Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

Fábry Sándor Vásárhelyen is show-derezett

Hódmezővásárhely - Az ország első számú show-manje a héten Vásárhelyen vizitált. Fábry Sándor poénjaira itt is vevő volt a közönség. Politikáról, 1956-ról, humorról beszélgettünk a népszerű médiaszemélyiséggel.
A kormányt rendszeresen és élesen bírálja szereplései alkalmával Fábry Sándor, akit elsősorban az RTL Klubon futó show-műsorából ismer az ország. Legutóbb arról szóltak a vele kapcsolatos hírek, hogy csatornája másik sztárjával, a kvízmester Vágó Istvánnal csörtézett.

– Szomorú vagyok, de legalább az a hozadéka volt az ügynek, hogy leültünk beszélgetni. Egy háromórás diskurzus szerkesztett változata ismert, és én mindig azt mondtam, legalább egy pont legyen, Pista, amiben azt mondjuk: igen, egyetértünk. Furcsa azt hallani egy tehetséges embertől, hogy minden rendben van, illetve minden rosszért a Fidesz felel, amely állandóan „keresztbe fekszik". Érdekes és meglepő volt betekinteni ebbe a világba, de aki eddig figyelt, tudja, Vágó kikkel van egy platformon; ezért számomra kicsit pikáns volt, mikor kijelentette: semmi közöm az SZDSZ-hez – mondja Fábry.

Még a politikánál, pontosabban a történelemnél maradva. A vásárhelyi előadás június 16-ára, Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 50 éves évfordulójára esett. Belecsempészte a műsorba. Akkor a legkisebb neszezést, halk kacajt sem lehetett hallani – az emlékezés csendje telepedett a színházteremre. Ennek ellenére az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban is elsősorban a humorra asszociál Fábry. A Kabaré-szeparé első előadása a „Nevető 56" volt.

Fábry Sándor poénjaira a vásárhelyi közönség is vevő volt. Fotó: Frank Yvette
Fábry Sándor poénjaira a vásárhelyi közönség is vevő volt. Fotó: Frank Yvette

– Ötvenhatról rengeteg vicces sztorit hallottam, és úgy gondolom, ezek a történetek sokszor alkalmasabbak arra, hogy a fiatalság '56 iránti érdeklődését felkeltsük. Mert a humor az embernek olyan tulajdonsága, ami a legképtelenebb helyzetekben is megjelenik – jelenti ki Fábry Sándor. – A diktatúra még kedvez is, mert a városi folklór egyetlen eszközeként ez marad, hogy véleményüket kifejtsék az emberek. Ha most egy kicsit hasonló a helyzet, az nem az én vétkem.

Nem lesznek előrehozott választások, két év „dagonyázás" várható 2010-ig – véli a humorista. Az SZDSZ-ről – mely most már elvileg ellenzéki, de szerinte sohasem válik igazán azzá – kifejtette: nem létező párt, „csalók és köztörvényes bűnözők gyülekezete".

Névjegy

Az első számú show-man 1953. november 20-án született Budapesten id. Fábry Sándor és Kovácsy Éva második gyermekeként. Egyetemi tanulmányai mellett elvégezte (1976–78-ban) a Mafilm filmíró iskoláját, és 1978-tól 1992-ig a Mafilm dramaturgja volt. Ő írta a Vámmentes házasság, a Könnyű testi sértés, az Ördög vigye, a Megint tanú, a Magyar pizza forgatókönyvét, a Sose halunk meg!-ben dramaturgként közreműködött, több filmben szerepelt. A Hócipőben publikálta (1989-től 2002-ig) Dizájn Center című rovatát, erről a témáról két könyvet is megjelentetett, 2005-ben és 2007-ben. Az Esti Showder Fábry Sándorral 1998 szeptemberében az MTV1-en indult, majd az első évad után átkerült az RTL Klubhoz. A Karinthy-gyűrűs, érdemes művész alkotó az Elfújta a tigris (Wahorn Andrással, 1994) című könyvet tekinti fő művének.

Két nevet említve kértünk véleményt, Orbán Viktorról és Gyurcsány Ferencről. Előbbiről kijelentette – Kéri László politológus tizenkét évvel ezelőtti szavait idézve –: a háború utáni történelem legtehetségesebb politikusa.

– A népszavazás végeredménye, ami ha úgy tetszik, demagóg kérdéseket fogalmazott meg, megütötte őket – szúrta oda a kormányoldalnak. – Megrogytak, félig padlóra kerültek. De ott még sok mindent lehet csinálni: el lehet érni a pisztolyt, lehet kúszni, mászni, lőni, köpni, csípni, rúgni, harapni. Most ez az időszak következik.
Ellenben a jelenlegi miniszterelnökről nem mondott semmit.

Jöjjön inkább a Showder! Ennek „Fábry kontra XY" részei általában kedélyes beszélgetések, és az altesti, szexuális poénok miatt is sokszor, sokan megtalálják.

– Ez nem feszültséget generáló, tetemre hívó műsor, tíz éve azért csináljuk – átlagban kétmillió nézőnek –, hogy jól szórakozzanak az emberek, esetleg másik oldalukról ismerjenek meg hírességeket, lássák, milyen helyesek, kedvesek. A testiséggel, a szexualitással kapcsolatos poénok pedig mindig „csomagban" jelennek meg, nem öncélúak. A Bovarynét és az Anna Kareninát – nem hasonlítva magam ezekhez a művekhez – is lehetne szex- vagy erotikus könyvként kezelni, olvasni. Tudom, vannak ilyen hangok, de nem szeretem az álszenteskedést, a prüdériát: valljuk meg, az életünk fontos, meghatározó része a szex.
Annak azonban örülök, ha másutt nem is, de a kabaréban megtörtént a rendszerváltás. Itt van a Showderklubban húsz gyerek, majdnem mind vidéki, diplomás, saját, markáns világképpel, és egyik tehetségesebb, mint a másik. Nagy reményekre jogosítanak!

Olvasóink írták

  • 2. ipiapacs 2008. június 23. 18:44
    „Hű,de fáj a fejem!Elfelejtettem,mit akartam mondani..!”
  • 1. lenyűgöző 2008. június 21. 17:22
    „Hm...nagyon jó,értékes,érdekes gondolatok....kár !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőke kapitány Hódmezővásárhelyt ostromolja

Hódmezővásárhely - Negyven perces igazi „szőkeandrásos" stand up comedy részesei lehetnek az… Tovább olvasom