Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Feketevágóhídra csaptak le Vásárhelyen

Ismét illegális élelmiszer-feldolgozó üzemre csapott le az állat-egészségügyi hatóság. Egy vásárhelyi tanyán ütöttek rajta egy kiskertben működő sertésvágóhídon. Engedélyek nélkül, iszonyatos körülmények között dolgozták föl a húst.
Hódmezővásárhelytől fél kilométerre, a maroslelei úti kiskertek lakói jelentették föl egyik szomszédjukat a megyei állat-egészségügyi igazgatóságon. Azt panaszolták, hogy elviselhetetlen dögszag terjeng szinte mindennap, mert hátul, a földekre enged ki a szomszéd valamiféle szennyes levet. Az rohad. A tetőn át pedig dől a füst.

Rendőrökkel együtt ment a napokban a helyszínre a vásárhelyi főállatorvos. Zárva találták a tanyát, de a félkész épület mellé letámasztott bicikli és a szomszédok jelezték, valaki dolgozik odabenn. Mivel szabálysértés miatt mentek ki, a rendőrök sem törhették föl a zárat. A dűlőúton azonban éppen akkor fordult be egy autó. A rendőrök láttán megfordult, és kereket akart oldani, de elfogták. Az autóssal együtt mentek be a tanyára a hatóság emberei.

Tavalyi marha

A feketevágóhidat működtető maroslelei tanyabérlő nem ismeretlen a hatóságok előtt. Tavaly a rendőrség vizsgálatot folytatott ellene, amikor egy éjjel utánfutóján marhát szállított, és nem tudta igazolni az állat származását. Akkor annyit közölt, hogy Kardoskútról viszi Békéssámsonra, hogy „feljavítsák". Mire a rendőrség a vásárhelyi hatósági állatorvoshoz vitte a szarvasmarhát, az elpusztult az utánfutón.

A félig kész épületben iszonyatos állapotokat találtak. Zsíros-véres ládák a földön, az olajos hordókra támasztott fatáblán sózott szalonnák, halomban. A hatalmas vájdling melletti rozsdás asztalon mindenféle szerszám és flakon hevert, mellette gázpalack. Két rozsdás fémrúdon felaggatott szalonnák. Összesen százhuszonöt táblányit számoltak össze a hatóság emberei.

Feketevágásról árulkodott az üzemi csigás állatemelő, illetve a sufni belsejében kialakított vasrácsos állatkarám. A tető kivágva, ott távozott a fölösleges gáz és füst. A két férfi elismerte, hogy egy maroslelei ismerősnek vágják az állatokat. A hatóság telefonhívására az eladó végzettségű gazda is a helyszínre érkezett. Semmiféle engedélyt nem tudott felmutatni az élelmiszer-feldolgozásra. Azt viszont jegyzőkönyvbe mondta, hogy barátoknak, ismerősöknek vágnak hetente két-három alkalommal három-négy disznót.

– Ez kimeríti a feketevágás tényét, a barátoknak, ismerősöknek való disznóvágás pedig közfogyasztásnak számít – tájékoztatott Szigeti Sándor, az állat-egészségügyi igazgatóság vezetője. Az illegális feldolgozót működtető férfi másnap egy szentesi húsbolt számlájával igazolta a szalonna vásárlását. A kihallgatásokon kiderült, hogy a tanya vásárhelyi tulajdonosa építette fél éve ezt a kiskerti vágóhidat, amelyet a maroslelei bérlő januártól vett ki. Az igazgatóság háromszázezer forintos állat-egészségügyi bírságot szabott ki, a határozat nem jogerős. (A büntetési tétele egyébként 50 ezer és hárommillió forint között lehet.) Az élelmiszer-ellenőrök az adóhivatalnak továbbították az ügyet, mert fölmerült a gyanú: hústermékeket értékesítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis Zoltán Vásárhely legidősebb fazekasmestere

Hódmezővásárhely - Kis Zoltánnak a nagyapja és az apja is fazekas volt. Vásárhely legidősebb… Tovább olvasom