Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - szeptember

Hódmezővásárhely - Szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket a szeptemberi eseményekkel folytatjuk.
2012. szeptember 1-én új belvárost kapott Hódmezővásárhely. A 4,2 milliárd forintból megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyedet egy nagyszabású ünnepség keretében adták át a város lakosságának. A sétálóutcán több ezren ünnepelték a város arculatát jelentősen átformáló beruházás végeredményét. Az alkalomra felállított színpadon egymást követték a produkciók, de kirakodóvásár és tárlatvezetés is volt az átadón. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központot már egy nappal korábban, egy az intézmény névadójának, Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színészének, kétszeres Kossuth-díjas színművésznek életútját bemutató összművészeti gálaesttel megnyitották.

Új belváros született Hódmezővásárhelyen - GALÉRIA

Másnap időközi polgármester-választást tartottak a városban. A szavazásra jogosultak 33,06 százaléka járult az urnákhoz. A voksok több mint felét, 52,31 százalékát megszerezve Almási István, a Fidesz–KDNP jelöltje nyert, így ő lett Hódmezővásárhely új polgármestere. Almási Istvánra 6430, Kis Andreára, az MSZP aspiránsára 2793 (22,72 százalék), Kovács Sándorra, a Jobbik jelöltjére 1722 (14,01 százalék), a függetlenként induló Nagy Lászlóra pedig 1346 szavazatot (10,95 százalék) adtak le. Rendkívüli esemény egyetlen szavazókörben sem történt.

Almási István szavaz.
Almási István szavaz.

A szavazás után a Fidesz-KDNP és a Jobbik is értékelt. Hegedűs Zoltán, a kormánypárt városi alelnöke úgy nyilatkozott, a választás eredménye azt bizonyítja, az emberek mégsem kérnek az MSZP-ből. Hozzátette, a szocialisták állításával szemben nemhogy erőre kapott a baloldal Hódmezővásárhelyen, hanem szavazatokat vesztett. Külön kiemelte, hogy a Fidesz támogatottsága több mint kétszerese volt a szocialistákénak. A Jobbik szerint a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás a 2010-es eredményhez viszonyítva azt bizonyítja, hogy csak a Jobbik képes önerejéből is erősödni. Az ellenzéki párt szerint a választáson a Fidesz látványosan gyengült a 2010-es eredményéhez képest, "ami egyértelműen a kritikán aluli kormányzati teljesítménynek tudható be". A párt által jó eredményként értékelt harmadik hely ellenére Kovács Sándor, nem sokkal a választás után kilépett a Jobbik Magyarországért Mozgalomból. A politikus azzal indokolta döntését, hogy szerinte Dombi-Kiss László megyei alelnök, vásárhelyi elnök végig bojkottálta kampányát.

Almási István szeptember 6-án vette át megbízólevelét. A közgyűlést egy bombariadó miatt félbe kellett szakítani. Az épületet kiürítették, a közgyűlés tagjai egy darabig a Kossuth téren várakoztak, de az újonnan kinevezett polgármester nem sokkal később bejelentette: a jövő héten folytatódik a közgyűlés. A rendőrség még az este folyamán befejezte az épület átvizsgálását, robbanószerkezetet azonban nem találtak. A fenyegetőző férfit szeptember 14-én fogták el a nyomozók. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság a büntetett előéletű férfit, kihallgatását követően őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását.

Közgyűlés Hódmezővásárhelyen - beiktatták Almási Istvánt - GALÉRIA

Nem sokkal az új városrész átadása után korszerű rekortán futópályát avatott a város. A gumiborítással is ellátott út a Bartók Béla utcán halad végig egészen a Népkertig, majd onnan vissza. A futópálya mintegy 43 millió forintból valósult meg.

A szeptember beköszöntével egyúttal véget ért a strandszezon. A fürdővezetőség elmondta, nincs okuk a panaszra. Valamennyi nyári hónapra jutott a hőségből, ami a strand forgalmán is meglátszott, így az átlagosnál jobb nyarat zártak 2012-ben.

