Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Falvakban élő időseket használnak ki a házalók

Eperjes, Nagymágocs, Székkutas - Nem nézik jó szemmel a kistelepüléseken a házalókat. A falvakban sok idős ember él, akire könnyebb rásózni az értéktelen holmit, akár többszörös áron. Az is előfordult már, hogy tolvajok álcázták magukat házalónak. Az önkormányzatok éppen ezért odafigyelnek az alkalmi árusokra.
Háztartási eszközöket, víztisztítót próbáltak eladni a házalók a napokban Nagymágocson. Idősek telefonon és személyesen is keresték ez ügyben az önkormányzatot – áll a helyi közösségi oldalon közzétett közleményben. A készüléket a piaci ár többszöröséért kínálták megvételre.

„Az eladók az egészséges életmódot hirdetve, leginkább idős embereket akarnak becsapni, és kicsalni tőlük több tízezres, de akár százezres tételeket is. Ezért kérjük, hogy mindenki fokozottan legyen tekintettel a környezetében élő idős szomszédjaira, hogy ne váljanak áldozattá" – áll a felhívásban. Az önkormányzat azt kérte, akihez házalók akarnak bemenni, hívja a polgárőrséget vagy a rendőrséget.

Eperjesen is rendszeres látogatók a házalók. – A fától a paplanig, edényig sok mindent kínálnak eladásra. Van, hogy azzal csöngetnek be a házakhoz, hogy vennének valamit, például tollat vagy vasat. Ki tudja, milyen szándék áll mögötte? Lehet, hogy csak a terepet akarják felderíteni, vagy tudni akarják, idős vagy fiatal jön-e elő a csöngetésre. Más időpontban pedig esetleg visszamennek. Ezt nem hagyjuk – mondta Kós György Gergő, Eperjes polgármestere.

Székkutason sem látják szívesen a házalókat. A szerző felvétele
Székkutason sem látják szívesen a házalókat. A szerző felvétele

A minap a testületi ülést is félbeszakították a házalók miatt. Jelzés érkezett az önkormányzathoz, hogy idegenek jártak akkor is házról házra. – Nálunk sok idős ember él. Magam mentem ki a helyszínre, de mire odaértem, a házalók elhagyták a falut. Március 1-jétől településünkön is működik majd mezőőrség. Többek között erre is oda fognak figyelni. Egyébként korábban szórólapot is juttattunk el a háztartásokba, és felhívtuk a lakosok figyelmét, hogy legyenek óvatosak. A házalók nagy része biztosan tényleg csak a portékáját akarja értékesíteni, de az ördög nem alszik – tette hozzá a polgármester.

A tábla ellenére is jönnek

Székkutason már az üdvözlőtáblán is jelzi az önkormányzat, hogy nem látják szívesen a házalókat. – Még 2011-ben került ki a felirat. Nem sokkal azelőtt, hogy az ombudsman kimondta: tilos a házalást tiltó táblák kihelyezése – nyilatkozta Szél István polgármester. Hogy az időnként előforduló besurranások és a házalások között volt-e, van-e összefüggés a településünkön, nem lehet tudni. Annyi bizonyos, a besurranók általában nem helyiek, hanem átutazók. Annak ellenére, hogy már a település határában kint van a tábla, a házalók időről időre megjelennek. Mi a helyi újságon keresztül rendszeresen felhívjuk a lakosság figyelmét arra, milyen veszélyes, ha idegeneket engednek be az otthonukba. Egyébként az ombudsmani állásfoglalás után azért nem vettük le a házalást tiltó táblát, mert az élet időnként felülírja az ombudsmani előírásokat. Nekünk a lakosság biztonsága az elsődleges szempont – mondta a településvezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elavult a Hódtói Sportcsarnok báli felszerelése

A Hódtói Sportcsarnokban a sporttevékenységekhez minden adott, a játéktér 4 éve újult meg, de a báli felszerelés elhasználódott - jelentette ki Ormos Ferenc intézményvezető. Tovább olvasom