Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Fecskékkel, denevérekkel a szúnyogok ellen

Hódmezővásárhely - Madárbarát város lenne Vásárhely. A fecskék élőhelyének megőrzésével csökkenteni lehetne a szúnyoginváziót – mondta Benkő Zsolt települési képviselő, aki kampányt akar indítani a program érdekében.
Az országban elsőként venne részt Vásárhely a madárbarát város programban. Minderről Benkő Zsolt települési képviselő beszélt a legutóbbi közgyűlésen.

– Egy-egy panelház vagy társasház felújításával tönkreteszik a fecskék vagy a denevérek élőhelyét, ennek következménye, hogy egyre csökken a számuk. A elmúlt 10 évben például a városlakó molnárfecske-állomány 64 százalékkal csökkent – mondta el érdeklődésünkre a képviselő, aki a program beindításához az Országos Madártani Egyesület segítségét kérte.
Benkő Zsolt azt mondta, a vásárhelyi önkormányzat – a szúnyogpopulációtól függően – évente akár 20 millió forintot is elkölt a vérszívók irtására. A fecskék, a denevérek lakhelyének megőrzésével, új életterük kialakításával viszont pár év alatt az irtás költségei is csökkenhetnek. Van olyan denevérfaj, amely képes a súlyának megfelelő mennyiségű szúnyogot elpusztítani, éjszakánként több ezer példányt – tette hozzá az önkormányzati képviselő, aki kampányt szeretne indítani a madárbarát város megvalósítása érdekében.

– Olyan megoldásokra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyekkel az önkormányzat és a társasházak lakói is elősegíthetik a madarak, denevérek szaporodását. Felújítási munkálatok előtt például mesterséges fecskefészkeket, denevérodúkat lehet kihelyezni. A panelekben meghúzódó fecskék ürüléke sem okozna gondot az úgynevezett fecskepelenka kihelyezésével, amely felfogja a piszkot. A mártélyi holtág szúnyoginvázióját szintén csökkenteni lehetne azzal, ha mondjuk 2–3 méter magas fákon denevérodúk lennének – fejtette ki Benkő Zsolt. Kérdésünkre, hogy mindez mennyibe kerülne, azt mondta, egy mesterséges fészek pár ezer forint. A közeljövőben pedig készül majd költségvetés a madárbarát város programhoz kapcsolódóan.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. eldorádó 2011. március 15. 09:09
  „Nem a panel-program miatt kevés a fecske! Már Afrikából is kevés jut el Európába, sőt, Máltán is ezrével lövik a költöző madarainkat!