A városi fürdő az átlagosnál jobb nyarat zárt.
A városi fürdő az átlagosnál jobb nyarat zárt.

Ezzel együtt megkezdődött a 2012/2013-as tanév, a köz- és felsőoktatási intézményekben. Több mint 180 gólyát hozott a szeptember Vásárhelyre. A Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi székhelyű Mezőgazdasági Karára, az első körben 128-an nyertek felvételt, míg a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hódmezővásárhelyi kihelyezett tagozatára 52-en. A hozzájuk csatlakozó pótfelvételizőkkel együtt jött össze a közel 190 fős létszám.

Különösen fontos az idei tanév az SZTE Mezőgazdasági Kara számára. Idén volt 50 éves a vásárhelyi intézmény, egyúttal a helyi felsőfokú agrároktatás. Iskolatörténeti kiállítással, emlékfaültetéssel és ünnepi tanácsülés emlékeztek az egyetemen.

Az iskolakezdést követően több, elsősorban fiatalokat célzó rendezvényt is tartottak a városban. Szeptemberben került megrendezésre Hódmezővásárhely underground zenei fesztiválja a Hódstock. A szervező Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítványnak az idei évben is sikerült több, országosan is ismert és elismert előadót, valamint számos, a magyar „földalatti" zenei szubkultúrában számon tartott bandát megnyernie a fesztivál számára. Fellépett többek közt a FreshFabrik, Majka és Curtis, valamint a The Idoru nevű punk rock formáció.

Szeptember 15-én gördeszka és görkorcsolya versenyt tartottak a Tiszta Szívvel Egyesület hódtói pályáján. A versenyre az egész országból, sőt a határon túlról is érkeztek sportolók.

Extrém sportok a Hódtóban - GALÉRIA

A sporté volt a főszerep a Hódtóban egy héttel később is, az V. Hódmezővásárhelyi Nagy Sportágválasztón. A rendezvényen 39 egyesület igyekezett sportolásra bírni az oda kilátogató több ezer gyereket.

Egy nem mindennapi esetről is beszámoltunk ebben a hónapban. Egy szerelmi vitát követően egy fiatal nő, párja elől menekülve, Honda típusú gépkocsijával egy villanyoszlopnak ütközött a Lévai utcában. A helyszínre kiérkező rendőrök a nőt üldöző férfit is megszondáztatták, akinél a bűncselekményi értékhatár feletti alkoholfogyasztást állapítottak meg. Az egyenruhások azt is észrevették, hogy a nő kocsijára a férfi által vezetett Zastava rendszámtábláját szerelték fel, mivel a Hondáról a rendőrök néhány nappal korábban levették az azonosítót. A baleset következtében a környéken elment az áram. 7000 fogyasztó maradt ideiglenesen áram nélkül. Néhány órával később egy a szolgáltatás visszaállítását végző férfit súlyos áramütés ért. Életveszélyes sérüléseket szenvedett szerelőt, mentőhelikopterrel vitték kórházba.

Ezért nem volt áram a környéken.
Ezért nem volt áram a környéken.

Eközben megkezdődött a "gádorosi csicskáztatók" néven elhíresült bűnbanda büntetőpere, akiket azzal vádolnak, hogy könnyen befolyásolható, mentális, egészségi, illetve szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott, befolyásolható, elesett embereket embertelen körülmények között dolgoztatva jogtalan haszonra tettek szert. Az ügyben jövőre várható ítélet.

Bár több bűneset is történt az idén, Hódmezővásárhely még mindig az egyik legbiztonságosabb megyei jogú város az országban, derült ki a Heti Világgazdaság egyik szeptemberi elemzéséből. Annak ellenére így van, hogy a város az összesített bűnügyi mutatók alapján rontott a pozícióján a tavalyi évhez képest.

Olvasóink írták

  • 1. booo 2012. december 28. 18:08
    „Látom Lázár nélkül nincs egy cikk sem! Ezért felesleges volt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi előadás Hódmezővásárhelyen

Anna Gavalda Szerettem őt című színművét láthatják az érdeklődők György Anna és Szilágyi Tibor főszereplésével pénteken 19 órától a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Tovább olvasom