Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Fájdalmas műtét vár az 5 éves Kingára

Hódmezővásárhely - Fájdalmas műtét vár az 5 éves vásárhelyi Borsodi Kingára, aki ritka betegségben szenved. A baj nem jár egyedül: édesapja rokkantnyugdíjas, anyját elbocsátották munkahelyéről. Adósságcsapdába kerültek. A négygyermekes asszony jelentkezett katonának: naponta fut, hogy megfeleljen az alkalmasságin.
– Csak én akarok az öledben ülni – suttogta édesanyja, Borsodiné Hódi Anett fülébe Kinga, amikor náluk jártunk. Azt akarta, hogy testvérét tegye le a mama. Az 5 éves kicsi lányt szeretettel ölelte magához Anett. Kinga lábait pillangómintás sín tartja, az apró járókeret nélkül nem tud közlekedni. A kislányról már születése előtt kiderült: akondropláziás, azaz kis növésű. Anett arról beszél, néhány hónapja Budapesten műtötték meg lányát.

– Nagyon fájdalmas operáción esett át. Egy készüléket ültettek a lábába, amellyel a csontok növekedését segítik elő. Nyolc centit sikerült húzni a kis lábain – mesélte a 34 éves asszony. A kislányra szeptemberben újabb megpróbáltatás vár. Akkor a combját, majd a karját műtik, hogy a törzse növekedésének megfelelően keze, lába is arányos méretű legyen. Kortársainál most 20–30 centivel alacsonyabb Kinga. Édesanyja azonban reméli, a műtéteknek köszönhetően 120 centiméterre is megnőhet lánya.

– Nagyon szerettem oviba járni! – válaszolta halkan Kinga, az operáció miatt azonban csak rövid ideig lehetett társaival. A születésnapján viszont nem hiányoztak az ovisok, az egész csoport ott volt náluk.

Az 5 éves Kinga kortársainál 20–30 centivel alacsonyabb. Szeptemberben operálják. Fotó: Segesvári Csaba
Az 5 éves Kinga kortársainál 20–30 centivel alacsonyabb. Szeptemberben operálják.
Fotó: Segesvári Csaba

Borsodiéknak Kinga mellett még három gyermekük van. Márk 9, Kitti 7, Maja pedig 3 éves. Néhány hónappal ezelőtt elbocsátották a munkahelyéről Anettet. Férjénél, Károlynál pedig évekkel ezelőtt rosszindulatú agydaganatot diagnosztizáltak. A 33 éves férfi már jól van, viszont rokkantnyugdíjas.

– Vendéglátós a végzettségem, több tanfolyamot is elvégeztem, de amint meghallják, hogy 4 gyerekem van, nem kellek a munkáltatóknak – mondta Anett, aki férjével együtt most napszámba jár. Paprikát kapálnak, már ha hívják őket. – Jelentkeztem katonának, hátha sikerül a felvételi. Naponta futok, fekvőtámaszt, felülést csinálok az alkalmassági miatt. Ez az utolsó lehetőségem. Ha nem vesznek fel, kilátástalan a helyzetünk – jegyezte meg szomorúan a fiatalasszony. Megtudtuk: a család hitelcsapdába került, havonta 90 ezer forintot kell törleszteniük.

– A gyerekek semmit nem vesznek észre a nehézségekből, pedig havonta 30 ezer forintból élünk. Keressük a kiutat, ám félő, végül még a házat is elárverezik a fejünk fölül – állapította meg keserűen az édesanya.

