Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Fakopáncs hátráltatta a munkát a mindszenti strandon

Mindszent - Három napra újból leállt a mindszenti Tisza-part rehabilitációja, mivel a kivágásra szánt egyik öreg fa odvába fakopáncsok költöztek.
Korábban a felek közötti érdekellentét, most pedig apró madarak kárhoztatták pihenésre a mindszenti strand felújításán dolgozó gépeket. Lapunkban már több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy a Tisza-part rehabilitációja folyamatosan késik, mivel a megbízónak, a helyi önkormányzatnak és a korábbi kivitelező cégnek nem sikerült megegyeznie, így új vállalkozó kapta meg a munkát.

A helyi Kovács Gépszer Kft. munkásai hétfőn el is kezdték a strand helyreállítását. Az eredeti tervek szerint nyolc öreg fát is ki kellett volna vágni, mert akadályozta a tereprendezést. Emellett néhány életveszélyessé is vált, mert annyira kitermelték alóla a homokot, hogy félő volt, egy nagyobb viharban kidőlhet.

A fakivágást azonban szinte rögtön le is állították. Ugyanis a helyszínt megtekintő Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség természetvédelmi főosztályának munkatársai egy fakopáncs párt vettek észre az egyik fa odva körül. Ráadásul a környező néhány fán költöző madarak telepedtek meg.

Alig kezdték el a munkát, rögtön le is álltak. Fotó: Tésik Attila
Alig kezdték el a munkát, rögtön le is álltak. Fotó: Tésik Attila

Hevesi István képviselőtől, a testület szóvivőjétől megtudtuk, a munkát csütörtök délelőtt újból elkezdhették.
– A szakhatóságokkal megegyeztünk abban, hogy egyelőre csak azt az öt fát vágjuk ki, amely nem védett, illetve amelyre nem költözött egyetlen védett madár sem. Ezt azért is fontos megtenni, mert a gyökerük nagy része a felszínre került a homokkitermelés során, így egy nagyobb viharban akár ki is dőlhetnek – fejtette ki a városatya.

A partszakasz nem marad növényzet nélkül. Harminchárom, egyenként körülbelül 3-3,5 méter magas fiatal fát ültetnek az öregek helyett. A strand rehabilitációját már nem lehet tovább halogatni – sürgeti a munkát, hogy június 22-én a vizek éve kapcsán egy országos rendezvénynek ad otthont az itteni Tisza-part. Még egy Guinness-rekordkísérletet is terveznek a szervezők: a lehető legnagyobb létszámú vízitúrát indítanák el, melyre kajakot, kenut, sétahajót, ladikot, csónakot, egyszóval minden vízi járművet várnak.

Eszmei értéke 10 ezer forint

A fakopáncs testhossza 23-26 centi, súlya 70-100 gramm. Erős csőrével lyukat vés a fába, a kéreg alatt élő hernyókat keresgélve, melyeket ragadós nyelvével szed ki alóla. A fa törzsén élő bogarakat is megeszi, valamint a gyümölcsöt is kedveli. Odúba rakja le tojásait, melyeken 14-16 napig kotlik. A fiókák 20 napos korukban repülnek ki. Magyarországon gyakori madár, ennek ellenére védett, eszmei értéke 10 ezer forint. Mivel Európában is szép számmal él, a Természetvédelmi Világszövetség úgynevezett vörös listáján nem veszélyeztetett státusú fajként tartják nyilván.

Olvasóink írták

 • 4. a volt galiba 2008. június 14. 15:18
  „egyszerű polgár !
  Egy véleményen vagyok veled !Sokat ide-oda vitatkozunk,de mindég ennél az igazságnál kötünk ki.”
 • 3. egyszeru polgar 2008. június 14. 07:47
  „Nem szabad a termeszetet hibaztatni. A keses es az anyagi veszteseg nem a madarak bune. Azoke, akik nem mertek fel kelloen es nem megfelelo szakertelemmel kezdtek elejetol a strand felujitasat. A beruhazonak is es a kivitelezonek is tudniuk kellett volna , semmilyen epitesi munkat nem lehet megfelelo felmeresek, elokeszitesek nelkul vegezni. Oszinten szolva ez szakertelem es lelkiismeret hianya es kovetkezmenye!!!!!!!!!”
 • 2. Lemba 2008. június 13. 17:24
  „Tevedsz, ott sincs mar hely. Kulonben sem tudnal magadra vigyazni es oroszlan eledel lenne beloled.”
 • 1. totya66 2008. június 13. 11:05
  „Magyarországon évente átvonul egy védett madárfaj, szemmel láthatóan zavarja őket az emberek közelsége, javasolnám az országot áttelepíteni, ha máshol nem a sivatagban még van szabad terület. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évszázada Temetetlen halott - Emlékezés Nagy Imrére

Hódmezővásárhely - Június 16-án, hétfőn 17 órától, „Begyűjtési miniszterből a forradalom… Tovább olvasom