a további részekben is csak az egyik lánynak, a főiskolás Melindának csapta a szelet, így, néhány adással később már meg is született a végső döntés.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. december 30. 12:16
    „A 3-as kép bizonyítja: NEM ISMERIK A MAGYAR ZÁSZLÓT az urak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előszilveszter a vásárhelyi strandon

Napok óta pezsgődurranástól hangos a hódmezővásárhelyi strand. A helyi vízilabda csapat egykori és jelenlegi játékosai is koccintottak már az új évre. Tovább olvasom