Olvasóink írták

 • 14. niemand 2009. július 31. 17:30
  „Ha lenne számaszám segítene sok ember, nemcsak én- remélem! Megérdemelnék, mert nem kérnek, nem szerepelés vágytól hajtva hallunk róluk, nem úgy, mint egyesekről. Egyenlőre csak imával tudok segíteni, ha elfogadják. légy boldog pici lány, legyél büszke szüleid akaraterejére és őszinte szeretetére!”
 • 13. IVY 2009. július 31. 10:21
  „6. Csöpke
  Van benne valami.
  Rengetegen úgy gondolkodnak, hogy "a sok gyerek boldogság, -bármi áron...."!
  Ha nincs miből kenyeret adni a szájába, akkor is boldogság. "Nem baj, majd az állam támogat valamivel..."!
  Egy fenéket! Az államtól mindenkinek felkophat az álla és mehet a 4 gyerekével egy bódévárosba.
  Vegyesek az érzelmeim nekem is, amikor ilyen híreket olvasok, mint a fenti is.”
 • 12. rudi 2009. július 31. 10:04
  „Ez is mutatja milyen színvonalon van a Magya r állam, nagyon sok ilyen nehéz helyzetben élő család van az országban, és sajnos nem várhatnak segítséget senkitől, az államtól,meg a kormánytól biztos nem, még annyit sem,hogy dolgozhassanak. Nem kell a családnak szégyenkezni, a kormányunknak kellene, amiért ide juttatták ezt az országot, és elloptak tőlünk mindent. Politikusainknak nincsenek financiális problémái.”
 • 11. haresz 2009. július 30. 22:36
  „Csöpke te antimagyar, egyél hitelt vacsorára.”
 • 10. tunci23 2009. július 30. 10:21
  „Csöpke,mi is nehezen boldogulunk,mert mi sem állunk anyagilag jól,de mikor kiderült hogy gyermekem lesz,egyszer sem jutott eszembe,hogy elvetessem,és mióta megszületett(5 hónapja)azóta ö ad erőt,még ha nincs is minden rendben.”
 • 9. anya41 2009. július 29. 20:57
  „Tudod Csöpke, ha a jövőre és az elkövetkező "mi lesz ha...." mondatokra gondolnánk, senkinek nem lenne gyereke!
  A gyerek ad erőt az élethez, még a kilátástalan helyzetekben is. Lásd a fent említett fiatalasszonyt!
  Sok erőt, kitartást kívánok Nekik, anyaként tiszteletem és együttérzésem tudom kifejezni feléjük.”
 • 8. flexsnake 2009. július 29. 20:29
  „persze, ma leülnek a családok és kiszámolják hogy nincs pénz gyerekre és nem lesz. Mert mi van ha 10év múlva nem lesz munka? És ha meghalnak ki neveli tovább.... Nem lehet tervezni. A mának kell élni. Mert lehet hogy holnap már nem lesz.”
 • 7. 19701230 2009. július 29. 19:46
  „csöpke
  maradj csöndben szerintem”
 • 6. Csöpke 2009. július 29. 15:11
  „Szegény kislány!És ha belegondolok,hány hasonló helyzetű család lehet még,akiknek lehet hogy nincsenek orvosi ellátást igénylő gondjaik,csak egyszerűen szeretnének megélni,de nem tudnak.Csak azok nincsenek megírva.
  Mellesleg,nem tudom hogy merte az édesanya bevállalni a 4 gyereket hitel és a férje rokkantságija mellett,még akkor is ha akkor volt munkája.”
 • 5. hajjahajja 2009. július 29. 12:46
  „Szegény kicsi lány, meérdemelnék a segítséget.
  Valaki, aki ddolgozni akar, nem könyöradományt, mégsem boldogul:(”
 • 4. papsajt 2009. július 29. 11:20
  „Feltűnt valakinek,hogy milyen tisztaság és rend van náluk? Rendes család,megérdemelnék a segítséget! Esetleg valaki tudja az elérhetőségüket?”
 • 3. banew 2009. július 29. 10:20
  „Kár, hogy ezt az újságcikket a "szegény" vállalkozók nem olvassák, mert a "csőd"-ből lehetne juttatni az ilyen minden bajt összeszedett embereknek. Sajnos csak sok erőt és kitartást tudok kívánni nekik, mással segíteni nem.”
 • 2. bespin 2009. július 29. 08:35
  „A gyermeknek sok sikert a gyógyuláshoz!Remélem normál méretű embert sikerül faragni belőle! :-)

  Az adósságcsapdához nincs hozzáfűzni valóm. Vannak szép magyar közmondások, amelyek a véleményem tükröznék!”
 • 1. Giga 2009. július 29. 08:30
  „Szegén embert az ág is húzza... Minden jót a pici lánynak és a családnak! Drukkolok! (bár tudom ezzel sokra nem mennek :( )

  OFF:
  Jut eszembe, van még lehetősége a hölgynek. Ha jól hallottam, most megy el a BKV-tól, egy jól kereső állásból egy másik hölgy. Meg kéne pályázni, hátha.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nepomuki Szent János új helyen

Hódmezővásárhely - Helyére állították a vásárhelyi laktanyai körforgalomban a Nepomuki Szent Jánost… Tovább olvasom