Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - október

Hódmezővásárhely - December 20-ától szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket az októberi eseményekkel folytatjuk.
Októberi visszaemlékezésünket egy, az egész hónapot felölelő kulturális rendezvénysorozat rövid összefoglalójával kezdjük. A Vásárhelyi Őszi Hetek a X. Diákok Őszi Tárlatának megnyitójával vette kezdetét. Az egy évtizeddel ezelőtt életre hívott kiállítás célja, hogy a nagyközönséggel is megismertesse a város és a régió fiatal képzőművészeit.

Zene képekben - megnyílik a X. Diákok Őszi Tárlata Hódmezőásárhelyen - GALÉRIA

Két nappal később már az eredeti Vásárhelyi Őszi Tárlat alkotásait is megcsodálhatta a nagyérdemű. 174 művész 263 munkája várta az Alföldi Galériába látogatókat. A hivatalos megnyitón a kiállítás fődíját, az egymillió forintos pénzjutalommal járó Tornyai-plakettet is átadták. Az idei kitüntetett, László Dániel festőművész, az egyik legismertebb hazai kortárs képzőművészeti csoportnak számító Sensaria tagjait maga köré gyűjtve többször szervezett és rendezett tárlatot Vásárhelyen. A fődíjas mellett még 16 művészt jutalmaztak.

A kiállítás november végéig volt látható. Az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat a szakmai visszajelzések szerint jól vizsgázott a 2013-as jubileum előtt.

Megnyitották az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlatot - GALÉRIA

Az Őszi Hetek szervezői a gyerekeknek is szerettek volna kedvezni. A tárlat nyitó napján gyerekmatinét tartottak a város új sétálóutcáján, ahol gólyalábas felvonulás, aszfaltrajz-verseny, vívóbemutató és színházi előadás várta az apróságokat.

A rendezvénysorozat kapcsán több híresség is a városba látogatott. Egy önálló esttel Vásárhelyen járt Udvaros Dorottya színművész. A Csomorkány Kupa Vívóversenyen mint vendég részt vett, többek közt Szilágyi Áron, a londoni olimpia aranyérmes kardvívója. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban koncertet adott a nemzetközileg is elismert Budapesti Vonósok Kamarazenekar, Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából pedig Mácsai Pál lépett fel az író életét bemutató, Azt meséld el, Pista! című egyszemélyes színházi előadásával.

Olimpiai bajnok járt Vásárhelyen - GALÉRIA

Ugyan ebben a hónapban vihar illetve tűz rongált meg két épületet a városban. Október 8-án egy erős széllökés feltépett egy nagy méretű bádoglemezt a Fekete Sas rendezvényház tetejéről. Négy nappal később kigyulladt a Vásárhelyi Városi Televízió épülete. A lángokat megfékezték, senki nem sérült meg. Minden valószínűség szerint műszaki hiba okozta a tüzet – a két gázóra közül az egyik meghibásodott, szivárogni kezdett, és belobbant a fölötte lévő elektromos vezetékek miatt. A VTV október végén ideiglenes helyre költözött, a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 70. szám alá, a Mérleggyár egykori, a HVSZ Zrt. jelenlegi központjába. Mivel csak hírműsorokat tudnak gyártani, kényszerből korábbi műsorokat sugároznak.

Bűnügyekből sem volt hiány októberben. Egy eddig ismeretlen férfi a hónap elején kirabolt egy kisboltot az Ormos Ede utcában. Az elkövető egy késsel kényszerítette az eladót a bevétel átadására. Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette gyanúja miatt nyomoz a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít kézrekeríteni a tettest.

Szintén októberi hír: jövőre közös önkormányzata lesz Mártélynak és Hódmezővásárhelynek, a jegyzői munkakört azonban már október óta Korsós Ágnes vásárhelyi címzetes főjegyző tölti be a Tisza-parti községben. A helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi törvény szerint jövőre a 2000 fő alatti kistelepüléseken megszűnik az önálló polgármesteri hivatal, így a jegyzői munkakör is. Mártély 1300 lelket számlál. A falu jegyzője, dr. Tarics Csilla, miután 2013-ban megszűnik a munkaköre, úgy döntött: állást keres, és talált. Még októberben feladta hivatalát. Két hónapra viszont nem volt értelme meghirdetni a helyét, így a jegyzői feladatokat azóta Korsós Ágnes látja el.

Természetesen az idén is megemlékeztek a városban a magyar történelem októberhez kötődő eseményeiről. A Kossuth téri 1848-49-es emlékmű megkoszorúzásával tisztelegtek október 6-án az aradi vértanúk, illetve a szabadságharc áldozatai előtt.

Október 23-án a Nagy Imre sétányon ünnepelték 1956 hőseit és a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulóját. Tartsuk meg magyarságunkat, nemzeti egységünket, maradjunk Európa régi-új népe. Ezt üzeni az 1956-os forradalom - hangzott el Blazovich László, Pro Urbe-díjas egyetemi tanár beszédében.

Blazovich László: Tartsuk meg magyarságunkat - GALÉRIA

Az október 23-ai koszorúzáson részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár is, aki másnap hajnalban, egy reggeli kormányülésre tartva halálos autóbaleset részese volt az M5-ös autópálya Budapest felé vezető szakaszán, Kiskunfélegyháza közelében. A szerencsétlenségben egy 36 éves szentesi nő vesztette életét. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint, az elsődleges adatok alapján a nő a belső sávban haladt Ford típusú személygépkocsijával, majd eddig tisztázatlan okból több alkalommal letért az útról, és a szalagkorlátnak ütközött. A második ütközésnél az autó besodródott a külső sávba, ahol a vele azonos irányba, a közlekedési szabályoknak megfelelően haladó, a politikust fővárosi munkahelyére szállító VW Multivan kisbusz vezetője már nem tudta elkerülni az ütközést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángra kapott a lélegeztető oxigénmaszkja

Feltehetőleg dohányzás miatt kapott lángra az oxigénmaszkja egy idős mindszenti nőnek pénteken. Tovább olvasom