  A vásárhelyi szúnyog-helyzet hasonló lesz, mint a téli jégmentesítés: minek kiszórni a pénzt sóra, amikor a jég márciusra elolvadt!? Decemberben, már nem lesz szúnyog, minek permetezni a nyáron!?”
 • 27. tulipánt 2011. március 13. 09:45
  „Hódmezővásárhelyen a madárvédelem csak és kizárólag a galambokra terjed ki-még az emberek rovására is!”
 • 26. deszkás 2011. március 11. 13:49
  „AGODÓ! Azt hiszem neked kellene tájékozódnod a mérgek, mütrágyák felhasználásáról. Mennyi is volt tavaly az ország műtrágya felhasználása aminek egy részét Szegedről a Szerbek viszik ki.??? Ugyanez elmondható a mérgekről.A gazdák nem fogják a költségüket fölöslegesen növelni és ebben igazuk is van! A tavaly előtti búzánk éppen a szerek elmaradása miatt lett Aflatoxinos. A hozzáértés tudod csodákra képes.”
 • 25. aggodo 2011. március 10. 23:06
  „Benko Zsolt eleg tajekozatlan madarugyben. A fecskek szama azert is tud csokkenni,mert a foldek un.hasznaloi,magyarul berloi,a nagygazdasagok,nagygazdak tonna szamra ontik a kulonbozo mergeket,kemiai anyagokat a foldekre a nagyobb profit elerese erdekeben.Ezek az anyagok sajnos teljesen ki tudjak pusztitani a madarvilagot idovel,ha hagyjak.
  Madar barat varost szeretne,rajta.Szuntessek be a mutragyazast,gazirto szereket,stb.Akkor nem mergezik tovabb veluk a fecskeket es nem lesznek mutaciosak,eletkepes utodjaik lesznek.De igy,ha nem tesznek a kemiai anyagok ellen semmit,csak a szunyogokat hizlaljak,afecskeket meg kiolik.
  A fecskeknek igen jol lehet tarsashazakat csinalni. Magas poznakra tobb emeletes kis hazakat,teli feszkekkel.Kezdhetnek a Kossuth teren,a parkban es a strand kornyeken. .Biztos vagyok benne,hogy tavasztol kezdve minden kis lakasnak gazdaja lenne es a ter kornyeken gyerulnenek a szunyogok.Sot a lakastulajodnosok is orulnenek,ha az erkelyeikrol elmennenek a fecskek mashova..
  A fecsken kivul mas mod is van arra,hogy elriasszak a szunyogokat.Vannak bokrok,novenyek,amiket a szunyog kifejezetten utal es eltunik onnan..Olyanokat kellene telepiteni es kivagnia azokat a fakat,bokrokat,amelyek viszont vonzzak a szunyogokat.nagyon sok informacio van ezzel kapcsolatban az interneten.”
 • 24. deszkás 2011. március 10. 22:05
  „VIZA! Az agyonvegyszerezés kiabálása előtt tájékozódj (vegyszer felhasználás mennyisége szakszerűsége ) mert nem olyan ez akkor tiltsuk be és megoldva.Most tavaszodik menj el egy gazdiboltba és hallgasd meg a "termelők felhasználók" katasztrófális tudását a szerekről pl alapvető %/számitásban az ötödikes matekot se ütik meg!”
 • 23. UtólagKapitány 2011. március 10. 21:36
  „Van ott pár nagyobb "madár"... Előbb őket kell eltávolítani, hogy a kis "madarak" is megélhessenek.”
 • 22. viza 2011. március 10. 19:17
  „Végre....ezt kellett volna már régen. Országossá kellene szélesíteni ezt a programot,gratula hozzá! Csak az érthetetlen, miért csak most kezdünk erre rájönni...Persze azt senki ne gondolja, hogy ezt a projektet odúkkal meg lehet oldani, a várost övező területeken kellene a madárpopuláció számára kedvező körülményeket kialakítani, kőkemény vadászati és egyébb ( vegyszerezés ) tilalommal! Sok sikert a kezdeményezőknek!”
 • 21. hecsedli 2011. március 10. 19:03
  „19.alad.
  Köszi a linket, gondolhattam volna hogy náluk lehet kapni,meg is nézem,aztán lehet mire jönnek egyet ki is rakok,hátha sikerülne odacsábítani egy családot.”
 • 20. airwaves 2011. március 10. 17:34
  „Madárbarát...Vásárhely már mindennek a barátja, csak a lakóinak nem:( Fogyunk is rendesen... (Mint a fecskék)”
 • 19. alad 2011. március 10. 16:33
  „14. hecsedli
  A www.MME.hu honlapján a WebShop-ba lehet venni műfecske fészket.”
 • 18. bubuska73 2011. március 10. 14:25
  „17. lepkehalo
  Jaja.Mi egy közben lakunk,de még így is teljesen beterítette az udvart.Tényleg van szaga rendesen.Ha téged bicajon kapott el,hát nagyon nem irigyellek érte!Azt viszont nem tudom mennyire lehet veszélyes a cucc.”
 • 17. lepkehalo 2011. március 10. 13:36
  „15. bubuska73
  Ne is mondd azt a "terepjárót". Kétszer is találkoztam vele este hazafelé biciklizve, alig bírtam kitérni az útjából, ment mint a meszes. Nem tudom, mit porlasztottak, elég büdös volt, de nem gondolnám, hogy jó az egészségre.”
 • 16. Cheguevara 2011. március 10. 13:24
  „Lehet, hogy Hódmezővásárhelyen egyedül a képen látható fecske család engedheti meg, hogy négy gyermeket neveljenek?”
 • 15. bubuska73 2011. március 10. 09:17
  „12. zsuzsa1
  Nem védeni akarom LJ-t,mert nagyon nem csípem szegénykémet,de tavaly bizony elég sokszor ment a repcsi is meg a terepjáró is. Nem tudom te merre laksz,hogy neked nem tűnt fel!?”
 • 14. hecsedli 2011. március 10. 06:49
  „Nagyon jó kezdeményezés.Azért legalább egy link elkelne honnan lehetne fészket venni.”
 • 13. lepkehalo 2011. március 09. 17:41
  „És minden fecske szavazati jogát kapja meg annak a háznak a tulajdonosa, ahol költenek!”
 • 12. zsuzsa1 2011. március 09. 16:29
  „"évente akár 20 millió forintot is elkölt a vérszívók irtására" Már csak az a kérdés, hogy hol és mikor? Én lakóhelyemen nem vettem észre, hogy egyszer is írtottak volna tavaly. Gondolom ez most sem lesz másképpen. Bár elképzelhető, hogy LJ házának kertjében állandó készenlét van arra az esetre, ha netán kimerészkedne az udvarra nagyurunk, meg ne csípjék a szúnyogok. Egyébként Dongónak teljesen igaza van.”
 • 11. Dongó 2011. március 09. 15:46
  „Európában sajnos egyre kevesebb lesz a fecske és ezen nem fog segíteni a fecskepelenka sem. A denevérek és a fecskék elszaporodása nem megy parancsszóra, bár az lehetséges, hogy mindenható urunk (LJ) parancsszava majd hatni fog rájuk. Tényleg sok a szúnyog és ezt tudja a kis okoska (BZs) is, de talán azt is tudhatná, hogy a fecskék és a denevérek nem fogják elárasztani a városunkat. Amíg ez meg nem történik, mi lesz? Nem kellene egy kicsit hatékonyabb eszközhöz folyamodni? Az A8-as bérleti pénzéből talán kijött volna egy szúnyog gyérítés. Tudom, most nekem jönnek az LJ hívek, de csak annyiban érdekel, mint LJ-t a város lakói. Kirakat ez kedveseim, kirakat.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 10. almaszósz 2011. március 09. 15:37
  „Kicsit érdekes számomra az, amikor madárvédelemről beszél valaki a Városházáról. Gondolom a madárvédelem projektbe nem tartozik bele a téli időszakban az erdei fülesbaglyok védelme?! A Zrinyi utca elején rendszeresen tanyáznak, idén rendesen el lettek kergetve.
  A szúnyogokat permetezni kellene elsősorban mert annyi fecske sose lesz a városban hogy az összes szúnyog elfogyjon. Vagy érthetem úgy is a dolgot hogy idén nem lesz annyi pénz a szúnyogirtásra?”
 • 9. bubuska73 2011. március 09. 14:20
  „Nagyon jó az ötlet.Szeretem a fecskéket is meg a denevéreket is.Mindenki jobban járna ha inkább ők irtanák a szúnyogokat!
  19. szalamitolvaj
  Ez azért nem akkora "parasztvakítás" mint pl.az Emlékpont,és egyéb igen költséges és felesleges beruházás!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely is csatlakozna a Slow Food mozgalomhoz

Hódmezővásárhely is csatlakozna a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást és a helyi ízeket népszerűsítő mozgalomhoz. Tovább olvasom