Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Fantáziadús mesékkel dolgoznak a trükkös tolvajok

Csongrád megye - Főleg nyugdíjasok lakásába próbálnak a legváltozatosabb módszerekkel bejutni a trükkös tolvajok, csalók, nem kívánatos ügynökök. Gyakran szolgáltatók vagy hivatalok munkatársainak adják ki magukat.
A napokban többen jelezték a vásárhelyi városháza népjóléti csoportjának, hogy ismeretlenek az önkormányzat munkatársaiként keresték fel őket,
és azt állították, hogy adományként élelmiszercsomagokat hoztak, átvételükhöz pedig a nyugdíjszelvények felmutatását kérték. Pedig az önkormányzat sem élelmiszercsomagot, sem más adományt nem küld ki egyetlen címre sem, a hivatal munkatársai nem kérnek senkit sem arra, hogy mutassa be a nyugdíjszelvényét.

A trükkös tolvajok kedvenc módszere, hogy valamelyik szolgáltató munkatársának adják ki magukat, s azzal csöngetnek be áldozataikhoz, hogy visszahozták a túlfizetésüket. Történt már olyan is, hogy álnyomozó vizsgálta meg áldozata bankjegyeinek valódiságát, vagy a nyugdíjbiztosító dolgozójának adva ki magát kérte el a nyugdíjszelvényt. Persze végül mind meglopta áldozatát.

A csalók nem válogatnak, nemrégiben lakossági bejelentés alapján fogták el az újszegedi rendőrörs munkatársai azt a két férfit, aki egy 86 esztendős szőregi asszonynak azt hazudta, hogy a plébános kérésére Bécsből hozott neki segélyadományt, de az útiköltséget neki kellene állnia. A néni előbb 40 ezer forintot adott nekik, majd néhány nap múlva autóval elvitték a bankba, ahol több százezer forintot vett ki a számlájáról, amit el is vettek tőle. A rendőrök végül elfogták a két tettest, aki addigra a pénzt elköltötte.

Egy szegedi nyugdíjas asszonyt azzal állított meg egy autós pár az utcán, hogy Budapestről küldte őket Szegedre születésnapos főnökük, aki ajándékot küldött a szegedieknek. A jó beszélőkéjű nő bekönyörögte magát olvasónk lakásába, előszedte az ajándékokat. Végül kiderült: több mint százezer forintot kellene értük fizetni. A nő csak azután távozott nagy szitkozódások közepette, hogy olvasónk azt mondta: ha nem távozik azonnal, hívja a lányát.

– Hozzánk karácsony előtt csöngetett be két férfi azzal, hogy a polgármesteri hivataltól jöttek, s rendkívüli szociális segélyt hoztak Lázár Jánostól. Nem hittem el, amit mondtak, ráadásul sosem kértem segítséget a várostól. Elküldtem őket – mesélte egy nyugdíjas asszony, aki a vásárhelyi belvárosban él.

Egészséges bizalmatlanságot javasol mindenkinek M. Toronykői Márta rendőr ezredes. – Főleg az idősebbek azok, aki bizalommal, szeretettel és a segítségnyújtás szándékával fordulnak az idegenek felé, ezért ők a legkiszolgáltatottabbak a trükkös csalóknak. Amennyiben lehet, ne engedjenek be idegent az otthonukba. A szolgáltatók szakemberei általában nem jelennek meg váratlanul senkinél, pénzt főleg nem visznek házhoz. Érdemes arcképes igazolványt kérni tőlük, megbizonyosodni, hogy formaruhában vannak-e, illetve az autójukról is jól láthatóan kiderül, melyik szolgáltató küldte őket. Azt javasoljuk, hogy ha mindenképpen be kell engedni valakit, akkor hívjanak át egy szomszédot vagy egy rokont is, hogy ott legyen velük – javasolta a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

Olvasóink írták

 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. március 25. 15:32
  „Majd milyen fantáziadús mesék jönnek, ha lejárnak a kötvények, csak figyeljetek!
  Ja...nem erre gondolt a szerkesztő?... de én igen”
 • 1. Dongó 2012. március 25. 09:01
  „Olyan arcképes igazolvány nyomtatok ki, hogy csak na. Sajna már ennek sem szabad hinni. Ha valamit akarnak, azt kell mondani, hogy majd személyesen bemegyek, vagy bemegy a fiam - lányom a hivatkozott hivatalba.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen 82 százalék befizette a helyi adót

Az idén valamivel többen törlesztették március közepéig a helyi adót, mint tavaly. A mintegy 1 milliárd forintos összeget az adózók 82 százaléka fizette be. Tovább olvasom